Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουν-2018 17:31

  Χρηματιστήριο: "Μάζεψαν" σήμερα στο 5,5% οι απώλειες του α' 6μηνου του 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε υψηλά ημέρας έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις δημοπρασίες να αλλάζουν την νευρική ενδοσυνεδριακή εικόνα και να οδηγούν την αγορά σε ελαφρά βελτίωση των αποτιμήσεων στη λήξη του πρώτου εξαμήνου του έτους, το οποίο όμως έκλεισε με απώλειες 5,58%.

  ...

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 757,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 757,77 μονάδων (+1,30%) και 745,98 μον. (-0,27%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 57,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,73%, στις 1.986,85 μονάδες, ενώ στο -1,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.233,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 861,97 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,76%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,03%.

  Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, με απώλειες έκλεισε 5,58% το α’ εξάμηνο της χρονιάς αντανακλώντας την αλλαγή στάσης των ξένων επενδυτών που σημειώθηκε από τις αρχές Μαΐου. Η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική αγορά καθώς η επιφυλακτικότητα έχει δώσει την θέση της στην αρνητική φημολογία επί δικαίων και αδίκων. 

  Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων, των επιτυχών αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών, της συμφωνίας του Eurogroup και τα συμπαθητικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, πλεόνασμα κλπ) η αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών.  Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις.

  Αν και κλισέ, ισχύει απόλυτα η ρήση ότι "η εμπιστοσύνη οικοδομείται σε βάθος χρόνο και χάνεται μέσα σε μια στιγμή". Για να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ηρεμία στην αγορά θα χρειαστεί επομένως χρόνος και δράσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πολυεπίπεδη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκινώντας από τις εισηγμένες. Όσες εταιρίες έχουν ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στον κύκλο εργασιών θα πρέπει να επιδιώξουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια επαναφέροντας ίσως για κάποιο διάστημα και τις αναλυτικές τριμηνιαίες ανακοινώσεις, η αρνητική φημολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ευθέως με γρήγορα αντανακλαστικά επιδιώκοντας την ανάδειξη του γεγονότος εάν αυτό υπάρχει και ενδεχομένως να συνεπάγεται κυρώσεις εφόσον αποτελεί κακόβουλη.

  Πιθανόν η μείωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας που παραδοσιακά παρατηρείται κατά τους επόμενους δύο μήνες να βοηθήσει στην αποφόρτιση του κλίματος ωστόσο οι δράσεις που θα εμπεδώσουν την αλλαγή του ως προς το θετικότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών, τις 735 μονάδες. Από ότι φαίνεται δύσκολα θα αποφύγει το ενδεχόμενο δοκιμασίας της εν λόγω ζώνης καθώς η προσπάθεια ανάκτησης των 770 μονάδων δεν εμφάνισε πάθος, που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν μια αύξηση των συναλλαγών στα 70 με 80 εκατ. ευρώ. Οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι όροι παρέμειναν πουλημένοι ενώ μετά την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο δείκτης έχει νέο επίπεδο αναφοράς αύξησης της προσφοράς το καθοδικό κενό στις 764 μονάδες. 

  Οι ταλαντωτές αρχίζουν να αποκτούν κλίση προς τα κάτω δείχνοντας προς τις 720 μονάδες, πιθανό επίπεδο στο οποίο θα εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ευνοώντας μια ανοδική αντίδραση. Συμπερασματικά σε μια άδεια από γεγονότα εβδομάδα η δύναμη της αδράνειας έχει τον πρώτο λόγο προκρίνοντας την συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ενδεχομένως επιβραδύνοντας προς τα σημεία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (735 και 720 μονάδες), καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής ανέκαμψε σήμερα, κλείνοντας με κέρδη 3,99%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ και Eurobank. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Alpha Bank, Λάμδα, Μυτιληναίος, Εθνική, Βιοχαλκο και ΟΤΕ. 

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Aegean, με την τελευταία μάλιστα να ανακάμπτει από το ενδοσυνεδριακό -3,56%. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης και Grivalia< ενώ ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με μικρές απώλειες. Η ΔΕΗ έκλεισε στο -1,33%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων