Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Αυγ-2018 12:46

  Σε πλήρη κρίση η Τουρκία, "μακριά από τα τουρκικά assets" λένε οι αναλυτές, short η Citi

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε πλήρη κρίση η Τουρκία, "μακριά από τα τουρκικά assets" λένε οι αναλυτές, short η Citi

  Η κατάσταση στην Τουρκία αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, εκτιμούν οι αναλυτές, συστήνοντας στους επενδυτές να διατηρήσουν εκτός των ραντάρ τους τα τουρκικά assets. Ο πληθωρισμός της χώρας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, η οικονομία θα δει πιο βαθιά επιβράδυνση με την πιθανότητα ύφεσης να είναι υπαρκτή, οι πιέσεις στη λίρα θα επιμείνουν, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, όπως προειδοποιούν.

  Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και έναν μήνα σε νομισματική κρίση καθώς η λίρα έχει καταρρεύσει μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ  οι τουρκικές αρχές καθυστέρησαν να αντιδράσουν, σημειώνει η Capital Economics. Tο νόμισμα έχει ανακτήσει από τότε μέρος των απωλειών, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου από τις αρχές Αυγούστου και σχεδόν 40% από τις αρχές του έτους, έχοντας σημειώσει μεγαλύτερη πτώση από το πέσο Αργεντινής.

  Ο πληθωρισμός, όπως αναφέρει, επιταχυνόταν ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, φθάνοντας το 15,8% τον Ιούλιο. Η Capital Economics εκτιμά ότι είναι πιθανό να αυξηθεί σε περίπου 25% ετησίως τους επόμενους μήνες. Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε κάποια μέσα τόνωσης της ρευστότητας, ωστόσο δεν αύξησε τα επιτόκια, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων σε τοπικό νόμισμα αυξήθηκαν έντονα. Ως εκ τούτου, οι οικονομικές συνθήκες έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

  Η οικονομία πιθανότατα είχε ήδη επιβραδυνθεί στο δεύτερο τρίμηνο και αναμένεται μία πολύ πιο βαθιά επιβράδυνση στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την C.E. Οι μεγάλοι κίνδυνοι όπως προειδοποιεί, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον τραπεζικό κλάδο. Τα spreads των ομολόγων σε δολάρια των τραπεζών παραμένουν υψηλά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αθέτησης της αποπληρωμής του μεγάλου εξωτερικού χρέους του κάδου που πρέπει να καταβληθεί κατά το επόμενο έτος.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανησυχίες που έστειλαν τη λίρα σε διαδοχικά χαμηλά επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα παραμένουν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένου του διψήφιου πληθωρισμού, της επιδείνωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της απροθυμίας των αρχών να αυξήσουν τα επιτόκια. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Αύγουστο σχετικά με την κράτηση του αμερικανού πάστορα έπληξαν περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη και επιδείνωσαν τις ανησυχίες για τα τρωτά σημεία της Τουρκίας.

  Η Citigroup σημειώνει ότι είναι short στην τουρκική λίρα τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου, ενόψει και της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στις 3 Σεπτεμβρίου ο οποίος αναμένεται να έχει αυξηθεί σημαντικά.

  "Όλα τα προβλήματα έρχονται τώρα στο προσκήνιο, επειδή το εξωτερικό περιβάλλον έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν," σημειώνει η TD Securities . "Από οικονομική άποψη, η Τουρκία θα εισέλθει σε μια μακρά φάση χαμηλής ανάπτυξης, με πολύ υψηλές πιθανότητες στασιμότητας ή ακόμα και ύφεσης".

  Είναι πολύ νωρίς για να αγοράσει κανείς το sell-off στην Τουρκία, καθώς η αναταραχή οδηγείται από την ανεπίλυτη οικονομική κακοδιαχείριση, σημειώνει η JPMorgan Asset Management.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων