Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουν-2018 14:54

  Goldman Sachs: Μειώνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών πλην της Eurobank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Μειώνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών πλην της Eurobank

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Κατά 2% - 4% μειώνει συνολικά τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών για το διάστημα 2019-2021 η Goldman Sachs λόγω των πιέσεων στα έσοδα, όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση όπου προχωρά και σε μείωση των τιμών-στόχων για όλες πλην της Eurobank.

  Όπως τονίζει, η Alpha Bank (σύσταση buy και τιμή στόχο τα 2,5 ευρώ από 2,55 ευρώ πριν) παραμένει η κορυφαία της επιλογή στην Ελλάδα, καθώς -όπως εξηγεί- τα stress tets επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της τράπεζας, ενώ οι υψηλοί δείκτες κεφαλαίου παρέχουν στον όμιλο πρόσθετη λειτουργική ευελιξία. Παράλληλα, παραμένει ουδέτερη για τις Πειραιώς, Εθνική και Eurobank με τιμή-στόχο τα 3,4 ευρώ (από 3,55 ευρώ πριν), τα 0,29 ευρώ (από 0,30 ευρώ πριν) και το 1,04 ευρώ (από 1 ευρώ πριν), αντίστοιχα. Οι νέες τιμές στόχοι είναι μειωμένες κατά 2%, 4% και 3% για Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική αντίστοιχα, και αυξημένοι κατά 4% για την Eurobank. 

  Οι κυριότεροι κίνδυνοι περαιτέρω υποβάθμισης των τιμών-στόχων, όπως σημειώνει, σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και τις top line τάσεις, την πρόοδο στην αναδιάρθρωση των ομίλων και την απομόχλευση, καθώς και τους όρους χρηματοδότησης. Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

  Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του κλάδου, σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν δείκτες ROTE άνω του 1%, με τη λειτουργική απόδοση να αποτυπώνει την αύξηση του PPI, ενώ επανέλαβαν τους στόχους του SSM, με υψηλότερη συνεισφορά από τις πωλήσεις NPLs, αλλά υπογράμμισαν ότι οι ανακτήσεις είναι ασθενέστερες μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η ρευστότητα συνέχισε να βελτιώνεται σταδιακά.

  Όπως τονίζει η G.S., το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε εντονότερη πίεση στα βασικά έσοδα των τραπεζών (-10% σε τριμηνιαία βάση και -11% σε ετήσια βάση) με τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης απομόχλευσης, της αναδιάρθρωσης δανείων, της συμπίεσης των spreads και της εφαρμογής του IFRS9, να υπερβαίνουν τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Ενώ οι τράπεζες στοχεύουν στην αναμενόμενη εξοικονόμηση κόστους και την αποτελεσματικότητα από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα εμπόδια στα κέρδη προ-προβλέψεων είναι πιθανό να παραμείνουν, με τις περισσότερες τράπεζες να αναμένουν μονοψήφια ποσοστιαία μείωση του NII (καθαρά επιτοκιακά έσοδα) το 2018.

  Οι ελληνικές τράπεζες, όπως υπογραμμίζει, κατέγραψαν πιο αδύναμο σχηματισμό NPL κατά το πρώτο τρίμηνο. Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μεγαλύτερη μείωση των NPEs από τις προγραμματισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίου, με όλες τις τράπεζες να αναμένουν να κλείσουν περαιτέρω πωλήσεις εντός του 2018.

  Η G.S επισημαίνει επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν σταδιακά εισροές από καταθέσεις (περίπου 3 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση κατά 3% της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (- 9 δισ. ευρώ) το α’τρίμηνο, με την Εθνική Τράπεζα να έχει ήδη απεμπλακεί πλήρως από την ELA από το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ η Πειραιώς αναμένει να το πράξει στο γ’ τρίμηνο του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων