Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουν-2018 14:04

  Στασιμότητα και συσσώρευση στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου ταλαντεύεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τάσεις συσσώρευσης και χαμηλό τζίρο, αφού επιτρέπει ανώδυνα την ενθυλάκωση μέρος των κερδών που καταγράφηκαν μετά από ένα εκρηκτικό τριήμερο ανόδου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,02% στις 776,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,67 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.044,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,54% στις 888,77 μονάδες.

  Αν και η αγορά ανέμενε με θετικές προσδοκίες τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ το α' 3μηνο του έτους, το γεγονός ότι οι επενδύσεις εμφανίστηκαν σημαντικά μειωμένες προβλημάτισε για τις προοπτικές της οικονομίας. Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ανάπτυξη κατά 2,3% κυρίως λόγω των εξαγωγών. Καταγράφουν, ωστόσο, πτώση 10,4% στις επενδύσεις, 0,4% στην ιδιωτική κατανάλωση και άνοδο εσόδων από φόρους στην παραγωγή κατά 4%. 

  Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου έχουν ειδική σημασία λόγω της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για το χρέος. Εδώ και μήνες, το Ταμείο είχε διαμηνύσει ότι περιμένει τις σημερινές ανακοινώσεις προκειμένου να οριστικοποιήσει τις προβολές του για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και για την επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι στο τέλος της τελευταίας του καθόδου στην Αθήνα έβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, "κενό" ίσο με 1 δισ. ευρώ περίπου το 2018.

  Σε αυτό το πλαίσιο, μικρή είναι και η στήριξη που δέχεται το ΧΑ από την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, μετά από μία ταραχώδη εβδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε από την "έκρηξη" των αποδόσεων λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που στη συνέχεια ακολουθήθηκε από ένα πάρτι στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας μετά και τη λύση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα αλλά και στην Ισπανία.

  Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται σε ελαφρώς πτωτικούς ρυθμούς και διαμορφώνεται στο 4,468% από 4,495% την Παρασκευή, ενώ ανάλογη είναι και η πτώση στην απόδοση του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται στο 3,842% από 3,914% την Παρασκευή.

  Εκτός από τα γεγονότα στην Ιταλία, οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων έχουν στραμμένο το βλέμμα και στις εξελίξεις γύρω από ελληνικό χρέος, οι οποίες προς τος παρόν δεν έχουν δώσει τροφή για ισχυρή βελτίωση του κλίματος. Οι συζητήσεις σε επίπεδο Washington Group το Σάββατο δεν οδήγησαν σε συμφωνία για το χρέος, αν και ΔΝΤ και Γερμανία έκαναν κάποια μικρή πρόοδο, ενώ κανένα νέο δεν υπάρχει ακόμα από τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που συνεχίζει να διατηρεί την επιφυλακτικότητα αλλά και την έλλειψη ορατότητας γύρω από την Ελλάδα.

  Στο ταμπλό τώρα, ενώ τα περισσότερα πρόσημα είναι ευμετάβλητα, η ΔΕΗ συνεχίζει με άνοδο 5,34%, καθώς μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφώνησε για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάιο του 2019.  Κέρδη 1,13% και για τη Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

  Στον αντίποδα, η Εθνική χάνει 1,35% και ο ΟΛΠ 1,46%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή οι Βιοχαλκο, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων