Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιουν-2018 20:00

  Χρηματιστήρια: Τι έρχεται για τις αγορές μετά τον ιταλικό "τυφώνα"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χρηματιστήρια: Τι έρχεται για τις αγορές μετά τον ιταλικό "τυφώνα"

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  O Μάιος εξελίχθηκε σε μήνα-σταθμό για τις διεθνείς αγορές, και ειδικά για τις αγορές της περιφέρειας της Ευρωζώνης, φέρνοντας μνήμες της κρίσης χρέους που "χτύπησε" το 2011-2012 και της απειλής διάλυσης του ευρώ, με την παγκόσμια bull market να βρίσκει τον... δάσκαλό της στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης, την Ιταλία.

  Ο ιταλικός πυρετός και οι "εκρηκτικές" πολιτικές εξελίξεις δεν αποτέλεσαν τον μόνο παράγοντα που απείλησε να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, καθώς ανάλογες αναταραχές προέκυψαν και στην Ισπανία, όπου και εκεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκάλεσε παράλληλους με τους ιταλικούς σεισμούς. Στις ΗΠΑ, οι παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ στα ζητήματα των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και στη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη πρόεδρο συνεχίζουν να βαραίνουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και οι τριγμοί στις αναδυόμενες αγορές λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας της Τουρκίας και της ελεύθερης πτώσης της λίρας διατηρούν τη νευρικότητα των επενδυτών στο "κόκκινο" και προετοιμάζουν για ένα αρκετά "έντονο" καλοκαίρι στις αγορές.

  Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων ένιωσαν και πάλι την πίεση να επιστρέφει έπειτα από ένα διάστημα ηρεμίας, ενώ τόσο το Ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και τα ελληνικά ομόλογα απέδειξαν για ακόμα μία φορά το πόσο ευάλωτα και απροστάτευτα είναι τα ελληνικά assets σε οποιοδήποτε εισαγόμενο σοκ.

  Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, και στην κορύφωση της ιταλικής πολιτικής κρίσης, μια ανάσα από το 5%, ένα επίπεδο το οποίο είναι "απαγορευτικό" για οποιαδήποτε κίνηση εξόδου στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τη Folli Follie Group και η αλλαγής της σύνθεσης των δεικτών MSCI αύξησαν το ρίσκο γύρω από την Ελλάδα, η οποία στα ξένα χαρτοφυλάκια συγκαταλέγεται στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, μια κατηγορία στην οποία οι επενδυτές είναι ήδη έντονα risk-off.

  Εκρηκτικό κοκτέιλ

  Με αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ του Μαΐου ξεκινά ένας αρκετά δύσκολος Ιούνιος για τις αγορές, κατά τον οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να αποτιμήσουν τους μετασεισμούς των διεθνών εξελίξεων στα χαρτοφυλάκιά τους, να χτίσουν την προστασία τους εν όψει νέων πιθανών αρνητικών παραγόντων αλλά και να εκμεταλλευτούν τις όποιες πραγματικές ευκαιρίες δημιουργεί αυτή η καταιγίδα.

  Και ο πιο μακρινός ορίζοντας για τις αγορές φαίνεται ακόμα πιο δύσκολος λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής διεθνώς, και ειδικά στην Ευρωζώνη, με την ΕΚΤ να προετοιμάζεται για το τέλος του QE και την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Οι αγορές ομολόγων, ειδικά της ευρωπεριφέρειας, οι οποίες επωφελήθηκαν το μέγιστο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον αύξησης του κόστους δανεισμού, με τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να αποτελούν πλέον παρελθόν, αφού ο από μηχανής θεός που ονομάζεται ΕΚΤ δεν θα παρέχει τη στήριξη η οποία είχαν εδώ και τριάμισι χρόνια –από τις αρχές του 2015– είχε τονώσει τις αγορές.

  Σε αυτό το νέο, πιο "σφιχτό" περιβάλλον θα βρεθεί και η Ελλάδα τη στιγμή που θα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και θα καλείται να έρθει αντιμέτωπη "κατάματα" με τις αγορές, εάν δεν ακολουθήσει την οδό της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

  Προειδοποιήσεις

  Παρά την ηρεμία που παρουσίασαν οι αγορές της ευρωπεριφέρειας μετά τη διήμερη καταιγίδα στις αρχές της εβδομάδας, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πλέον η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει και η νευρικότητα αναμένεται να συνεχιστεί στους επόμενους μήνες.

  "Έπειτα από τρία χρόνια σχετικής ηρεμίας, η μεταβλητότητα επέστρεψε στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, της Ισπανίας", όπως επισημαίνουν αναλυτές της Wells Fargo. Κατά την άποψή τους, αναμένεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα τους προσεχείς μήνες, καθώς οι εγχώριοι και ξένοι παράγοντες στο ιταλικό έπος λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

  "Οι αγορές κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη γενικά ήταν ήσυχες μετά την τελευταία κρίση του ελληνικού χρέους το καλοκαίρι του 2015. Ωστόσο, η αστάθεια επέστρεψε στις αγορές περιφερειακών ομολόγων (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) τις τελευταίες ημέρες. Αν και η μεταβλητότητα ενδέχεται να υποχωρήσει κάπως τις επόμενες ημέρες, η μείωση των αποδόσεων στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από λίγες εβδομάδες σε αυτές τις αγορές δεν φαίνεται πιθανή στο εγγύς μέλλον", τονίζει η Wells Fargo.

  Ο πολιτικός κίνδυνος είναι πλέον μια από τις σημαντικές κινητήριες δυνάμεις των διεθνών αγορών, επισημαίνει η Bank of America - Merrill Lynch. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ιταλία, όπου οι εξελίξεις έχουν εγείρει σημαντικό ρίσκο για τους Ευρωπαίους επενδυτές, προκαλώντας την απότομη αύξηση των ιταλικών αποδόσεων και το sell-off των μετοχών. Παρά την ηρεμία που ακολούθησε την ένταση της περασμένης εβδομάδας, η BofA εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, κάτι που θα επιδράσει αρνητικά στις αγορές. Όπως αναφέρει, υπάρχουν πολλά εμπόδια για την Ιταλία στο επόμενο διάστημα, και στο επίκεντρο όλων είναι η ύπαρξη του πολιτικού κινδύνου.

  Οι κίνδυνοι στις αγορές σιγά-σιγά αυξάνονται, σημειώνουν από την πλευρά τους τόσο η Goldman Sachs όσο και η Capital Economics, προετοιμάζοντας τους επενδυτές για μια περίοδο έντονης αβεβαιότητα και μεταβλητότητας.

  Η πρόσφατη πτώση στις αποτιμήσεις των μετοχών και η μεταβλητότητα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες πλέον για θετικές αποδόσεις στο υπόλοιπο του έτους, τονίζει η Goldman Sachs. Ωστόσο, οι σχετικές αποτιμήσεις των μετοχών, δηλαδή το risk premium, επίσης έχουν μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερο ισχυρή υπεραπόδοση των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα στο επόμενο διάστημα, πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από το πώς οι μετοχές θα "χωνέψουν" τα υψηλότερα επιτόκια.

  Επιμένουν οι κίνδυνοι

  Επίσης, όπως προσθέτει η Goldman Sachs, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να μην παρέχουν ένα μεγάλο "μαξιλάρι" για ενδεχόμενα σοκ, με τον κίνδυνο διόρθωσης στα χρηματιστήρια να εξακολουθεί να αυξάνεται, ιδίως λόγω του τέλους του "καθεστώτος" της χαμηλής μεταβλητότητας.

  Εκτός από μια πιθανή νέα ισχυρή άνοδο της μεταβλητότητας, εν μέρει λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των πληθωριστικών φόβων, η αμερικανική τράπεζα "βλέπει" συνεχείς πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, με την αβεβαιότητα γύρω από το βρετανικό Brexit να συνεχίζεται, αλλά και τη νέα λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση, τις μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ, τις εντάσεις σχετικά με το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τους φόβους πολέμου και εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Έτσι, η αμερικανική τράπεζα προτιμά τις θέσεις σε μετρητά, όπου τηρεί στάση overweight σε ορίζοντα τρίμηνου αλλά και σε ορίζοντα 12μήνου.

  Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία, η Goldman Sachs προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Αν και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με βάση την πορεία του πριν από τις ιταλικές αναταραχές το ευρώ είναι υποτιμημένο και υπο-επενδεδυμένο, ωστόσο για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια σημαντική ανάκαμψη, όπως επισημαίνει. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία για άλλη μία φορά αποκάλυψαν τα δομικά ελαττώματα της Ευρωζώνης και το διάστημα μέχρι τις επόμενες ιταλικές εκλογές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Μέχρι τότε η G.S. αναμένει ότι η μεταβλητότητα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα είναι έντονη.

  Από την πλευρά της, η Capital Economics θεωρεί ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου θα αποκλίνουν περισσότερο από ό,τι οι επενδυτές προβλέπουν κατά το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια θα συγκλίνουν με τρόπο που δεν έχει προβλεφθεί. Έτσι, αναμένεται πως αυτή η αντίθεση στη νομισματική πολιτική θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα νομίσματα, τα ομόλογα και τις μετοχές.

  Στις ΗΠΑ, αναμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν λίγο πιο γρήγορα από ό,τι αποτιμούν οι αγορές έως τα μέσα του 2019. Ωστόσο, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, μαζί με τη μείωση των δημοσιονομικών κινήτρων, θα θέσει σε επιβράδυνση την οικονομία και αυτό θα αναγκάσει τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

  Στην Ευρωζώνη τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο του 2019, αργότερα από ό,τι οι επενδυτές το αποτιμούν, αλλά θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι αναμένεται στη συνέχεια.

  Η Capital Economics εκτιμά ότι ο δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500, θα υποχωρήσει κατά 15% έως τα τέλη του 2019, λόγω της νομισματικής πολιτικής της Fed, και τόσο οι μετοχές της Ευρωζώνης όσο και αυτές της Ιαπωνίας δεν θα μπορέσουν να μείνουν αλώβητες από την ισχυρή αυτή βουτιά, καθώς το ισχυρό sell-off στη Wall Street είναι σχεδόν πάντα "μεταδοτικό".

  Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή Χ.Α. και τράπεζες

  Μετά τους κραδασμούς του Μαΐου, όπου οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του ράλι του Απριλίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί στους ρυθμούς των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση της Folli Follie, των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος και του ρόλου που θα έχει ή όχι το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά και του διεθνούς κλίματος.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας θετικός καταλύτης στα παραπάνω μέτωπα είναι ικανός να δώσει σημαντική ανάσα στην αγορά, η οποία αναζητά την αντίδραση, ενώ οι πρόσφατοι κραδασμοί έχουν δημιουργήσει αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες, δημιουργώντας κίνητρα για stock picking.

  Σύμφωνα, πάντως, με τον Πέτρο Στεριώτη της Nuntius Sec, η μείωση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, με τελευταία αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, επιβαρύνει ευάλωτες αγορές που χαρακτηρίζονται από χαμηλό όγκο συναλλαγών, θεμελιώδη με "αστερίσκους" και υψηλό beta, με την ελληνική αγορά να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα εντός της Ευρωζώνης.

  Σε δημοσιονομικό-μακροοικονομικό επίπεδο, η "έξοδος από τα Μνημόνια" καθυστερεί, ενώ σε επίπεδο τίτλων το θέμα της Folli Follie και η δυσκολία αξιολόγησης των τραπεζικών ισολογισμών είναι κάποια από τα ζητήματα που μετατρέπουν στην παρούσα φάση την άνοδο της αγοράς σε "Γολγοθά".

  Στις επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί αν η προσπάθεια της αγοράς να διαφύγει από τα "υπερπωλημένα" επίπεδα θα έχει συνέχεια ή αν θα επικρατήσει η στρατηγική "sell the rallies", με όσους έχουν "εγκλωβιστεί" να καραδοκούν προκειμένου να κλείσουν τις "long" θέσεις τους σε λίγο υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα.

  Τι λέει η Morgan

  Από την άλλη μεριά, καθοριστικός για την πορεία του Χ.Α. θα είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος και αποτελεί το "κλειδί" στη διαμόρφωση του κλίματος. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημείωσαν ράλι 10%-21% τον μήνα πριν από την ανακοίνωση των stress tests, αντικατοπτρίζοντας τον περιορισμό των ανησυχιών της αγοράς για κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα από την άσκηση, και, έτσι, το story της ανάκαμψης έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό. Καθώς η πορεία τους στο Xρηματιστήριο είναι ευθυγραμμισμένη με τις διαπραγματεύσεις του ελληνικού προγράμματος και τις εξελίξεις στην ελάφρυνση του χρέους, η M.S. αναμένει περαιτέρω περιόδους μεταβλητότητας, ενώ τα κέρδη θα παραμείνουν υποτονικά.

  Για αυτό τον λόγο η αμερικανική τράπεζα παραμένει ουδέτερη απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ επισημαίνει ότι μετά τα stress tests η προσοχή στρέφεται στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές των τραπεζών και τη μείωση των NPLs/NPEs σε πιο βιώσιμα επίπεδα, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος μπροστά κάθε άλλο παρά εύκολος είναι για τις ελληνικές τράπεζες.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων