Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουν-2018 14:15

  Στηρίγματα στο profit taking βρίσκει το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Υπό έλεγχο συντηρεί τις πιέσεις του το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και επιτρέπει στους πωλητές να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών του προηγούμενου πενθημέρου, δεν χάνει την επαφή με τις 790 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,25% στις 787,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 7,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.069,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,20% στις 909,98 μονάδες.

  Σε χαμηλά επίπεδα κινέται σήμερα ο τζίρος στο ΧΑ, με τα ελάχιστα κεφάλαια που διακινούνται να είναι αυτά των πωλητών. Βέβαια, η κίνηση ορισμένων δεικτοβαρών τίτλων, στηρίζει τον έλεγχο της διόρθωσης, παρά το γεγονός ότι ελληνικά ομόλογα για άλλη μία φορά αποδεικνύουν το πόσο "ευαίσθητα" είναι στις εξωτερικές εξελίξεις. 

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 4,574% με άνοδο της τάξης του 1,4% από χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς εκτοξεύεται κατά 3,1% και στο 3,919% δηλαδή μία ανάσα από το 4%, ένα επίπεδο που είχε αγγίξει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

  Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη της Nuntius, ο Μάιος, που "κόστισε" 12% στο Γενικό Δείκτη του ΧΑ, όντας ο δεύτερος χειρότερος μήνας της τελευταίας διετίας, δημιούργησε μία άκρως υπερπωλημένη τεχνική εικόνα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με την "απάντηση" όμως των αγοραστών να έρχεται με τις 6 τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις. Από τεχνικής άποψης, η τάση θα δώσει εμφανή σημάδια αντιστροφής με κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα από τον εκθετικό μέσο όρο 30 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 792 μονάδες.

  Το ΧΑ φυσικά παραμένει ευάλωτο στο risk-off που προκαλεί συχνά η ειδησεογραφία (πολιτική, τραπεζική, δημοσιονομική) χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Εν μέσω πληθώρας επενδυτικών επιλογών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα μεγάλα ξένα Χρηματιστήρια να βρίσκονται σε "απαιτητικά επίπεδα", τις αμφιλεγόμενες πολιτικές Τραμπ και με τις Κεντρικές Τράπεζες - συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ - να βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" των επενδυτών αναφορικά με τις προθέσεις απόσυρσης μέτρων ρευστότητας, είναι δύσκολο να ανακαλύψει κάποιος πειστικούς λόγους υπεραπόδοσης του ΧΑ το επόμενο διάστημα. Σε αυτά τα πλαίσια, ο ΓΔ θα πρέπει να διατηρήσει αρχικά ανέπαφο το χθεσινό χαμηλό των 775 μονάδων.
   
  Σημειώνουμε ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο λειτουργεί και πάλι σαν αξιόπιστος δείκτης επιβεβαίωσης της επενδυτικής διάθεσης των όσων εμπλέκονται στην εγχώρια Κεφαλαιαγορά. Η πορεία της απόδοσης του ομολόγου στη λήξη (yield to maturity) κινείται αντίθετα από την πορεία του ΓΔ. Με αυτό το δεδομένο, οι αγοραστικοί του ΧΑ μπορούν να χαιρετίζουν κάθε αποκλιμάκωση της απόδοσης του δεκαετούς κρατικού ομολόγου, καταλήγει ο κ. Στεριώτης. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο και η ΓΕΚ Τέρνα δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, αφού σημειώνουν απώλειες 2,36% και 2% αντίστοιχα, ενώ και ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,69%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Jumbo, Λάμδα, Τιτάν, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Aegean. 

  Στον αντίποδα, η Motor Oil σημειώνει κέρδη 1,53%, καθώς η γενική συνέλευσή της ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ για τη χρήση του 2017, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Grivalia, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Σαράντης, Eurobank, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων