Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Αυγ-2018 11:44

  UBS: Ποια θα είναι η πρώτη εταιρεία-κολοσσός με κεφαλαιοποίηση 10 τρισ. δολ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Ποια θα είναι η πρώτη εταιρεία-κολοσσός με κεφαλαιοποίηση 10 τρισ. δολ.

  Η Apple έγραψε ιστορία την περασμένη εβδομάδα καθώς έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που άγγιξε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Έρχεται 31 χρόνια μετά την IBM που έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο με 100 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίηση, η οποία ήρθε 32 χρόνια μετά την GM που είχε φτάσει τότε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, εκτιμά η UBS, αναμένεται να έχουμε την πρώτη επιχείρηση αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων γύρω στο 2050.

  Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα υπάρχουν τρεις αναδυόμενες βιομηχανίες στις οποίες υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να "δημιουργηθεί" η πρώτη εταιρεία αξίας δέκα τρισεκατομμυρίων δολαρίων:

  Πρώτον,  επιχειρήσεις στον κλάδο των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρµογής (enabling technologies), όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν  γρήγορα. Ένας παγκόσμιος ηγέτης στη γενική τεχνητή νοημοσύνη, ή την συμβολική και μηχανική μάθηση, θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγάλα μερίδια αγοράς σε βιομηχανίες ευρείας κλίμακας. Ο κλάδος των τεχνολογιών γενικής εφαρμογής ευρύτερα οδεύει στο να γίνει μία βιομηχανία αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025 και θα μπορούσε να συνεχίσει να αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό τις δεκαετίες που ακολουθούν.

  Επίσης, κάθε επιχείρηση fintech (σ.σ. ή χρηματοοικονομική τεχνολογία όπως αποδίδεται στα ελληνικά) που μπορεί να διεκδικήσει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου, θα μπορούσε να είναι υποψήφια για να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση της Apple. Η καταναλωτική και εμπορική ροή πληρωμών αγγίζει ήδη τα 225 τρισεκατομμύρια δολάρια, με περαιτέρω μεγάλες ευκαιρίες να εντοπίζονται στον τομέα της διαχείρισης πλούτου, της ασφάλιση και του online δανεισμού. Η διείσδυση του fintech εξακολουθεί να είναι χαμηλή, κοντά στο 2,5% έναντι 10% για το ηλεκτρονικό εμπόριο συνολικά, οπότε το αναπτυξιακό δυναμικό είναι μεγάλο.

  Οι εταιρείες με πρόσβαση σε μεγάλους όγκους δεδομένων θα μπορούσαν επίσης να δώσουν έναν... υποψήφιο, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για στόχευση προϊόντων και υπηρεσιών πιο αποτελεσματικά.  H UBS αναμένει ότι η παγκόσμια διείσδυση στο διαδίκτυο θα αυξηθεί από 55% το 2017 σε περίπου 75% έως το 2027, παράλληλα με τη δεκαπλάσια αύξηση στα ψηφιακά δεδομένα η οποία αναμένεται κατά την προσεχή δεκαετία. Εταιρείες πλατφόρμας ενεργητικού, οι οποίες παράγουν δεδομένα, μπορεί επίσης να αναπτυχθούν γρήγορα.

  Εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων, οι μακροπρόθεσμες θεματικές επενδύσεις μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τις ανησυχίες που κυριαρχούν στις αγορές. Η UBS πιστεύει, όπως σημειώνει, σε μία διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση αντί της επιλογής μεμονωμένων εταιρειών καθώς έτσι οι επενδυτές αυξάνουν τις πιθανότητες συμμετοχής τους στην  πρώτη εταιρεία - κολοσσό αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων