Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουν-2018 11:50

  Τι ειπώθηκε στο roadshow της Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη, οι ανησυχίες των Ελλήνων τραπεζιτών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι ειπώθηκε στο roadshow της Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη, οι ανησυχίες των Ελλήνων τραπεζιτών

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας καθώς και η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκαν στο προσκήνιο των ερωτήσεων των  funds απέναντι στους Έλληνες τραπεζίτες αλλά και στο πάνελ της Goldman Sachs στο οποίο έλαβαν μέρος οι CEOs/CFOs των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του συνεδρίου European Financials Conference της αμερικάνικης τράπεζας που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη (7-8 Ιουνίου).

  Όπως επισημάνθηκε στο πάνελ, τα μεγάλα ορόσημα τους τελευταίους 12 μήνες για τις ελληνικές τράπεζες είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς του ΑΕΠ, η ολοκλήρωση του πλαισίου των NPLs καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests. Επιπλέον, όλες οι τράπεζες έχουν δει μια σταθερή βελτίωση στις θέσεις ρευστότητας και ορισμένες τράπεζες επανέκτησαν την πρόσβασή τους στις αγορές για χρηματοδότηση για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

  Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των NPLs, οι Έλληνες τραπεζίτες τόνισαν ότι η συνέχιση του θετικού Momentum της οικονομίας καθώς και η χρήση του υφιστάμενου πλαισίου των NPLs είναι καθοριστικής σημασίας.

  Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη πώληση χαρτοφυλακίου από την Πειραιώς, ο εκπρόσωπος της τράπεζας σημείωσε ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων, καθώς και το γεγονός ότι έχει γίνει πολλή δουλειά πάνω στην αναδιάρθρωση των NPEs, ήταν οι πιο σημαντικοί οδηγοί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης.

  Οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συμφώνησαν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ισχύουν  από τις αρχές του 2018 αναμένεται να αυξήσουν τη συμβολή των ρευστοποιήσεων προς τους στόχους μείωσης των NPEs. Εκτός από την άμεση επίδραση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι Έλληνες τραπεζίτες τόνισαν ότι η διαδικασία αποτελεί και ένα ισχυρό σήμα, ειδικά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ελπίζουν να δημιουργήσει μία αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών συνολικά.

  Οι συζητήσεις για τους επίσημους στόχους των NPEs μετά το 2019 με τον SSM αναμένεται να ξεκινήσουν το β' εξάμηνο του 2018, όπως τόνισαν οι  διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Παρ' όλο που δεν δόθηκε κανένα guidance για το πιθανό επίπεδο των νέων στόχων, οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι οι στόχοι είναι πιθανόν να είναι σταδιακή και να τα προσεγγίσουν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά μέσα επίπεδα, υποστηριζόμενα από  τα διάφορα εργαλεία που διαθέτει η κάθε τράπεζα (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των εξωδικαστικών διακανονισμών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων στους νόμους προσωπικής πτώχευσης).

  Όπως επισημάνθηκε ωστόσο στο roadshow της Goldman Sachs, υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Οι περισσότερες τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά θέματα σχετικά με την θέση της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο. Όσον αφορά τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι ενώ αυτό παραμένει ένα βασικό θέμα υπό συζήτηση, κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των μερών είναι πιθανό να συνδεθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα περιορίσει τον κίνδυνο ανατροπής των πρόσφατων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που πέρασε η κυβέρνηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων