Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 11:24

  Goldman Sachs: Αναμένονται αναταράξεις στο ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Αναμένονται αναταράξεις στο ευρώ

  Το ράλι του δολαρίου που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου, έχει μεταμορφωθεί σε αδυναμία της ευρωζώνης πλέον, μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. Ο άμεσος καταλύτης φαίνεται πως ήταν η διαρροή του σχεδίου πολιτικής μεταξύ της Λέγκας και του κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο περιελάμβανε έναν αριθμό αμφιλεγόμενων προτάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού για την έξοδο από το ευρώ.

  Η πολιτική κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα, απέρριψε τον προτεινόμενο υπουργό Οικονομικών, στη συνέχεια τα δύο κόμματα αρνήθηκαν να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και ο Ιταλός πρόεδρος έδωσε στην πορεία μία νέα εντολή στον Κάρλο Κοταρέλι - τεχνοκράτη και πρώην επικεφαλής φορολογικών υποθέσεων του ΔΝΤ.

  Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη και στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, τρεις είναι οι πιθανές λύσεις:

  α) o Κοταρέλι σχηματίζει κυβέρνηση,  χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο και κηρύσσονται νέες εκλογές - πιθανώς τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Εναλλακτικά, ο Κοταρέλι δεν σχηματίζει κυβέρνηση και β) οι νέες εκλογές διεξάγονται νωρίτερα, πιθανότατα μόλις τον Ιούλιο ή (γ) όπως αναφέρθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες της Λέγκας και του κινήματος των Πέντε Αστέρων τελικά σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού.

  Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ευρώ βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ωστόσο στο μακροπρόθεσμο διάστημα ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο σημαντικός καθώς το ευρώ παραμένει αρκετά δημοφιλές στους Ιταλούς. Έτσι, η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για την τράπεζα.

  Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να μεταφράσουν οποιεσδήποτε νέες εκλογές ως de facto δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη και αυτό θα "χτυπήσει" το ευρώ.

  ΄Ετσι, η Goldman Sachs προχωρά στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Πιο αναλυτικά, για τους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες οι νέες της προβλέψεις είναι στο 1,15, 1,20 και 1,25 (από 1,20, 1,27 και 1,30 πριν).

  Αν και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με βάση την πορεία του πριν τις ιταλικές αναταραχές, το ευρώ είναι υποτιμημένο και υπο-επενδεδυμένο, ωστόσο για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια σημαντική ανάκαμψη. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία για άλλη μια φορά αποκάλυψαν τα δομικά ελαττώματα της ευρωζώνης και το διάστημα μέχρι τις επόμενες ιταλικές εκλογές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.  Μέχρι τότε η G.S αναμένει ότι η μεταβλητότητα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα είναι έντονη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων