Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουλ-2018 11:08

  Ανύπαρκτος παραμένει ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, "αγνοούνται" οι επενδυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:58

  Προς νέο αρνητικό ρεκόρ οδεύει ο σημερινός τζίρος στο ελληνικό Χρηματιστήριο αφού στα μέσα της συνεδρίασης διαμορφώθηκε μόλις στα 4 εκατ. ευρώ. Εάν οι ρυθμοί των συναλλαγών παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, τότε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης θα μιλάμε για τον χαμηλότερο τζίρο όλων των εποχών, ένα ρεκόρ που προς το παρόν κρατούν τα 9,4 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της 14ης Αυγούστου του 2012, η οποία αν και ήταν επίσης... "καλοκαιρινή", ωστόσο έγινε την στιγμή που η κρίση χρέους της ευρωζώνης και ειδικά της Ελλάδας, βρισκόταν στην κορυφή της. Αυτή η εικόνα δεν συνάδει με την εικόνα της αγοράς μίας χώρας η οποία σε λιγότερο από ένα μήνα βγαίνει από τα προγράμματα διάσωσης. Ο μηδενισμός του ενδιαφέροντος για τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αδυναμία διατήρησης της όποια ανοδικής αντίδρασης σημειώνεται ενδοσυνεδριακά αποτελεί πλέον έναν μόνιμο πονοκέφαλο για τους εγχώριους αναλυτές και τους παράγοντες της αγοράς.

  Η χαμηλή ορατότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν το παρόν σκηνικό ουσιαστικής αποχής της επενδυτικής κοινότητας, δεν αναμένεται να αλλάξει, όπως σημειώνει στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Επομένως, η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε μικρό εύρος διακύμανσης είναι το επικρατέστερο σενάριο. Η ανοδική κίνηση της Wall Street προϊδεάζει για αυξημένη πιθανότητα θετικού προσήμου για το Χ.Α. Οι Γενικές Συνελεύσεις της Εθνικής Τράπεζας (reverse split 1ν/10π), της Τράπεζας Αττικής για απόφαση για ΑΜΚ και εκείνης του Ελλάκτωρα με την αντιπαράθεση Καλλιτσάντση-Μπόμπολα στο τελικό στάδιο συνιστούν το κύριο μενού γεγονότων των ημερών.

  Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,28% στις 752.36 μονάδες με τους αγοραστές να έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τις αρχές της συνεδρίασης. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 4,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανέρχεται στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,36% στις 1994,4  μονάδες, ενώ στο +0,26% κινείται ο Mid Cap και στις 1.238,67 μονάδες.

  Συνεχίζεται η ανοδική προσπάθεια του τραπεζικού δείκτη ο οποίος ενισχύεται κατά 0,59% στις 820,19 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 0,92% στα 1,8670 ευρώ, την Πειραιώς στο +0,48% και τα 2,5120 ευρώ, την Eurobank στο +0,79% στα 0,8305 ευρώ και την ΕΤΕ να παραμένει στα αρνητικά και στο -0,23% αγγίζοντας τα 0,2594 ευρώ.

  Στα υπόλοιπα blue chips οι τάσεις είναι ανοδικές με μόνο την ΕΧΑΕ (-0,65%), τον ΟΠΑΠ (-1,04%), τα ΕΛΠΕ (-0,14%) και την ΓΕΚ Τέρνα (-1,12%) να βρίσκονται στο "κόκκινο".  Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Μυτιληναίος (+1,64%), Βιοχάλκο (+1,15%) και ΟΛΠ (+1,32%).

  Με την αγορά να μην φαίνεται να αντιδρά στις θετικές εξελίξεις όπως η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας, οι αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον το Χ.Α θα πρέπει να στραφεί σε άλλους, εγχώριους καταλύτες, προκειμένου να έχει κάποια πιθανότητα να ξεφύγει από τη φάση εγκλωβισμού τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και της συναλλακτικής δραστηριότητας που εκπέμπουν πια ΣΟΣ για τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος.

  Οι άλλου είδους καταλύτες οφείλουν πλέον να αναζητηθούν στα ζητήματα που αφορούν τη διενέργεια νέων επιχειρηματικών δράσεων, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Με δεδομένους τους περιορισμούς λόγω των capital controls των τραπεζών και του δημοσιονομικού κορσέ που έχει συνομολογηθεί με τους δανειστές, η προσπάθεια οφείλει να αφορά την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και άλλων δράσεων εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα (π.χ. παραχωρήσεις ακινήτων δημοσίου και άλλων φορέων), αλλά και ενεργειών θεσμικού χαρακτήρα για την ταχεία λήψη των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων. Και όλοι γνωρίζουμε τις διαχρονικά πτωχές επιδόσεις των κυβερνήσεων σε αυτά τα πεδία με τη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης να αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη βελτίωση του αφηγήματος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων