Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 14:24

  Το ιταλικό sell off "ταρακουνά" ελληνικές μετοχές και ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κύμα ισχυρών ρευστοποιήσεων στα ιταλικά assets, και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα, με την ιταλική πολιτική κρίση να στέλνει το ευρώ σε χαμηλά 11 μηνών, συνεχίζει να πλήττει το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, επιβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει δίχτυ προστασίας έναντι ενός εξωτερικού σοκ. Τα μεγαλύτερα "θύματα" της σημερινής επίθεσης των πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών αλλά και τα blue chips.

  Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο "κόκκινο" (-0,31%) και στη συνέχεια οι απώλειες εντάθηκαν, με όλα τα blue chips να περνούν σε αρνητικό έδαφος. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 740,88 μονάδες με πτώση της τάξης του 1,95% και σε νέα χαμηλά έτους, ενώ οι απώλειες νωρίτερα είχαν φτάσει το 2,61%. Ο τζίρος έχει "ανεβάσει" ρυθμούς και κινείται στα 53 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,71% στις 1.964,2 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 2,16% και στις 788,92 μονάδες σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, όταν νωρίτερα είχε αγγίξει το -3,14%.

  ...

  Οι τραπεζικές μετοχές κινδυνεύουν πλέον να εκμηδενίσουν όλα τα κέρδη από το ράλι του Απριλίου τα οποία είχαν ξεπεράσει το 30%, με τον τραπεζικό δείκτη να πλησιάζει το -25% από τις αρχές του μήνα. Αν και η μετοχή της Alpha Bank έκανε ένα δυναμικό "γύρισμα" από το -3,33% που είχε φτάσει νωρίτερα και κινήθηκε με οριακά κέρδη +0,11%, στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στο κόκκινο (-0,78%). Οι υπόλοιπες τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται έντονες ρευστοποιήσεις με την Εθνική να βρίσκεται στο -2,94%, την Πειραιώς στο -4,17% και την Eurobank στο -2,44%.

  Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα είναι έντονα αρνητική, με μόνο τις Τιτάν και Grivalia να "διασώζονται" με κέρδη 0,97% και 0,12% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες άνω του 3% σημειώνουν οι Jumbo, Motor Oil, Βιοχάλκο και Aegean.

  Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η διάσπαση των 767 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο μήνα (Πέμπτη)  σπάει την τάση των τελευταίων δύο ετών. Το επίπεδο των 764-778 μονάδων γίνεται επιθετική αντίσταση με stop  σε μέρα και ώρα να παραμένει στις 802 μονάδες.

  Οι 736 και 722-724 μονάδες είναι στηρίξεις ενώ η αγορά έχει στην παρούσα φάση ημερήσιο και εβδομαδιαίο πτωτικό χάσμα στις 753-755 μονάδες.

  Το κλίμα στα ελληνικά ομόλογα έχει επιδεινωθεί έντονα πλέον, με αποκορύφωση την σημερινή ημέρα, θέτοντας σημαντικά ερωτηματικά στον δρόμο της "καθαρής" εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα αλλά και το "πότε" και το "αν" της επόμενης έκδοσης ελληνικού ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.

  Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου σημειώνει άνοδο της τάξης του 10% και στο 4,945%, επίπεδα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τον περασμένο Νομεβριο. Η απόδοση στο ελληνικό 5ετές ομόλογο εκτοξεύεται ακόμη πιο έντονα, στο 4,26% με άνοδο της τάξης του 25%.

  Όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit, οι εξελίξεις σε Ιταλία, αλλά και Ισπανία οδηγούν σε αύξηση το κόστος δανεισμού του Ευρωπαϊκού Νότου επαναφέροντας τη μείωση διάθεσης του ρίσκου και πιέζοντας τους αντίστοιχους μετοχικούς δείκτες. Για τον Γενικό Δείτκη καταγράφεται πτωτική διάσπαση κρίσιμων μεσοπρόθεσμων διαγραμματικών στηρίξεων  (770 μονάδες) ανοίγοντας τον δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα. Στην παρούσα φάση δεν αναζητούμε τον πυθμένα, αλλά αξιολογούμε τις εξελίξεις και εξετάζουμε σημεία εισόδου στις μετοχές που παρακολουθούμε. Πολύ πιθανή μια άμεση υποχώρηση κάτω από τις 740 για τον ΓΔΧΑ.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων