Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Μαϊ-2018 17:19

  Ισχυρό τραπεζικό sell-off άνω του 7% "χτύπησε" το Χρηματιστήριο, σε χαμηλά έτους η αγορά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Νέα ισχυρή διόρθωση "ταρακούνησε" το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο προσγειώθηκε με... φορά στις 755 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει άλλη μία πτωτική εβδομάδα και τον Μάιο να εξελίσσεται στον χειρότερο μήνα αυτού του έτους, τόσο σε επίπεδο αγοράς γενικότερα, όσο και σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή, στην επιδείνωση του κλίματος συνέβαλλαν και οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα λόγω Ισπανίας-Ιταλίας.

  Αν και στο άνοιγμα, το Χ.Α προσπάθησε να αντιδράσει από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, δεν κατάφερε ωστόσο να κρατηθεί στα θετικά, και μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων οι οποίες... εξαφανίστηκαν στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης και έδωσαν τη θέση τους στους έντονους "κραδασμούς", έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και τις 755,63 μονάδες με απώλειες 1,98%.

  ...

  Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα και στα 55,46 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,52% στις 1.998,30 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης – ο αρνητικός πρωταγωνιστής της αγοράς – σημείωσε βουτιά της τάξης του 5,39% στις 806,34 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,47% ενώ ισχυρή ήταν η πτώση στον δείκτη των τραπεζών η οποία άγγιξε το 9,25%. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις αρχές του Μαΐου, οπότε και ξέσπασε η κρίση αξιοπιστίας στο Χ.Α λόγω της υπόθεσης της Folli Follie, ο Γ.Δ σημειώνει απώλειες 12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αγγίζει το -21,8%.

  Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μία ακόμη "μαύρη σελίδα" για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την μετοχή της Πειραιώς να οδηγείται σε νέες ισχυρές απώλειες της τάξης του 7,69% στα 2,4 ευρώ, την Alpha Bank να κλείνει στο -4,76% και τα 1,8 ευρώ, την Eurobank στο -7,66% και τα 0,82 ευρώ, ενώ η Εθνική έκλεισε με απώλειες 2,79% στα 0,2650 ευρώ.

  Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειοψηφία των τίτλων έκλεισε στο "κόκκινο", με μοναδική εξαίρεση τις μετοχές των Coca Cola (+2,39) και Σαράντη (+1,36%). Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν σε ΕΛΠΕ (-4,37%), Βιοχάλκο (-3,45%), ΟΠΑΠ (-2,46%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,12%).

  Για μία ακόμη ημέρα επιβεβαιώθηκε το σενάριο του τελευταίου διαστήματος που θέλει τους πωλητές να "χτυπούν" μετά τα μέσα της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις από τις 15:00 και μετά, λόγω της ενίσχυσης των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικέ μετοχές.

  Σε αυτό συνέβαλλαν και οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στην ευρωπεριφέρεια, μετά τον νέο "πονοκέφαλο" της ευρωζώνης που ακολουθεί σε συνέχεια των πολιτικών αναταραχών στην Ιταλία, που δεν είναι άλλος από την Ισπανία. Τις ρευστοποιήσεις στην ισπανική αγορά πυροδότησε η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, που ταλανίζεται από σκάνδαλο χρηματισμού των στελεχών του τη δεκαετία του '90, οδηγώντας τα ισπανικά ομόλογα σε ισχυρό sell-off και με τους ελληνικούς τίτλους να παρασύρονται και αυτή τη φορά από τις διεθνείς αυτές πιέσεις. Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,356% με άνοδο της τάξης του 2,2% από χθες, ενώ στο 3,327% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς με αύξηση 1,4% από τα χθεσινά επίπεδα.

  Η αγορά σήμερα χρειάστηκε να αποτιμήσει τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup το οποίο διατήρησε ασαφές το τοπίο γύρω από το χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ, αλλά και τις νέες εξελίξεις σχετικά με την Folli Follie οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της μέχρι νεοτέρας. Η εταιρεία ανακοίνωσε πριν το άνοιγμα της αγοράς ότι ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της λόγω των ισχυρών πιέσεων που έχει προκαλέσει η έντονη φημολογία  (μετά και το -25% χθες), ωστόσο λίγο αργότερα ήρθε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποκαλύψει τελικά ότι η εισηγμένη δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα στοιχεία που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις, προκαλώντας νέο πλήγμα στην ψυχολογία της αγοράς η οποία έχει ήδη τραυματιστεί βαθιά από τις αρχές του μήνα όταν και βγήκε στο "φως" η υπόθεση της εισηγμένης.

  Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπ. Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος αδυνατεί να βρει ένα σημείο αναφοράς νέων που θα σταθεροποιήσουν την πτωτική εικόνα του. Ο αρνητικός ήχος από την υπόθεση του Folli- Follie, η αύξηση των spreads στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια και το γεωπολιτικό ρίσκο συνέβαλαν στο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Ελληνική αγορά. Ο συνδυασμός χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και αρνητικών νέων έδωσε με σχετική ευκολία νέο φετινό χαμηλό διαπραγμάτευσης για τον Γενικό Δείκτη στην εκπνοή της τρέχουσας εβδομάδας.

  Είναι εμφανές ότι η αρνητική φημολογία έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της περίπτωσης του FF Group κα έχει απλωθεί από πολύ έως λίγο σε αρκετές μετοχές της αγοράς αποτυπώνοντας ενδεχομένως και μια διάθεση αποστροφής σε τίτλους που κατά καιρούς έχουν διαψεύσει προσδοκίες ή βρίσκονται συστηματικά σε μια κατάσταση επιχειρηματικής αδυναμίας.

  Ωστόσο η συμπεριφορά πολλών εισηγμένων επιχειρήσεων προς τους επενδυτές έχει δείξει σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το βαθμό αντιμετώπισης των αρνητικών ακουσμάτων περιορίζοντας το θόρυβο δίνοντας περισσότερο βάθος ανάλυσης στην αγορά.

  Αυτό ίσως να είναι και το μοναδικό κέρδος της υπόθεσης καθώς τα αντανακλαστικά και η εγρήγορση πολλών εισηγμένων δεν άφησαν την πίεση να αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα και να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

  Από την άλλη πλευρά όλη αυτή η πίεση που παρατηρείται έχει οδηγήσει κάποιες αποτιμήσεις σε επίπεδα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον τοποθετήσεων. Οι τράπεζες βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους χωρίς να έχουν μπροστά τους εκκρεμότητες όπως τα τεστ αντοχής ή την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9. Aegean, Jumbo, Διυλιστήρια έχουν διορθώσει από τα πρόσφατα υψηλά τους διατηρώντας ικανοποιητικές προοπτικές μερισματικής απόδοσης για την ερχόμενη χρήση. Ακόμα δεν υπάρχει η κραυγαλέα αποτίμηση των επενδυτικών ευκαιριών ωστόσο η υποχώρηση των τιμών δίνει καλύτερα επίπεδα εισόδου σε μετοχές που μέχρι πρότινος η αποτίμηση τους ενδεχομένως να ενσωμάτωνε περισσότερη προσδοκία.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού στην αντίδραση της περασμένης Τετάρτης δεν κατάφερε να νικήσει την αντίσταση των 800 μονάδων έδωσε ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους τα οποία σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι είναι πουλημένοι, έχοντας καθοδική φορά. Επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μαίο του 2017. Εφόσον η αγορά συνεχίσει προς το εν λόγω επίπεδο τιμών η σύγκλιση των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες τιμών θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες για μια ουσιαστική αντίδραση χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις. Συμπερασματικά και η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραμείνει νευρική ενδεχομένως και λόγω των εκροών του MSCI.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων