Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουν-2018 13:04

  UBS: Μείνετε μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Μείνετε μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές

  Η πολιτική αβεβαιότητα και τα πιο αδύναμα οικονομικά στοιχεία έχουν βαρύνει το επενδυτικό κλίμα γύρω από τα ευρωπαϊκά assets, όπως σημειώνει η UBS. Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, οι εκροές από τα ευρωπαϊκά ETFs μετοχών ανήλθαν στα  10,7 δισ. ευρώ και ήταν οι μεγαλύτερες σε τριμηνιαίο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup.

  Από την κορυφή του Φεβρουαρίου, το ευρώ υποχώρησε κατά 6,6% έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων έχουν μειωθεί από τις 80 μονάδες βάσης σε 40 μ.β, αν και ο γερμανικός γενικός πληθωρισμός άγγιξε το 2,2% τον περασμένο μήνα.

  Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η UBS, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα έχει μειωθεί με τη δημιουργία νέων κυβερνήσεων στην Ιταλία και την Ισπανία, η ισχυρή μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, και έτσι είναι πολύ νωρίς για τους επενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές της Ευρώπης.

  Αν και η τράπεζα διατηρεί θετική μακροπρόθεσμη άποψη για το ευρώ, με στόχο το 1,30 στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο, τέσσερις προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται πριν το ενιαίο νόμισμα επιστρέψει σε μία σταθερή πορεία: μεγαλύτερη πολιτική σαφήνεια στην Ιταλία, πιο ισχυρά οικονομικά δεδομένα, την επιβεβαίωση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), και τη σταθεροποίηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ στα τρέχοντα επίπεδα.

  Η πολιτική αβεβαιότητα ώθησε ορισμένους επενδυτές στα γερμανικά ομόλογα αλλά η συνέχιση του QE της ΕΚΤ και η έλλειψη των Bunds, συνέβαλαν στην πίεση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η αύξηση των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη είναι υγιής, αλλά όχι ισχυρή. Η UBS εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή στον δείκτη MSCI της ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά 9-11% φέτος.

  Έτσι, ενώ η χαλάρωση των πολιτικών εντάσεων μπορεί να κάνει τους επενδυτές να είναι περισσότερο risk-on αυτή η στιγμή, η UBS εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Όπως επισημαίνει, τα θεμελιώδη μεγέθη πρέπει να γίνουν πιο υποστηρικτικά για να δώσουν το σωστό timing της επιστροφής των επενδυτών στα assets της Ευρώπης.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων