Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 17:42

  Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις και νέα βουτιά της Folli Follie παρέσυραν το Χρηματιστήριο σε νέα πτώση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εγκλωβισμένη παραμένει η αγορά στις εσωτερικές αλλά και τις εξωτερικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα σήμερα να εκμηδενίσει σχεδόν τα κέρδη που είχε σημειώσει χθες όπου είχε οδηγό τη δυναμική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών. Έτσι, για μία ακόμη φορά το Χρηματιστήριο της Αθήνας παραδόθηκε στις πιέσεις που έρχονται τόσο από το μέτωπο της Ιταλίας αλλά και από το αρνητικό σήμα που έδωσε η Wall Street στο ξεκίνημα, όσο και στις νέες ισχυρές ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στις ελληνικές τράπεζες και ειδικά την Πειραιώς, τη νέα "επίθεση" των πωλητών στη μετοχή της Folli Follie και την εκ νέου επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,59% στις 784,93 μονάδες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,63% στις 2060,48 μονάδες, ενώ βουτιά της τάξης του 3% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης στις 882,60 μονάδες. Στα μόνα... θετικά της ημέρας είναι ο υποτονικός τζίρος, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ.

  ...

  Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά τα πρώτα μηνύματα των futures στην Wall Street λόγω της επιστροφής των γεωπολιτικών ανησυχιών, καθώς και την επιδείνωση του κλίματος στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα λίγο πριν 15:00, o Γενικός Δείκτης να "χάσει" και τις 790 μονάδες, με τις εντολές πώλησης στις τραπεζικές μετοχές να εντείνονται, τη μετοχή της Folli Follie να σημειώνει νέα ισχυρή βουτιά (έκλεισε με απώλειες 16,47% στα 6,39 ευρώ) και τα περισσότερα blue chips να κινούνται στο "κόκκινο".

  Στις μετοχές των τραπεζών, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με αποτέλεσμα να κλείσει στα 2,74 ευρώ με πτώση 5,52%, και ακολούθησαν η Εθνική με πτώση 3,45% στα 0,28 ευρώ, η Eurobank στο -2,84% και τα 0,9230 ευρώ και η Alpha Bank με απώλειες 2,25% στα 1,9550 ευρώ.

  Από τα υπόλοιπα blue chips, ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στην Μυτιληναίος (-2,92%), στην Τιτάν (-2,53%) και στην ΔΕΗ (-2,18%) ενώ κόντρα στο γενικότερα αρνητικό κλίμα κινήθηκαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

  Σημαντική επίδραση στο κλίμα στην αγορά το οποίο παραμένει επιφυλακτικό, έχει η εικόνα της αγοράς ομολόγων η οποία αποτυπώνει και τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων απέναντι στα ελληνικά assets. Οι ιταλικές πολιτικές εξελίξεις αλλά και η ασάφεια που υπάρχει ακόμα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, προκάλεσαν νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, αν και δεν ήταν τόσο έντονες όσο αυτές που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 0,57% στο 4,432% ενώ η απόδοση του 5ετούς ενισχύθηκε κατά 2,13% στο 3,5%.

  Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, μετά από την υπόθεση της Folli-Follie για την οποία ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αυστηροποιήσει τη στάση της απέναντί της, με την αποτίμησή της να εξισώνεται σχεδόν με το ταμείο της, αλλά και τις εκροές σε συνέχεια της μείωσης της στάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI Standard Greece, ήταν η σειρά των αρνητικών μηνυμάτων από την αναρρίχηση των αποδόσεων των Ιταλικών ομολόγων, επηρεάζοντας και τα ελληνικά 10ετή.

  Το αποτέλεσμα είναι η εμφανής υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και η καθημερινή αποεπένδυση σε επιλεγμένους τίτλους με εναλλασσόμενο τρόπο. Η διαδικασία περιλαμβάνει τόσο τους τραπεζικούς τίτλους, για τους οποίους ακυρώθηκαν οι προσδοκίες σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων των "stress tests” αλλά και τους δεικτοβαρείς τίτλους, παρά τις θετικές προοπτικές που ενσωματώνουν οι περισσότεροι από την πιθανολογούμενη βελτίωση των μεγεθών τους για το 2018.

  Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 800 μονάδες, με ορατή την απειλή να κινηθεί προς το χαμηλό του έτους (762 μονάδες στις 3/4), ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις επιδίδεται στο... επιτόπιο τροχάδην, με τη μεταβλητότητα να τον περιορίζει σε ελεγχόμενο εύρος.

  Τίθεται ευλόγως το ερώτημα αν είναι δυνατή η αλλαγή αυτού του σκηνικού, καθώς η παρούσα (ήδη) αρνητική ψυχολογία τείνει να επηρεάζεται αρνητικά από οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη, ενώ οι όποιες θετικές (π.χ. βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα) αδυνατούν να διεγείρουν τα αγοραστικά αντανακλαστικά. Υπό προϋποθέσεις, η απάντηση είναι θετική. Θα πρέπει ωστόσο να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις που να αφορούν τα της διευθέτησης του χρέους και η οριοθέτηση ενός μεταμνημονιακού οδικού χάρτη, που να διαμορφώνει προσδοκίες επανεκκίνησης της οικονομίας με ρυθμούς μεγέθυνσης που να υπερβαίνουν αισθητά το εκτιμώμενο +1,5% – +2% για φέτος.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων