Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιουλ-2018 18:15

  "Παγώνουν" τα σχέδια για νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Παγώνουν" τα σχέδια για νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου 
   
  Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, η υψηλή μεταβλητότητα και η ανατροπή – λόγω εξωγενών παραγόντων - στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων που είχαν εκκινήσει τις διαδικασίες για ΙΡΟs μεταβάλλουν την αισιοδοξία που υπήρχε σε σημαντική μερίδα παραγόντων της αγοράς περί δημιουργίας ενός "ρεύματος" νέων εισαγωγών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.  

  Η αισιοδοξία αυτή είχε εν πολλοίς καλλιεργηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, περίοδο στην οποία είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα ευφορίας λόγω της επικείμενης υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με την αγορά των ελληνικών ομολόγων να στέλνει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια, τόσο με τη σημαντική συμμετοχή ξένων θεσμικών, όσο και με την εκτόξευση του τζίρου στην ΗΔΑΤ. Παράλληλα, οι επιτυχείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από ελληνικούς ομίλους που συνοδεύτηκαν από υψηλή υπερκάλυψη και συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο.

  Τα στοιχεία αυτά είχαν οδηγήσει τράπεζες και ΑΧΕΠΕΥ να εκτιμήσουν πως το 2018 θα είναι το έτος επιστροφής των δημόσιων εγγραφών για την εισαγωγή νέων, σημαντικού μεγέθους, εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία περίοδο τεσσάρων ετών.... ξηρασίας. Και αυτό διότι η τελευταία "καθαρή εισαγωγή" ήταν της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στις τη 11/4/2014. Μετά την ΕΛΤΕΧ Άνεμος ακολούθησε η εισαγωγή της BriQ ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε με δημόσια προσφορά προς το επενδυτικό κοινό αλλά με εισφορά μετοχών προς τους μετόχους της Quest Συμμετοχών, οι οποίες εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Χωρίς δημόσια προσφορά έγιναν και οι εισαγωγές των ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (19/6/2017), της Cenergy Holdings (21/12/2016), της ΙCI ΑΕΕΑΠ (2/8/2016) στο Χ.Α.

  Στο πλαίσιο αυτό είχαν πράγματι εκκινήσει ή δρομολογούνταν οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την σύνταξη των ενημερωτικών δελτίων εταιρειών όπως της Chipita, η οποία είχε αναφερθεί ότι εξέταζε αρχικά μια εισαγωγή στο Χ.Α. και στη συνέχεια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, της Sunlight προς τα τέλη του 2018, της ΤΕΜΕΣ (Costa Νavarino) καθώς και η R Energy 1 που δραστηριοποιείται στο κλάδο των φωτοβολταϊκών πάρκων, στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου. Για διαφορετικούς λόγους, ορισμένες εξ’ αυτών ματαιώθηκαν ή αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Η μειωμένη διεθνής ορατότητα, το πλήγμα αξιοπιστίας που έχει δεχθεί η εγχώρια κεφαλαιαγορά, το ρίσκο που συνεχίζει να συνοδεύει την έδρα μιας εταιρείας στην Ελλάδα επέδρασσαν στην αλλαγή κλίματος.

  Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός για μια ΙΡΟ της Chipita εγκαταλείφθηκε, αφού η απαιτητική αποτίμηση της εταιρείας από τη μία πλευρά και τα "απόνερα" της FFG από την άλλη, οδήγησαν  στην αιτιολογία της "αλλαγής του κλίματος στις αγορές". Ανατροπή καταγράφηκε και στο σχεδιασμό της Sunlight λόγω του συμβάντος στο εργοστάσιο του ομίλου στην Ξάνθη, χωρίς να σημαίνει ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται, ενώ σε αναζήτηση καλύτερης συγκυρίας φαίνεται ότι βρίσκονται και οι υπόλοιπες υποψήφιες εταιρείες.

  Εξαίρεση θα αποτελέσει η εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (ΕΚΕΣ) CNL Capital, η εισαγωγή της οποίας στο Χ.Α. δρομολογείται μέχρι το τέλος του μήνα.

  Η CNL Capital συστήθηκε στα μέσα του 2014 για να προσφέρει χρηματοδοτήσεις στις ΜμΕ επιχειρήσεις τις οποίες το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Είναι πολυμετοχική, με μετόχους 35 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και την τελευταία τετραετία έχει συνάψει 28 ομολογιακά δάνεια με τις εταιρείες – πελάτες που συνεργάζεται. Πρόκειται για μια μικρή ΙΡΟ καθώς η εταιρεία έχει υλοποιήσει δύο αυξήσεις κεφαλαίου με τα ίδια κεφάλαια της να ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. θα ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ.

  Η συνολική εικόνα, ωστόσο, της αγοράς και, κυρίως, η εμφανής αποχή των επενδυτικών κεφαλαίων δεν επιτρέπει σε αυτή την περίοδο περιθώρια αισιοδοξίας για την υλοποίηση σημαντικών δημόσιων εγγραφών. Χθες, ο τζίρος στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε μόλις στα 15 εκατ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών. Σημειωτέον, δε, ότι εξ αυτών, τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Συνολικά τις τελευταίες εβδομάδες η συναλλακτική δραστηριότητα είναι εντελώς υποτονική, με την αγορά να μην μπορεί να αντιδράσει από το σοκ της υπόθεσης FFG, τη φημολογία για νέες Folli Follie να "δηλητηριάζει" το ταμπλό και τους ξένους θεσμικούς να απέχουν χαρακτηριστικά περιμένοντας τις εκλογές.

  Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου αποτυπώνουν με ακρίβεια το κλίμα απαξίωσης που πλέον επικρατεί στην αγορά: η συνολική αξία συναλλαγών για τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 1,04 δις. ευρώ, μειωμένη κατά 39,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένη κατά 37,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017, οι ενεργοί κωδικοί έχουν περιοριστεί σε μερικές χιλιάδες, ενώ  το 82,98% των χαρτοφυλακίων στην αγορά έχουν πλέον αποτίμηση έως 3.000 ευρώ.

  Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι για σειρά αιτιών, μεταξύ των οποίων και φορολογικές, το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει ένα ρεύμα εισαγωγών ελληνικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Για παράδειγμα, στην Ν.Ε.Α. Αγορά του ΧΑΚ έχουν εισαχθεί 32 εταιρείες από τις οποίες οι 8 είναι ελληνικές.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων