Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουν-2018 11:21

  Alpha Finance: Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της επιδείνωσης των 10ετών ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Alpha Finance: Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της επιδείνωσης των 10ετών ομολόγων

  Διατηρεί την ουδέτερη στάση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η Alpha Finance ωστόσο προχωρά σε μείωση των τιμών-στόχων για όλες πλην της Eurobank, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων αλλά και την αδύναμη ανάκαμψη της κερδοφορίας.

  Όπως επισημαίνει, από τον Φεβρουάριο οπότε υποβάθμισε τη σύστασή της για τον κλάδο σε neutral από outperform, "οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 6% κατά μέσο όρο και σήμερα δεν υπάρχει κανένας καταλύτης που μπορεί να την ωθήσει να αλλάξει την άποψή της, καθώς  - όπως εξηγεί - αναμένει ότι η πίεση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) θα οδηγήσει σε υποτονικά καθαρά έσοδα και RoEs (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) για τα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι προσαρμόζει χαμηλότερα τις τιμές στόχων, με εξαίρεση την Eurobank, όπου βλέπει υψηλότερα RoEs μακροπρόθεσμα.

  Ειδικότερα, για την Eurobank δίνει τιμή στόχο το 1,05 ευρώ από 0,968 ευρώ πριν, για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στο 0,34 ευρώ από 0,286 πριν και για την Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 3,50 ευρώ από 2,94 ευρώ πριν. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις τράπεζες (πλην της Alpha Bank την οποία δεν καλύπτει) τοποθετούνται στο 9% με 19%.

  Από τον Ιανουάριο οπότε εγκατέλειψε την προτίμησή της για την Εθνική Τράπεζα, η μετοχή της έχει υποαποδόσει σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου κατά 5%. Όπως επισημαίνει, η στάση της για την τράπεζα δεν αλλάζει καθώς τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Εθνικής Τράπεζας αντανακλώνται ήδη στις αποτιμήσεις καθώς διαπραγματεύεται με TBV στο 0,46, έναντι 0,40 για τη Eurobank και 0,20 για την Πειραιώς.

  Ενώ η Πειραιώς μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον trade αναδιάρθρωσης, οι κίνδυνοι εκτέλεσης είναι υψηλοί, οι αναμενόμενοι δείκτες RoE είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και η επιβάρυνση των CoCos εξακολουθεί να υπάρχει, επομένως μπορεί να δικαιολογηθεί το discount στις αποτιμήσεις της. Για την Eurobank, ενώ πιστεύει ότι από λειτουργική άποψη έχει επιδείξει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι οι υπόλοιπες, η αποτίμησή της δεν προσφέρει σήμερα ένα συγκρίσιμο πλεονέκτημα.

  Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών, το μείγμα χρηματοδότησης βελτιώθηκε με τις ελληνικές τράπεζες να μειώνουν τη στήριξή τους από τον ELA, να σημειώνουν υψηλότερη δραστηριότητα στα repos και να βλέπουν επιστροφή των καταθέσεων, όπως σημειώνει η Alpha Finance. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των NPEs, παρά το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες πέτυχαν στόχους που έθεσε ο SSM, ενώ ο κίνδυνος οι τράπεζες να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υψηλές προβλέψεις για τη βελτίωση της κάλυψης και τη διευκόλυνση των πωλήσεων, ενδέχεται να βαρύνουν τον κλάδο κατά την επόμενη περίοδο.

  Επίσης, όπως σημειώνεται, η πορεία ανάκαμψης της κερδοφορίας έχει γίνει πιο αδύναμη λόγω των πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού, της απομόχλευσης, των χαμηλότερων αποδόσεων στην αγορά σταθερού εισοδήματος και της πιθανής αύξηση του κόστους διαχείρισης.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων