Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουν-2018 11:32

  Goldman Sachs: Λάθος το ράλι λόγω Ιταλίας, έρχονται νέες "καταιγίδες"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Λάθος το ράλι λόγω Ιταλίας, έρχονται νέες "καταιγίδες"

  Οι αγορές σημείωσαν ράλι λόγω του σχηματισμού της νέας ιταλικής κυβέρνησης και ο λόγος είναι ότι αυτή η εξέλιξη αφαίρεσε τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο και την αβεβαιότητα που συνδέεται με νέες εκλογές στη χώρα άμεσα, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ισχυρότερη νίκη για τα λαϊκίστικα κόμματα, κάτι που θα ενίσχυε τις ανησυχίες των επενδυτών για μία πιο επιθετική λαϊκιστική ατζέντα πολιτικής η οποία θα συμπεριελάμβανε πιθανώς το θέμα της παραμονής της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

  Κατά την άποψη της Goldman Sachs, η θετική αυτή αντίδραση στον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ της Λέγκας και του κινήματος των Πέντε Αστέρων, ήταν λάθος.

  Πρώτον, με βάση τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα, δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η κυβέρνηση συνασπισμού. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σημαντική αύξηση της υποστήριξης της Λέγκας την τελευταία εβδομάδα, ο Ματτέο Σαλβίνι (ο ηγέτης του κόμματος) έχει σαφές κίνητρο να θέλει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

  Δεύτερον, αν και η συμφωνία συνασπισμού δεν προβλέπει την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, κατά την άποψη της G.S. μια πιο συγκρουσιακή σχέση μεταξύ της Ιταλίας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των εταίρων είναι πιθανή, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και τη μεταναστευτική πολιτική.

  Μια τέτοια αντιπαράθεση θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να συνεχίζουν να αμφισβητούν τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για σεβασμό των κανόνων της ΕΕ και έτσι θα διατηρηθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

  Τρίτον, αν η κυβέρνηση συνασπισμού προχωρήσει στις δημοσιονομικές πολιτικές πους έχει αναφέρει στο ήδη συμφωνηθέν πρόγραμμα, οποιαδήποτε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι περιορισμένη, και το δημόσιο χρέος θα επανέλθει και πάλι σε ανοδική τάση, κάτι το οποίο θα αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών και ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

  Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η νέα ιταλική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Πρώτον, προκειμένου να αποφευχθεί η αυτόματη αύξηση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας ύψους 12 δισ. ευρώ το 2019 και περίπου 19 δισ. ευρώ το 2020 και το 2021. Δεύτερον, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει και να συζητήσει με την Κομισιόν έναν νόμο για τον προϋπολογισμό έως τις αρχές Οκτωβρίου. Τρίτον, η νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, στην ατζέντα της οποίας είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη θεσμική αναβάθμιση της ευρωζώνης.

  Στη σύνοδο, η νέα ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα αφορούν πιθανόν τον λιγότερο αυστηρό σχεδιασμό και την λιγότερο αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και ισχυρά μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Η φύση των προτάσεών της και η στάση που θα υιοθετήσει έναντι των άλλων κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων θα αποτελέσει το μεγάλο τεστ για την προσέγγιση της συμμετοχής της Ιταλίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων