Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 20:43

  Berenberg: Ποιες αγορές αντέδρασαν υπερβολικά και ποιες όχι στην ιταλική αναταραχή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Berenberg: Ποιες αγορές αντέδρασαν υπερβολικά και ποιες όχι στην ιταλική αναταραχή

  Το αν οι κίνδυνοι γύρω από την ιταλική οικονομία σφυροκοπούν δικαιολογημένα τις αγορές σε επίπεδο θεμελιωδών εξετάζει σε report της η Berenberg.

  Επιδεινώνοντας την αναστάτωση που ξεκίνησε προ τριών εβδομάδων, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό σήμερα (η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης) που η ταμπέλα "κρίση" μοιάζει πλέον κατάλληλη, επισημαίνει ο οίκος. Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της γερμανικής, βρετανικής και αμερικανικής κυβέρνησης έχουν υποχωρήσει σημαντικά (η απόδοση του 10ετούς bund έχει υποχωρήσει κατά 36 μονάδες βάσης από το πρόσφατο υψηλό του 0,64% της 15ης Μαΐου), τα ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας υποστεί με τη σειρά τους σε ένα sell off. Οι μετοχικές αγορές και το ευρώ έχουν χάσει αρκετό έδαφος. 

  Η κρίση πυροδοτήθηκε από μια αλλαγή στάσης των ριζοσπαστικών κομμάτων της Ιταλίας. Έχοντας σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει την προγενέστερη ρητορική τους κατά του ευρώ και της ΕΕ πριν και μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, η Λέγκα και -σε μικρότερο βαθμό- το Κίνημα Πέντε Αστέρων θέλουν τώρα να αναγάγουν τις πιθανές νέες εκλογές σε ένα "δημοψήφισμα" για τους κανόνες της ΕΕ και του ευρώ.

  Η Berenberg διαπιστώνει τα εξής:

  -Το υψηλότερο premium κινδύνου για τα ιταλικά ομόλογα και οι χαμηλότερες τιμές των ιταλικών μετοχών έχουν νόημα σε επίπεδο θεμελιωδών ακόμη κι αν το μέγεθος της προσαρμογής είναι αμφισβητήσιμο

  -Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, το γενικό μοτίβο της φυγής προς την ποιότητα και τα ασφαλή καταφύγια (οι αποδόσεις των bunds έχουν υποχωρήσει, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ) έχει νόημα για όσο διαρκούν οι εντάσεις.

  -Η προεξόφληση μιας κάποιας επίδρασης από την ιταλική κρίση στους γείτονές της και κατ επέκτασιν στις μετοχές τους φαίνεται δικαιολογημένη

  Ωστόσο, κατά την Berenberg, η άνοδος των αποδόσεων των ισπανικών, πορτογαλικών και ελληνικών ομολόγων μοιάζει υπερβολική. Ο κίνδυνος μιας μεγάλης και διαρκούς διάχυσης από την Ιταλία σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας είναι λογικά χαμηλός. Η Ευρωζώνη έχει εργαλεία να αντιμετωπίσει τη σοβαρή μετάδοση σε χώρες που συμμορφώνονται με τους κανόνες του ευρώ, εξηγεί ο οίκος. Εκτός Ιταλίας, η δέσμευση για παραμονή στο ευρώ δείχνει να είναι ισχυρή. Εάν η κρίση περιοριστεί τελικά στην Ιταλία, το πλήγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις αγορές μετοχών τους αναμένεται να είναι εντέλει πιο μικρό από αυτό που φαίνεται να πιστεύουν τώρα οι αγορές. Τα υπόλοιπα θεμελιώδη παραμένουν ενθαρρυντικά, σημειώνει ο οίκος.

  Θα μπορούσε να παρέμβει η ΕΕ ή/και η ΕΚΤ;

  Η Berenberg απαντά ότι η επιθυμία παρέμβασης μπορεί να μην είναι ακόμη τόσο έντονη. Το τρέχον sell off θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο μάθημα για κάποιους από τους πολιτικούς στην Ιταλία που παίζουν με τη φωτιά αμφισβητώντας τους κανόνες του ευρώ και –εμμέσως- τη δέσμευση για παραμονή στην Ευρωζώνη.

  Δεύτερον, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, η ΕΚΤ έχει κανόνες για τις δυνητικές παρεμβάσεις της. Η Berenberg θεωρεί πως μια Ιταλία που αμφισβητεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ευρώ δεν μπορεί να περιμένει κανενός είδους στήριξη.

  Φυσικά, συνεχίζει ο οίκος, εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν στις αγορές της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ μπορεί πάντα να διοχετεύσει ρευστότητα. Ωστόσο, η ενεργοποίηση του προγράμματος Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) της ΕΚΤ για να βοηθηθεί η Ιταλία είναι απίθανη. Η Ιταλία θα χρειαζόταν πρώτα μια συμφωνία χρηματοδότησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή μια πιστωτική γραμμή, για τα οποία η χώρα θα έπρεπε να αποδεχτεί όρους. Εάν η Ιταλία σκόπευε να δεχτεί τέτοιους όρους, όπως η συμμόρφωση με τους κανόνες του ευρώ, τότε δεν θα χρειαζόταν εξαρχής στήριξη. Η κρίση θα είχε τελειώσει.

  Οι αγορές μπορούν να αποκτήσουν δική τους δυναμική με την τάση να υπερβάλλουν, εξηγεί η Berenberg. Παρολ’αυτά, οι μεγάλες κινήσεις στις αγορές μπορούν να έχουν οικονομικές επιπτώσεις, όπως η καθοδική απόκλιση των εκτιμήσεων για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

  Ένα συνεχές, ραγδαίο sell off μπορεί να υποχρεώσει την Ιταλία να ξεκαθαρίσει γρήγορα το πολιτικό της τοπίο, ιδανικά με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την εξουσία να ξεκαθαρίζουν μια και καλή ότι δεν θα διακινδυνεύσουν τη θέση της Ιταλίας στο ευρώ. Δυστυχώς, δεν δείχνουν να βρίσκονται πουθενά κοντά σε αυτό. Με τον έναν ή άλλο τρόπο, τα πράγματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν γρήγορα σε οξεία κρίση, προειδοποιεί η Berenberg. Στο τέλος η Ιταλία θα πρέπει να κάνει τη δική της πολιτική επιλογή. Μόνο η ίδια μπορεί να σώσει τον εαυτό της με μία αξιόπιστη δέσμευση πως θα ακολουθήσει τους κανόνες του ευρώ στο μέλλον. Πεποίθηση του οίκου είναι πως η Ιταλία θα μείνει στο ευρώ, με τον κίνδυνο ενός "Italexit" να είναι πολύ μικρός.

  "Μαξιλάρι" ασφαλείας το ασθενέστερο ευρώ και οι χαμηλότερες αποδόσεις;

  Η Berenberg αναφέρει ότι σε ένα βαθμό η ασθενέστερη ισοτιμία, οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και οι προσδοκίες της αγοράς για εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ για μεγαλύτερο διάστημα μπορούν να προσφέρουν στήριξη στην εμπιστοσύνη και τη ζήτηση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η ιταλική κρίση λειτουργεί αποτρεπτικά για ένα πιο σκληρό guidance της πολιτικής της ΕΚΤ όταν αυτή θα συνεδριάσει τον Ιούνιο (αλλά και για μια άμεση αύξηση των επιτοκίων της BoE).

  Παρολ’αυτά, η ιταλική κρίση "λυσσομανά" και οι χαμηλότερες αποδόσεις και η ασθενέστερη ισοτιμία μπορούν να αποδειχθούν ένα ελαττωματικό "μαξιλάρι". Αποτελούν περισσότερο μια έκφραση των εντάσεων παρά ένα αντίβαρο σε αυτές.

  Ο οίκος τονίζει ότι θα χρειαστεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο γύρω από τις προοπτικές της Ιταλίας ή, ακόμη πιο σημαντικό, οι επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι αντιμετωπίζουμε μια ιταλική κρίση και όχι μια γενικευμένη κρίση του ευρώ προκειμένου να διορθωθούν οι κινήσεις που καταγράφουν τα μη ιταλικά πάγια που για την ώρα δείχνουν υπερβολικές. Φυσικά, με τον τρόπο που εξελίσσεται η κρίση, οι αγορές μπορούν κάλλιστα να προλάβουν να εμφανίσουν ακόμη πιο ακραίες αντιδράσεις, καταλήγει η Berenberg.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων