Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Αυγ-2018 17:36

  ΧΑ: Κάτω από τις 730 μονάδες με sell off στην Alpha Bank και "συνωστισμό" στη Motor Oil

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μια συνεδρίαση… αφιερωμένη στη Motor Oil ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε με σημαντικές απώλειες, ειδικά στις τράπεζες, την παράσταση έκλεψε ο τζίρος της, λόγω αλλαγών στους δείκτες του MSCI.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 729,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 738,94 μονάδων (-0,10%) και 728,15 μον. (-1,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25,9 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,22%, στις 1.920,65 μονάδες, ενώ στο -0,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.193,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,51% στις 730,88 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,66%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,19%.

  Ο τζίρος της Motor Oil ξεπέρασε τα 83 εκατ. ευρώ, με τα index trucked funds να περιμένουν την τελευταία ημέρα πριν η μετοχή λάβει τη θέση της Folli Follie στον MSCI Standard Greece. Η αλλαγή θα ισχύει από τη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου, με τον τίτλο να δέχεται σημαντικές εισροές. Στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται πλέον οι μετοχές των Motor Oil, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Tιτάν και Jumbo.

  Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, ένα καλοκαίρι, 90 μονάδες διακύμανση (12%) και 36,4 εκατ. ευρώ μέσες ημερήσιες συναλλαγές περιγράφουν μια μάλλον στείρα χρηματιστηριακή περίοδο τη στιγμή που οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη βρίσκονται σε επαφή με πολυετή υψηλά επίπεδα τιμών. Aπό την άλλη πλευρά οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή πίεση είτε άμεσα είτε έμμεσα (νόμισμα) προκαλώντας συνεχείς αναταράξεις στις τοπικές οικονομίες.

  Το χρηματιστήριο μέσα στο καλοκαίρι είχε κάποια καλά νέα να κεφαλαιοποιήσει (αναβαθμίσεις, κερδοφορία εταιριών, κλείσιμο αξιολόγησης) ωστόσο η διττή φύση της ελληνικής αγοράς λειτούργησε ανασταλτικά στο να εκδηλωθεί κάποιο σταθερό ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ουσιαστικά η ελληνική αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί αναδυόμενη σε... ώριμο στάδιο αφού ναι μεν έχει σταθερό νόμισμα και παρουσιάζει υψηλούς δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εσωκλείει ωστόσο ειδικά διαρθρωτικά ρίσκα που στερούν την προσέγγιση σε επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα παραμονής.

  Επιπλέον, η περιπέτεια της Folli – Follie έχει αυξήσει τον βαθμό ευαισθησίας σε γεγονότα που αφορούν ή θα μπορούσαν να αφορούν τις εισηγμένες με αποτέλεσμα οι καλοκαιρινοί μήνες να αναλωθούν σε διαχείριση απαντήσεων προς κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα που αφορούν την έκθεση στην Τουρκική λίρα, τις πωλήσεις στις ΗΠΑ κλπ.

  Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα γεγονότων υψηλού ειδικού βάρους. Το άνευρο –έως βαρετό- καλοκαίρι δίνει την θέση του σε ένα μήνα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την πορεία της υπόλοιπης χρονιάς. Το δημοψήφισμα στην FYROM στο τέλος του μήνα και η στάση της Ιταλικής κυβέρνησης ξεχωρίζουν ως προς τις επιδράσεις που θα έχουν στο εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Από εκεί και πέρα ο εμπορικός πόλεμος αναμένεται να διατηρήσει την νευρικότητα στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες εσχάτως βρίσκονται στο επίκεντρο των εκροών των επενδυτικών κεφαλαίων.

  Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Αγορά δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από το γενικό κλίμα καθώς η φύση των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες ή σε χώρες ανάλογου προφίλ λειτουργούν ομοιόμορφα σε ό,τι αφορά τη στάση τους και για την Ελλάδα.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει ξεκινήσει μια… φιλότιμη ανάκαμψη από την περιοχή των 700 μονάδων, επίπεδο το οποίο συνιστούσε και μια ισχυρή μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης. Η έκταση της αντίδρασης ήταν αξιόλογη, τηρουμένων των συναλλακτικών συνθηκών και η μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών μετά την υπέρβαση των 740 μονάδων δεν χάλασε την εικόνα. Το περιθώριο της διατήρησης αυτής του χαμηλού κόστους αντίδρασης είναι οι 720 μονάδες, αν χαθεί αυτό το όριο η επόμενη ζώνη στήριξης είναι οι 700 μονάδες με τα ηνία της αγοράς πλέον να έχουν περάσει στους πωλητές.

  Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει σήμα αγοράς, οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών βρίσκονται στις 742 και 748 μονάδες λειτουργώντας και ως αντίσταση και οι ταλαντωτές είναι σε ουδέτερο πεδίο δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη να αντιμετωπίσει τις 740 μονάδες. Η ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθεί στα απόνερα της αναδιάρθρωσης του MSCI με το ενδιαφέρον να γίνεται πιο επιλεκτικό εστιάζοντας σε εταιρίες που ανακοίνωσαν πρόσφατα αποτελέσματα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank βυθίστηκε σήμερα, καταγράφοντας απώλειες 6,11%, με τον ΑΔΜΗΕ, την Πειραιώς, την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΟΛΠ, Eurobank, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% σε ΟΤΕ, Aegean, Σαράντη, Βιοχαλκο, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ Τιτάν, ΕΧΑΕ και Motor Oil έκλεισαν με μικρά κέρδη. Στο +1,16% η ΕΕΕ, στο +1,49% η Φουρλής, ενώ Λάμδα και Grivalia έκλεισαν με κέρδη 2,14% και 2,53% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων