Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουν-2018 12:39

  "Κατεβάζει" ταχύτητα η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Κατεβάζει" ταχύτητα η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

  Η ηρεμία αλλά και η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει επανέλθει στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, μετά από μία ταραχώδη εβδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε από την "έκρηξη" των αποδόσεων λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που στη συνέχεια ακολουθήθηκε από ένα πάρτι στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας μετά και τη λύση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα αλλά και στην Ισπανία.

  Τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, σημειώνοντας τις ίδιες ακραίες κινήσεις με αυτές των ιταλικών ομολόγων, ωστόσο η βελτίωση που ακολούθησε δεν ήταν το ίδιο "εκρηκτική" με το sell-off. Αυτό ήρθε να υπενθυμίσει το πόσο απροστάτευτα είναι τα ελληνικά assets στους εξωτερικούς κραδασμούς, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι για την Ελλάδα μία "καθαρή" έξοδος από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο.

  Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται σε ελαφρώς πτωτικούς ρυθμούς και διαμορφώνεται στο 4,468% από 4,495% την Παρασκευή, ενώ ανάλογη είναι και η πτώση στην απόδοση του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται στο 3,842% από 3,914% την Παρασκευή.

  Εκτός από τα γεγονότα στην Ιταλία, οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων έχουν στραμμένο το βλέμμα και στις εξελίξεις γύρω από ελληνικό χρέος, οι οποίες προς τος παρόν δεν έχουν δώσει τροφή για ισχυρή βελτίωση του κλίματος. Οι συζητήσεις σε επίπεδο Washington Group το Σάββατο δεν οδήγησαν σε συμφωνία για το χρέος, αν και ΔΝΤ και Γερμανία έκαναν κάποια μικρή πρόοδο, ενώ κανένα νέο δεν υπάρχει ακόμα από τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που συνεχίζει να διατηρεί την επιφυλακτικότητα αλλά και την έλλειψη ορατότητας γύρω από την Ελλάδα.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ιταλικά ομόλογα μαζί με τα ελληνικά, είχαν τις χειρότερες αποδόσεις τον μήνα Μάιο στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 72 μονάδες βάσης, ενώ των ελληνικών σημείωσαν άνοδο 35 μ.β, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά και τα ισπανικά τα οποία ενισχύθηκαν κατά 2 μ.β. Αντίθετα τις ισχυρότερες επιδόσεις σημείωσαν τα γερμανικά με πτώση 15 μ.β και τα ολλανδικά μαζί με τα βρετανικά, με πτώση 11 μ.β.  

  Ελευθερία Κούρταλη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων