Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιουλ-2018 11:12

  Επιμένουν οι πτωτικές διαθέσεις και ο χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:36

  Πτωτικά ξεκίνησε και συνεχίζει, η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται στα απαξιωτικά επίπεδα και τους πωλητές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην πλειοψηφία των blue chips και ειδικά στην μετοχή της Coca Cola. Τα αρχικά κέρδη σε ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ έχουν περιοριστεί, ενώ οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν διαθέσεις ανοδικής διαφυγής, "συγκρατώντας" προς το παρόν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη. Η εικόνα του Χ.Α αλλά και αυτή της συναλλακτικής δραστηριότητας, αντίθετα με τις προσδοκίες που δημιούργησε η χθεσινή ισχυρή άνοδος (+1,10%) και η επικράτιση των λίγων αγορασ΄των, δεν υποδηλώνουν κάποια σημαντική επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος και των εισροών στην αγορά, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

  Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,61% στις 769,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 9,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανέρχεται στα 4,3 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,88%, στις 2.037,31 μονάδες, ενώ στο -1,10% κινείται ο Mid Cap και στις 1.262,9 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακά κέρδη 0,01% στις 863,23 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται πτωτικά κατά 0,55% στα 1,9720 ευρώ, την Πειραιώς στο +0,43% και τα 2,7940 ευρώ, την Eurobank να ενισχύεται κατά 0,29% στα 0,8685 ευρώ και την ΕΤΕ στο +0,61% και τα 0,2656 ευρώ.

  Από τα υπόλοιπα blue chips, μόνο οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ "διασώζονται" ανοδικά και στο ++0,23%, +0,42%, +1,4% και +0,52% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνονται στην Coca Cola (-2,70%), στην ΓΕΚ Τέρνα (-2,22%), στην Σαράντης (-1,90%) και στην Jumbo (-1.70%).

  Όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στη χθεσινή συνεδρίαση η επενδυτική ψυχολογία ήταν εμφανώς καλύτερη αποτέλεσμα εν μέρει και του θετικού εξωτερικού περιβάλλοντος, και οι αγοραστές υπερίσχυσαν των πωλητών σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ωθώντας τον Γενικό Δείκτη στην υψηλότερη επίδοση της ημέρας στις δημοπρασίες. Όπως εκτιμά, η ευφορία των διεθνών αγορών διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της αφύπνισης των αγοραστών. Αν αυτό συνοδευτεί με συναλλακτική βελτίωση αυξάνεται η πιθανότητα να ξεπεραστεί η αντίσταση των 775 μονάδων που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση. Η αναζήτηση κατάλληλων καταλυτών συνεχίζει να παραμένει, καταλήγει η χρηματιστηριακή εταιρεία.

  Προς το παρόν, η χθεσινή αφύπνιση των αγοραστών αποδεικνύεται εφήμερη και όπως δείχνουν τα πράγματα σήμερα θα παιχτεί το "στοίχημα" της διατήρησης των 770 μονάδων, που το Χ.Α κατάφερε μετά από τρεις εβδομάδες να επαναπροσεγγίσει. Σε ό,τι αφορά τους καταλύτες, η αγορά των ελληνικών ομολόγων δεν δείχνει να μπορεί να δώσει ένα νέο στήριγμα στην πορεία των ελληνικών μετοχών, αφού εδώ και αρκετές ημέρες η απόδοση του 10ετούς φαίνεται να έχει "κολλήσει" γύρω από τα επίπεδα το 3,860%, και όλα αυτά παρά τα "θετικά" μηνύματα από τα διεθνή μέσα από την περασμένη εβδομάδα (Bloomberg, Reuters) τα οποία επισημαίνουν ότι τα ελληνικά assets (ομόλογα) είναι ελκυστικά για τους επενδυτές, με την JP Asset Morgan να σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι σε μία ριζικά διαφορετική θέση και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τη χώρα, επισημαίνοντας ότι το θετικό αυτό κλίμα σημαίνει ότι θα αγόραζε "σίγουρα" ένα νέο ελληνικό ομόλογο.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων