Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιουν-2018 17:38

  Με στήριγμα από τις δεικτοβαρείς μετοχές, μάζεψε ελαφρώς στο τέλος τις απώλειες το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αντίδραση ολίγων δεικτοβαρών τίτλων να αντισταθμίζουν, έστω και περιορισμένα, τις ισχυρές απώλειες που δέχτηκε ειδικά ο τραπεζικός κλάδος σήμερα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 773,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 776,19 μονάδων (-0,31%) και 765,10 μον. (-1,74%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 38,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,7 εκατ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,64%, στις 2.027,53 μονάδες, ενώ στο -0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.225,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 859,02 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,48%, ο FTSE 25 έχασε 0,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,87%.

  Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, ο χειρότερος Ιούνιος σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές από το 1999 (35 εκατ. ευρώ) ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό για το πως θα εξελιχθεί χρηματιστηριακά το φετινό καλοκαίρι. Όλα τα μέτωπα που συνεισφέρουν ανασταλτικά στη συναλλακτική δραστηριότητα είναι ανοικτά και από ό,τι φαίνεται η αλλαγή ατζέντας της Αγοράς είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει κάπως το σκηνικό της έλλειψης ζωντάνιας. 

  Με τα θέματα της αξιολόγησης να έχουν μετατεθεί στο επόμενο Eurogroup του Ιουλίου οι συζητήσεις για το χρέος δεν μπορούν να μπουν σε ένα πιο συγκεκριμένο δρόμο ενώ οι αποκρατικοποιήσεις πιθανόν να έδιναν ένα πιο ειδικό στίγμα ενδιαφέροντος. Ακόμα και η ανακοίνωση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου δεν μπόρεσε να βγάλει διάρκεια αφού η δεύτερη ανάγνωση αποκάλυψε δομικές αδυναμίες ως προς τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. 

  Επομένως, στο άμεσο χρονικό διάστημα ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των διαθέσεων όπου και εκεί παρατηρείται μια απροθυμία διατύπωσης θετικών συστάσεων δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα επιτόκια των 10ετών ομολόγων. Η αποκλιμάκωση ενδεχομένως των επιτοκίων να έδινε κάποιες αγοραστικές αφορμές χαμηλώνοντας το κόστος χρήματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε μια συγκυρία που η μεταμνημονιακή χρηματοδότηση παραμένει σε εκκρεμότητα.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ήταν αναμενόμενο να μην φθάσει καν στα όρια των 800 μονάδων εξαντλώντας τη δυναμική της διόρθωσης στις 790 μονάδες αφού η συναλλακτική δραστηριότητα κάθε άλλο παρά υποστηρικτική για την ανοδική τάση ήταν. Το ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη είναι να μην χάσει τις 757 μονάδες αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ακυρώσει όλη την άνοδο που έχει προηγηθεί από τις 735 μονάδες και θα αυξήσει πλέον τις πιθανότητες για μια ισχυρότερη διόρθωση προς τις 700 μονάδες. 

  Το εύθραυστο σήμα αγοράς του MACD είναι σε ισχύ μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από άλλα ποιοτικά δεδομένα που θα έδιναν πιο ενθαρρυντικές ενδείξεις για μια ισχυρότερη θετική αντιστροφή της τάσης. Προς το παρόν η εικόνα του διαγράμματος υπαγορεύει αναμονή με κόστος 15 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς οι ταλαντωτές έχουν απομακρυνθεί από τις υποτιμημένες ζώνες και βρίσκονται σε ισορροπία σε σχέση με τις ακραίες τιμές τους, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες των Εθνικής, Πειραιώς και Σαράντη ξεπέρασαν το 4%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Μυτιληναίος, Grivalia και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Motor Oil. 

  ΟΤΕ και Aegean πρόσφεραν τη μεγαλύτερη στήριξη στον Γενικό Δείκτη, αφού σημείωσαν κέρδη της τάξεως του 1,38% και 1,85% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και Eurobank, με την τελευταία μάλιστα να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό -4,58% στις δημοπρασίες. Χωρίς μεταβολή οι Βιοχαλκο, Jumbo και ΟΛΠ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων