Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2018 16:54

  Ανοδική κίνηση για τη Wall Street

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ανοδική κίνηση για τη Wall Street

  Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με το κλίμα να επηρεάζεται θετικά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το χρονοδιάγραμμα τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

  Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός Dow Jones πραγματοποίησε μίνι "άλμα" 100 μονάδων, με την μετοχή της Disney να οδηγεί την "κούρσα" της ανόδου.

  Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, ωστόσο η προσοχή στράφηκε στην έναρξη σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. 

  Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018. Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.

  Την Τετάρτη η Fed προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ έστειλε σήμα για άλλες δύο αυξήσεις φέτος, κάτι που οδήγησε σε απώλειες τη Wall Street.

  Δείκτες – Στατιστικά

  Ο δείκτης Dow Jones προσθέτει 82,36 μονάδες (+0,34%) στις 25.297 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq κερδίζει 41,98 μονάδες (+0,57%) στις 7.741, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 8,86 μονάδες (+0,37%) στις 2.785.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, 21 κινούνται με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ' αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Walt Disney Co. στα 108,55 δολ. με άνοδο 2,36 δολ. ή σε ποσοστό 2,21%. Ακολουθούν η Cisco Systems, με κέρδη 1,12% στα 44,51 δολ. και η Intel, με άνοδο 0,73% στα 55,41 δολ.

  Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Merck & Co  (-1,99%), η JP Morgan  (-1,28%) και η Coca Cola  (-1,08%).

  Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην τελευταία ένδειξη ότι οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να απολύσουν εργαζόμενους σε μια σφιχτή αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, τα επιδόματα ανεργίας, μειώθηκαν κατά 4.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 218.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 9 Ιουνίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

  Παράλληλα, αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ το Μάιο, ένα από τα στοιχεία που οδηγούν την άνοδο της οικονομίας σε μια ισχυρότερη φάση ανάπτυξης φέτος. Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 502 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Νοέμβριο.

  Επίσης, αυξήθηκαν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ το Μάιο, αντανακλώντας κυρίως το αυξημένο κόστος του ξένου πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,6% το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,6%.

  "Μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα της χρονιάς, η καταναλωτική δαπάνη στο β' τρίμηνο βελτιώθηκε ξεκάθαρα", τονίζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Bleakley Advisory Group. "Οι καταναλωτές βλέπουν την μείωση των φόρων στην αύξηση των αποδοχών τους, κάτι το οποίο βοηθά να αυξάνουν και τις δαπάνες διαβίωσης", καταλήγει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων