Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Ιουν-2018 16:00

  Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και το "παράθυρο εξόδου" στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και το "παράθυρο εξόδου" στις αγορές

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Tον καταλύτη που χρειαζόταν η αγορά για να "ξεκλειδώσει" την ενίσχυση της ανοδικής κίνησης μετοχών και ομολόγων έδωσε η συμφωνία του Eurogroup και το σχέδιο για το ελληνικό χρέος, ωστόσο στο Χρηματιστήριο τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχθηκε η κατήφεια αφού η αγορά παραμένει σε συμπληγάδες. 

  Άλλωστε, και το κλίμα που επικράτησε στο Roadshow του Χ.Α. στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν υποτονικό, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να μη δηλώνουν έτοιμα προς το παρόν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως τόσο φέτος όσο και το 2019 δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των funds για να πειστούν για το story της ελληνικής ανάκαμψης. Προς το παρόν, πάντως, σε πρώτο χρόνο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου του EFSF καθώς και της περιόδου χάριτος για 10 χρόνια, σε συνδυασμό με τη δόση των 15 δισ. ευρώ, που φέρνει το συνολικό cash buffer στα 24,1 δισ. ευρώ, καθιστά πλέον τα ελληνικά 10ετή ομόλογα πιο ελκυστικά, κάτι που θα "μεταδοθεί" και σε αρκετά blue chips, όπως τις τραπεζικές μετοχές, που αποτελούν και τους κύριους οδηγούς της αγοράς.

  Η ευκαιρία της νέας εξόδου

  Όπως σχολιάζουν τραπεζικοί κύκλοι στο "Κ", η συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα, καθώς η επιμήκυνση κατά 10 έτη στο δάνειο του EFSF είναι στο υψηλότερο εύρος των προσδοκιών και επίσης υπήρξε σημαντική δέσμευση από την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμα προβλήματα, εάν προκύψουν. Το σχέδιο για το ελληνικό χρέος, όπως τονίζουν, ωθεί χαμηλότερα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ενώ ανοίγει τον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές, αν και εφόσον το κλίμα στο εξωτερικό το επιτρέψει, με δεδομένη την αναταραχή που προκάλεσε τον προηγούμενο μήνα η πολιτική κρίση στην Ιταλία και ανάγκασε τον ΟΔΔΗΧ να "παγώσει" τις όποιες σκέψεις για νέα έκδοση ομολόγου. Όλα αυτά βελτιώνουν το προφίλ των ελληνικών 10ετών ομολόγων, καθώς ο κίνδυνος γύρω από τη χώρα πλέον υποχωρεί, με τους ελληνικούς τίτλους να έχουν όλες τις πιθανότητες να μειώσουν το χάσμα σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα...

  Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας απέδειξε, εξάλλου, τη θετική αυτή αποδοχή της αγοράς, αλλά και την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί ακόμη στα ξένα funds, καθώς η αρχική "εκτίναξη" του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε στη συνέχεια για να καταλήξει σε μικρές απώλειες.

  Η εικόνα, βέβαια, στα ομόλογα ήταν πολύ πιο "εκρηκτική, αφού θεωρούνται και τα πιο ωφελημένα assets από αυτήν τη συμφωνία, αφού αυτά αφορά άμεσα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η όποια έξοδος στις αγορές και η όποια μείωση του κινδύνου της χώρας, καθώς η εικόνα τους αποτελεί τον "καθρέφτη" όλων των παραπάνω. Έτσι, η απόδοση τόσο του 10ετούς όσο και του 5ετούς υποχώρησε την Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, πριν δηλαδή ξεσπάσουν οι αναταράξεις την αγορά λόγω Ιταλίας, Ισπανίας αλλά και της υπόθεσης της Folli Follie, που έπληξε το επενδυτικό κλίμα.

  "Η επιβεβαίωση της συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση ένα τεράστιο περιθώριο για... ανάσες, έτσι η υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων τώρα και για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε", σημειώνει ο Chris Scicluna, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στο Daiwa Capital Markets.

  Τι "βλέπει" η Goldman Sachs

  Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι θετική και πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας τις αγορές και το re-rating των ελληνικών assets προς τα επίπεδα εκείνων της ευρωπεριφέρειας. Με άλλα λόγια, διασφαλίστηκαν: (α) μερικές ακόμα εκταμιεύσεις κεφαλαίων για την παροχή ενός σημαντικού cash buffer, (β) κάποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και (γ) το ότι η όποια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, βραχυπρόθεσμα, λόγω της δημιουργίας του cash buffer ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη και την ακόμη διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές, παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ιταλία.

  Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα είναι απαιτητικοί, όπως τονίζει, και, εάν οι υποθέσεις για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη ήταν πιο ρεαλιστικές, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα αυξάνονταν πάνω από το 15%-20% Έτσι, όπως εκτιμά, η δέσμευση του Eurogroup να επανεξετάσει το περαιτέρω reprofiling του δανείου του EFSF στο τέλος της περιόδου χάριτος το 2032 τονίζει ότι de facto το δάνειο του επίσημου τομέα θεωρείται junior από το δάνειο του ιδιωτικού τομέα. Η περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης αυτού του δανείου είναι το βασικό σενάριο για την Goldman Sachs, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει δημοσιονομικά υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές, αν και σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως, πέραν των επιπτώσεων που έχει το σχέδιο του Eurogroup στην αγορά, οι δημοσιονομικοί στόχοι που ζητούνται από τη χώρα είναι πολύ υψηλοί, κάτι που θα δημιουργήσει πιέσεις μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με οικονομολόγους. Όπως επισημαίνουν, θεωρούν ότι η συμφωνία που πήρε η Ελλάδα στο Eurogroup ήταν ελαφρώς καλύτερη από το αναμενόμενο, κάτι που προσφέρει "παράθυρο" για μικρή ώθηση στις αγορές. Ωστόσο για την ίδια την Ελλάδα, επισημαίνουν, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που συνεχίζει να ζητείται είναι υπερβολική μετά την κατάρρευση που έχει υποστεί το ελληνικό ΑΕΠ.

  Τόνος αισιοδοξίας

  Η απόφαση του Eurogroup έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζονται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα για τα επόμενα χρόνια, σημειώνει στο "Κ" ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

  Στα καλά νέα της συμφωνίας συγκαταλέγονται οι επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF, που κινήθηκαν ψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, και η χρηματοδοτική άνεση των 24 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ανάληψη σημαντικών δεσμεύσεων σε έξι σημαντικούς τομείς (δημοσιονομικά μεγέθη, χρηματοοικονομική σταθερότητα, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακό, αποκρατικοποιήσεις, δημόσια διοίκηση) δημιουργεί ένα πλαίσιο αυστηρών υποχρεώσεων και αιρέσεων σε πιθανά ανταλλάγματα για την επόμενη ημέρα. Η διάρκεια, το πλήθος και η έκταση αυτών των υποχρεώσεων αποτελούν έναν οδικό χάρτη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η υλοποίησή τους προϋποθέτει ήρεμο πολιτικό περιβάλλον και ευρύτερες συναινέσεις. Η παράμετρος αυτή αποτελεί και τον σοβαρότερο εσωτερικό παράγοντα επιτυχίας στη μετα-μνημονιακή εποχή, καθώς, έχοντας εξασφαλισμένη την απαραίτητη ρευστότητα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που περιέχονται στις υποχρεώσεις της χώρας έχουν ρίσκο υλοποίησης. Δεν παύει, ωστόσο, η πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας να δημιουργεί αισιοδοξία, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα, και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινήσεων σε βάθος χρόνου.

  Η συμφωνία για επιμήκυνση του χρέους (για μία 10ετία δάνεια EFSF) επικυρώθηκε και τελικά ήταν στο άνω εύρος των εκτιμήσεων, σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit. Η αγορά θα λάβει θετικά το πακέτο και ο Γενικός Δείκτης θα αντιδράσει ανοδικά προς την περιοχή των 800-820 μονάδων σε πρώτη φάση, με την προϋπόθεση ότι τα διεθνή χρηματιστήρια θα κινηθούν τουλάχιστον σταθεροποιητικά. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει, ως γνωστόν, υψηλό και, χωρίς ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα συνεχίσει να αποτελεί "αγκάθι" για τους πρόθυμους διεθνείς επενδυτές. Πλέον, η προσδοκία για καλύτερες μέρες στο Χ.Α. θα βασίζεται κυρίως στην αναβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας στο εσωτερικό, η οποία θα επηρεάζει αναλόγως και τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές, πάντα σε συνάρτηση με το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον.

  Τα μηνύματα του roadshow

  Επιφυλακτικότητα κυριάρχησε από την πλευρά των ξένων επενδυτών στο 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum στη Νέα Υόρκη, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow in the USA, οι οποίοι έδειξαν ότι δεν έχουν κάποια πρόθεση αυτήν τη στιγμή να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά assets, προτιμώντας να περιμένουν να δουν κατά πόσο θα "βγει" το story της ελληνικής ανάκαμψης, η οποία, αν και έχει δώσει το "παρών", ωστόσο το κάνει με πολύ αργό ρυθμό.

  Συνολικά συμμετείχαν 23 ελληνικές εισηγμένες, 60 επενδυτικά funds, 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 400 κατ' ιδίαν συναντήσεις, με τη συμμετοχή, ωστόσο, να είναι χαμηλότερη από πέρσι, που αποτέλεσε και τη χρονιά-ρεκόρ στα one-to-one meetings. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, EXAE, Autohellas, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, Ικτίνος, MLS, MOH, OTE, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

  Μεταξύ των funds που βρέθηκαν στις ΗΠΑ ήταν τα Soros, Blackstone, TIAA CREF, Epoch, καθώς και άλλα μικρότερα hedge funds, τα οποία και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος, όπου η νέα "σελίδα" της χώρας θα συνοδεύεται με σκληρούς όρους και προϋποθέσεις, ενώ στο ραντάρ βρέθηκαν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται σημαντικό "κομμάτι" στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Στο επίκεντρο των ερωτήσεων των funds ήταν τα NPEs και η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τονίζοντας πως παραμένει η επιφυλακτικότητα για τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πέραν του 2019, με τις ελληνικές τράπεζες να σημειώνουν πως οι συζητήσεις για τους επίσημους στόχους των NPEs μετά το 2019 με τον SSM αναμένεται να ξεκινήσουν το β' εξάμηνο του 2018.

  Η ελληνική αγορά ακινήτων ήταν ένα από τα θέματα που ξεχώρισαν και στο φετινό forum και υπήρξαν πολλές ερωτήσεις για τον κλάδο του real estate, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι η ανάκαμψη των τιμών του real estate είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της οικονομίας.

  Αν και το θέμα της Folli Follie δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των ξένων επενδυτών, στελέχη εταιρειών αναφέρουν πως το ζήτημα της αξιοπιστίας εν γένει της ελληνικής κεφαλαιαγοράς τέθηκε στο τραπέζι. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν παραινέσεις και για delisting από το Χ.Α., με κατεύθυνση περισσότερο εξωστρεφείς αγορές και με μεγαλύτερο βάθος, ενώ αρκετά funds έθεσαν (πιο έντονα) και φέτος το ερώτημα προς συγκεκριμένες εισηγμένες γιατί να παραμένουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

  Το "παρών" στο forum έδωσε και το fund Quintessential Capital Management, που βρέθηκε στην ελληνική επικαιρότητα λόγω του report και των short θέσεων που έλαβε για τη Follie Follie Group. Όπως σημειώνουν στελέχη εταιρειών που συμμετείχαν στο forum, τα στελέχη του fund που παρευρέθηκαν χειρίζονται το long χαρτοφυλάκιο του QCM, ενώ πραγματοποίησαν, μάλιστα, δύο one-to-one συναντήσεις με εκπροσώπους δύο εισηγμένων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων