Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαϊ-2018 13:32

  "Καμπανάκι" από Goldman Sachs και Capital Economics για διόρθωση στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Καμπανάκι" από Goldman Sachs και Capital Economics για διόρθωση στις αγορές

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι κίνδυνοι στις αγορές σιγά-σιγά αυξάνονται όπως σημειώνουν τόσο η Goldman Sachs όσο και η Capital Economics, σε νέες τους εκθέσεις.

  Η πρόσφατη πτώση στις αποτιμήσεις των μετοχών και η μεταβλητότητα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες πλέον για θετικές αποδόσεις στο υπόλοιπο του έτους, σημειώνει η Goldman Sachs. Ωστόσο, οι σχετικές αποτιμήσεις των μετοχών, δηλαδή το risk premium των μετοχών, επίσης έχει μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερο ισχυρή υπεραπόδοση των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα στο επόμενο διάστημα, πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από το πώς οι μετοχές θα "χωνέψουν" τα υψηλότερα επιτόκια.

  Επίσης, όπως προσθέτει η Goldman Sachs, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να μην παρέχουν ένα μεγάλο μαξιλάρι για ενδεχόμενα σοκ, με τον κίνδυνο διόρθωσης στα χρηματιστήρια να εξακολουθεί να αυξάνεται, ιδίως λόγω του τέλους του "καθεστώτος" της χαμηλής μεταβλητότητας.

  Εκτός από μια πιθανή νέα ισχυρή άνοδο της μεταβλητότητας, εν μέρει λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των πληθωριστικών φόβων, η αμερικάνικη τράπεζα "βλέπει" συνεχείς πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, με την αβεβαιότητα γύρω από το βρετανικό Brexit να συνεχίζεται, την νέα λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση, τις μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ, τις εντάσεις σχετικά με το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τους φόβους πολέμου και εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα προτιμά τις θέσεις σε μετρητά όπου τηρεί στάση overweight σε ορίζοντα τρίμηνου αλλά και σε ορίζοντα 12αμήνου.

  Από την πλευρά της, η Capital Economics, θεωρεί ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου θα αποκλίνουν περισσότερο από ό, τι οι επενδυτές προβλέπουν κατά το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια θα συγκλίνουν με τρόπο που δεν έχει προβλεφθεί. Έτσι, αναμένεται πως αυτή η αντίθεση στη νομισματική πολιτική θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα νομίσματα, τα ομόλογα και τις μετοχές.

  Στις ΗΠΑ, αναμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν λίγο πιο γρήγορα από ό,τι αποτιμούν οι αγορές έως τα μέσα του 2019. Ωστόσο, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, μαζί με τη μείωση των δημοσιονομικών κινήτρων, θα επιβραδύνει την οικονομία και αυτό θα αναγκάσει τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

  Στην ευρωζώνη, τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο του 2019, αργότερα από ό,τι οι επενδυτές το αποτιμούν, αλλά θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι αναμένεται στη συνέχεια.

  Η Capital Economics εκτιμά ότι ο δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 15% έως τα τέλη του 2019, λόγω της νομισματικής πολιτικής της Fed, και τόσο οι μετοχές της ευρωζώνης όσο και αυτές της Ιαπωνίας δεν θα μπορέσουν να μείνουν αλώβητες από την ισχυρή αυτή βουτιά καθώς το ισχυρό sell-off στην Wall Street είναι σχεδόν πάντα "μεταδοτικό".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων