Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιουλ-2018 18:04

  Ξέμεινε από δυνάμεις και... επενδυτές το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξέμεινε από δυνάμεις η αγορά για μία ακόμα φορά, αφού παρά την αντίδραση που σημειώθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης προς τις 755 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες αλλά και την ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Χ.Α δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος και παραδόθηκε στους λίγους πωλητές που έχουν απομείνει. Ο τζίρος για μία ακόμη φορά παρέμεινε "κολλημένος" σε απαξιωτικά επίπεδα – αν και ξέφυγε από το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ - επιβεβαιώνοντας έτσι την πλήρη απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων οι οποίοι προτιμούν να θέσουν την Ελλάδα εκτός των ραντάρ τους αυτή τη στιγμή.

  Έτσι, αν και υπήρχαν ελπίδες για μία ανοδική συνεδρίαση σήμερα, λίγο πριν τις 16:00 ενεργοποιήθηκαν κάποιες πωλήσεις σε επιλεγμένα blue chips, "εδραιώνοντας" ένα νέο αρνητικό κλείσιμο για τον γενικό δείκτη, έστω αν και πάλι επιχειρήθηκε μία προσπάθεια αντίδρασης η οποία έπεσε στο... κενό μετά και τις τελικές δημοπρασίες.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,16% στις 750,27 μονάδες και κοντά στο χαμηλό ημέρας. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,19%, στις 1.989,15 μονάδες χάρη στα στηρίγματα που έδωσαν Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική, ενώ με οριακή άνοδο 0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.235,51 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 17,72 εκατ. ευρώ, με άνοδο κατά... μόλις 5 εκατ. ευρώ από τα χθεσινά επίπεδα τα οποία ήταν από τα χαμηλότερα στην ιστορία του Χ.Α.

  ...

  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,52% στις 815,36 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η Πειραιώς στο -3,25% και τα 2,5 ευρώ, καθώς και την Alpha Bank η οποία έκλεισε στο -1,65% και τα 1,85 ευρώ. Ανοδικά έκλεισαν η Εθνική στο +1,56% και τα 0,26 ευρώ καθώς και η Eurobank στο +0,86% και τα 0,8240 ευρώ.

  Στα υπόλοιπα blue chips επικράτησαν μεικτές τάσεις με τις Fourlis (+1,25%), Γεκ Τέρνα (+1,32%), ΕΧΑΕ (+0,87%), Μότορ Οιλ (+0,90%) και ΟΤΕ (+0,84%), να ξεχωρίζουν ανοδικά. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ΟΛΠ (-2,24%), Aegean (-1,67%) και Τιτάν (-1,46%).

  Η αγορά είναι σε μία φάση στάσης αναμονής περιμένοντας κάποιον καταλύτη που θα μπορούσε να της δώσει τάση, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Τεχνικά η ζώνη του 773-792 στον ΓΔ και το 2055-2071 στον f25 είναι σημαντικά επίπεδα αντίστασης που χρειάζονται κατοχύρωση αν θέλουμε να πάρουμε κάποια ημερήσια αγοραστικά σήματα στου δείκτες. Ζητούμενο εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών ο καταλύτης που θα δώσει αύξηση τζίρου και ενδιαφέρον στην αγορά μιας και τον τελευταίο μήνα βλέπουμε την χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα ετών. Ουσιαστικά η αγορά χρειάζεται και πάλι να καταφέρει να μπει στην ζώνη των 800 για να αποκτήσει και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημαντικότατη στήριξη η ζώνη του 736-750 μιας και κατοχύρωση του 736 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς 710 μονάδες.

  Το έργο της συναλλακτικής καθίζησης συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις συναλλαγές να είναι ακόμη και κάτω από τα 20 εκ. ευρώ ημερησίως, υποδηλώνοντας την εμφανή αποχή της επενδυτικής κοινότητας, σημειώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η στάση αυτή μάλιστα έρχεται μετά από την αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από την S & P με το σκεπτικό της προβλεψιμότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Είναι επομένως φανερό ότι οι αγορές επιθυμούν άλλου είδους καταλύτες για να επανεξετάσουν τη στάση τους για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ήδη η αγορά των ομολόγων έχει δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης με τη διαμόρφωση των αποδόσεων των ομολόγων σταθερά κάτω από το 4%.

  Λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη αυξημένη ραστώνη που παραδοσιακά φέρνει ο Αύγουστος, ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα μπορεί να αναβαθμιστεί. Μάλιστα, η προβληματική κατάσταση του εξωτερικού περιβάλλοντος διαμορφώνει συνθήκες αυξημένης αποστροφής για τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές αν όχι κλιμάκωσης των ρευστοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο το χαμηλό βαθμό συμμετοχής των ξένων σε ελληνικούς τίτλους, το σενάριο της αναμονής είναι μάλλον πιθανότερο σε σχέση με εκείνο της αποεπένδυσης. Επομένως, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε περιορισμένο εύρος είναι το επικρατέστερο σενάριο, με τις 759 μονάδες να είναι το εγγύτερο επίπεδο αντίστασης και τις 750 μονάδες το εγγύτερο επίπεδο στήριξης. 

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων