Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιουλ-2018 13:04

  Goldman Sachs: Τραπεζικές μετοχές - το μεγάλο short των funds στην Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Τραπεζικές μετοχές - το μεγάλο short των funds στην Ευρώπη

  Η δυσαρέσκεια των επενδυτών για τις τραπεζικές μετοχές έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με τον κλάδο να αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο underweight και το μεγαλύτερο short, σύμφωνα με τα στοιχεία των θέσεων 440 αμοιβαίων κεφαλαίων με 231 δισεκατομμύρια δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση.

  Η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την επίπεδη πλέον καμπύλη αποδόσεων (δηλαδή τις παρόμοιες αποδόσεις μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων ομολόγων), οδήγησαν τους επενδυτές να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στις τραπεζικές μετοχές,  με τον κλάδο να σημειώνει τις  χειρότερες επιδόσεις από τις αρχές του έτους σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs το σορτάρισμα των τραπεζικών μετοχών της Ευρώπης ξεκίνησε πριν 12 μήνες και έχει ενταθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους και ειδικά από τον Μάρτιο και μετά.

  Η τεχνολογία, εν τω μεταξύ, παραμένει το μεγαλύτερο long και το δεύτερο μεγαλύτερο overweight, επισημαίνει η Goldman Sachs.  Οι επενδυτές αύξησαν την έκθεσή τους στον κλάδο  πριν από ένα χρόνο, αντανακλώντας ίσως την πεποίθηση ορισμένων συμμετεχόντων στην αγορά ότι η τεχνολογία παρέχει κάποια μορφή αντιστάθμισης από τους κινδύνους για εμπορικό πόλεμο.

  "Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούν κλάδους που μπορούν να δημιουργήσουν υψηλή ανάπτυξη (τεχνολογία) και παραμένουν επιφυλακτικοί σε τομείς με διαρθρωτικά ζητήματα, είτε είναι κυκλικοί είτε αμυντικοί (Καταναλωτικός, κοινή ωφέλεια, αυτοκινητοβιομηχανία, τράπεζες)", τονίζει η GS σημειώνοντας πως αυτή η τάση έχει αποκτήσει ορμή τόσο τον τελευταίο χρόνο όσο και τα πιο πρόσφατα τρίμηνα.

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις, τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές, με τον κλάδο να σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη Stoxx 600 φέτος. Συγκεκριμένα, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κλιμακώνονται και η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία απειλεί να "χτυπήσει" την οικονομία της Ευρώπης, τη στιγμή που αρκετές τράπεζες είχαν τα δικά τους προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, η οποία εργάζεται για έναν ακόμη ανασχηματισμό των δραστηριοτήτων της, με τη μετοχή της να έχει σημειώσει πτώση κατά 40% από την αρχή του έτους. Όλα αυτά οδηγούν τους επενδυτές σε μαζική έξοδο από τον κλάδο των τραπεζών, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων