Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουν-2018 14:12

  JP Morgan: Μείνετε overweight στην Ελλάδα, long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  JP Morgan: Μείνετε overweight στην Ελλάδα, long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα

  Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του Eurogroup ήταν κοντά στο ανώτερο φάσμα των προσδοκιών της JP Morgan, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της, όπως το αυξημένο cash buffer και η ενισχυμένη εποπτεία, ενώ τονίζει ότι η έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που δόθηκε στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά γενναιόδωρη, ιδίως όταν εξετάζεται στο πλαίσιο της μακρόχρονης γερμανικής αντίστασης στο θέμα.

  Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, μια δεκαετής παράταση των προθεσμιών λήξης και χάριτος στο δάνειο του EFSF αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διασφάλιση όχι μόνο της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους (είναι ούτως ή άλλως εγγυημένη έως το 2023 από τα άλλα μέτρα), αλλά και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, αυτά τα μέτρα ήταν το ελάχιστο που χρειαζόταν για να επιτρέψει στο χρέος να συγκλίνει κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης, δηλαδή το 2060, αν και υπολογίζεται με βάση τις ακόμη φιλόδοξες ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προβλέψεις για ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για πολλές δεκαετίες.

  Αυτό δείχνει την προθυμία των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια ισχυρή ανάκαμψη και επίσης να επιτρέψει μια ευνοϊκή αξιολόγηση από το ΔΝΤ, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ψυχολογία στην αγορά.

  Η JP Morgan πριν το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης τηρούσε overweight στάση στην Ελλάδα μέσω long θέσεων στα ελληνικά 5ετή ομόλογα, και μετά τη συνάντηση και την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνει ότι ακόμη υπάρχει αξία στα ελληνικά assets και έτσι διατηρεί το οverweight, ακόμη και μετά τη μείωση 30-40 μ.β. στις αποδόσεις την περασμένη εβδομάδα. Όπως επισημαίνει, η συμφωνία του Eurogroup βοηθά στη μείωση της αβεβαιότητας για πολιτικά λάθη και γύρω από τις πιέσεις χρηματοδότησης, γεγονός που είναι θετικό γα τα ελληνικά ομόλογα. Με το cash buffer να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για σχεδόν δύο χρόνια, δεν υπάρχει πίεση η Ελλάδα να βγει στις αγορές στο εγγύς μέλλον.

  Η JP Morgan αναμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα περιμένει να μειωθεί η μεταβλητότητα στις αγορές όταν και οι ανησυχίες γύρω από την Ιταλία αποκλιμακωθούν, και στη συνέχεια να προχωρήσει σε έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου πιθανόν στα τέλη του τρίτου ή στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

  Η συμμόρφωση με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τους δημοσιονομικούς στόχους είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό οδηγό για την απόδοση της ελληνικής αγοράς μεσοπρόθεσμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η JP Morgan βλέπει περιορισμένο χώρο για αναστροφή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, καθώς χρειάζονται ακόμα κοινοβουλευτικές εγκρίσεις για τη συμφωνία του Eurogroup και τις εκταμιεύσεις του ESM σε κάποια κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης.

  Επίσης, όπως σημειώνει, σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες, υπάρχει περιθώριο υπεραπόδοσης στην ευρωπεριφέρεια έναντι της Γερμανίας στους επόμενους μήνες, κάτι που θα ωφελήσει και την Ελλάδα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων