Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Αυγ-2018 13:27

  H Oppenheimer επιμένει long στα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  H Oppenheimer επιμένει long στα ελληνικά ομόλογα

  Αν και τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των ιταλικών και των τουρκικών αναταράξεων και οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί διατηρώντας τις αποδόσεις μακριά από τα χαμηλά 12ετίας που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, κάποια funds συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, διατηρώντας τις θέσεις που έχουν, αν και δεν προχωρούν σε κάποια αύξησή τους.

  Έτσι, η Oppenheimer Funds σημειώνει σε νέο της note πως η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη χώρα, επισημαίνοντας ότι τηρεί από το καλοκαίρι του 2015 long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και αποφάσισε να συνεχίσει να τις διατηρεί καθώς αν και τα κέρδη από τους ελληνικούς τίλους δεν αναμένεται να είναι υψηλά, ωστόσο συνεχίζουν να προσφέρουν αξία.

  Όπως επισημαίνει, το σημείο καμπής στην ελληνική κρίση ήρθε το καλοκαίρι του 2015 όπου μετά τη ρήξη με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υποχωρήσει και να συμφωνήσει στις νέες απαιτήσεις των δανειστών. Αυτή ήταν μία σημαντική " U-turn" για την Ελλάδα και από τότε η Oppenheimer Funds έχει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα τα οποία από τότε έως σήμερα έχουν πολύ καλές αποδόσεις. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να συμπεριληφθούν μεταξύ των καλύτερων σε αποδόσεις assets της αγοράς σταθερού εισοδήματος διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Οι συνολικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κυμαίνονται μεταξύ του 15% και του 20% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, μια καλή απόδοση για κρατικούς  τίτλους, όπως τονίζει.

  Ενώ αυτές οι αποδόσεις δεν αναμένεται να επαναληφθούν, η  Oppenheimer θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να προσφέρουν αξία στα σημερινά επίπεδα. Υπάρχουν διάφοροι για αυτό, οι εξής:

  Πρώτον, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο και αναμένεται να παραμείνει έτσι. Η κυβέρνηση υπερέβη σημαντικά τους στόχους του προϋπολογισμού πέρυσι και διατηρεί φέτος δημοσιονομική πειθαρχία. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018 είναι σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος.

  Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι "ειδικό", πράγμα που σημαίνει ότι ενώ το συνολικό νούμερο είναι πολύ υψηλό, το 75% περίπου του χρέους δεν είναι χρέος της αγοράς, είναι επίσημα δάνεια μεταξύ κυβερνήσεων και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό το τμήμα του χρέους έχει πολύ μακρές διάρκειες καθώς και πολύ χαμηλές πληρωμές τόκων.

  Τρίτον, η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ταμειακό απόθεμα, καλύπτοντας τουλάχιστον δύο χρόνια τις ανάγκες χρηματοδότησής της.

  Τέλος, η οικονομία της Ελλάδας επιστρέφει στην οδό της ανάπτυξης μετά από τη βαθιά ύφεση που υπέστη. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας και επιστρέφει η εμπιστοσύνη. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια επίσης θα συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων