Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 21:02

  Η Fed στέλνει σήμα ότι θα αφήσει τον πληθωρισμό να αυξηθεί πάνω από τον στόχο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Fed στέλνει σήμα ότι θα αφήσει τον πληθωρισμό να αυξηθεί πάνω από τον στόχο

  Σήμα ότι θα αφήσει τον πληθωρισμό να αυξηθεί πάνω από τον στόχο του 2%, καθώς η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει έστειλε η Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ που είδαν πριν από λίγο το φως της δημοσιότητας. 

  Κατά την διήμερη συνεδρίασή τους στις 1-2 Μαΐου, οι αξιωματούχοι της Fed δεν αύξησαν μεν το βασικό επιτόκιο, πρόσθεσαν όμως την λέξη "συμμετρικό" στο λεξιλόγιό τους για να περιγράψουν τον στόχο του πληθωρισμού. Οι μετέχοντες στην αγορά προσπαθούν να εξηγήσουν τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αλλαγή στην διατύπωση. 

  Τα πρακτικά της Fed έδειξαν έντονο προβληματισμό και μεγάλη συζήτηση των αξιωματούχων για το πώς η Fed πρέπει να προσεγγίσει τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, τα πρακτικά σηματοδοτούν επίσης νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο εν μέσω συζητήσεων σχετικά με το πόσο κοντά μπορεί να φτάσει η Fed στο τέλος αυτού του κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης.

  Ενώ το γενικό αίσθημα ήταν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται προς το στόχο του 2%, υπήρξε διαφωνία σχετικά με το πόσο βέβαιη είναι η Fed μετά από χρόνια χαμηλού πληθωρισμού και τι θα σήμαινε αυτό για την πολιτική της. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στο ότι, μετά από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, μπορεί να είναι κατάλληλο να επιτραπεί μια αναθέρμανση της οικονομίας. 

  Όπως επισημαίνεται στα πρακτικά "μια προσωρινή περίοδος πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% θα ήταν σύμφωνη με το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού της Επιτροπής και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εδραίωση των πιο μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε επίπεδο συμβατό με αυτόν τον στόχο".

  Η λέξη "συμμετρικό" αναφέρεται τουλάχιστον εννέα φορές στα πρακτικά.

  Α. Κίτου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων