Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιουλ-2018 11:13

  Με "μετρημένο τζίρο" η πτώση στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να αποτυπώνει τη συναλλακτική κόπωση με κλιμακούμενο μάλιστα ρυθμό, παρά το γεγονός ότι κλείνει σταδιακά ο πρώτος μήνας του δευτέρου εξαμήνου. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,25% στις 749,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στις 750 χιλ. ευρώ και ο όγκος στις 711 χιλ. τεμάχια. Πτώση 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.984,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,18% στις 817,71 μονάδες.

  Η παλίνδρομη κίνηση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 750 μονάδων είναι η κανονικότητα της αγοράς το τελευταίο, και όχι μόνο, δεκαήμερο του Ιουλίου, με την αγορά να ετοιμάζεται να εισέλθει στον Αύγουστο, ένα μήνα παραδοσιακά ουδέτερο. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Capital.gr, πολλά χαρτοφυλάκια έχουν κλείσει... για διακοπές. "Από Σεπτέμβριο τα νεότερα...".

  Άλλωστε, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, όταν οι ξένες αγορές κινήθηκαν πολύ πειστικά ανοδικά, το ΧΑ δεν κατάφερε να ακολουθήσει, με την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων να μην δραστηριοποιείται ούτε καν σε ημερήσια βάση. Και αυτή η εικόνα ήταν όταν η αγορά είχε αρκετούς "μικρούς" αλλά σημαντικούς λόγους για να κινηθεί υψηλότερα. 

  Άλλωστε σήμερα η Moody’s χαρακτήρισε credit positive για τις ελληνικές τράπεζες τη μείωση του ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή βελτιώνει το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών, ενώ μειώνεται η εξάρτηση για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα αλλά και το κόστος χρηματοδότησης.

  Ωστόσο, όπως ανέφερε ο οίκος μια σειρά νέων μέτρων θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ενώ σχολιάζει ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες ακόμη προτού αρθούν πλήρως τα capital controls. Επίσης, η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει σφιχτή δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσιμων στοιχείων του ενεργητικού είναι δεσμευμένα για σκοπούς χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και τον ELA.

  Σύμφωνα με τη Moody’s, ο βαθμός βελτίωσης του χρηματοδοτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και από την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, αναμένει μια πιθανή άρση του waiver ότι θα είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες διότι θα είναι πιθανώς σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν μέσω της διατραπεζικής αγοράς, σε οριακά υψηλότερο κόστος, εάν επηρεαστεί κάποια χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Βιοχαλκο, η Aegean και η Jumbo σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΕΕΕ, Λάμδα και ΟΤΕ. 

  Στον αντίποδα, Alpha Bank και Grivalia σημειώνουν κέρδη 1,15% και 1,05% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων