Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουν-2018 14:45

  Τα funds σορτάρουν μαζικά τα εταιρικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα funds σορτάρουν μαζικά τα εταιρικά ομόλογα

  Οι επενδυτές έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις τους στα εταιρικά ομόλογα της ευρωζώνης ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα και δηλώνουν short σε αυτήν την κατηγορία assets για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.

  Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει τη λήξη του QE αργότερα φέτος, κάνοντας το μεγαλύτερo βήμα της προς την απόσυρση των κινήτρων που ενεργοποίησε λόγω της κρίσης. Το αν η απόφαση ληφθεί αυτή την εβδομάδα ή τον Ιούλιο δεν έχει τόση σημασία: Το τέλος τoυ QE έχει ήδη αποτιμηθεί και το βασικό ερώτημα είναι τι guidance θα δώσει η ΕΚΤ στις αγορές σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων. 

  Οι πιστωτικές αγορές, και ειδικότερα τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων, θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στο τέλος του QE, ειδικά τη στιγμή που συμπίπτει με τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ και την προφανή επιβράδυνση της δυναμικής της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Καθώς η ΕΚΤ ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αρχή της αυστηρότερης πολιτικής και οι προοπτικές της Ιταλίας υπό τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, οι short θέσεις στα εταιρικά ομόλογα είναι λογική εξέλιξη, σύμφωνα με την BofA.

  Σύμφωνα με την νέα έρευνα της αμερικάνικης τράπεζας η οποία έγινε στο περιβάλλον 76 πελατών της, μεταξύ των οποίων τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και hedge funds, οι θέσεις στα εταιρικά ομόλογα του χρηματοοικονομικού κλάδου,  είναι "μαζικά μειωμένες".

  Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική για την αγορά καθώς οι αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ προβλέπεται να μειωθούν απότομα τους επόμενους μήνες. Ενώ το 20% των αγορών της ΕΚΤ απευθύνεται στις πιστωτικές αγορές, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 2,5% το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει η BofA.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων