Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 14:21

  Εγκλωβισμένο στο "κόκκινο" το Χρηματιστήριο λόγω Ιταλίας και τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To ελληνικό Χρηματιστήριο παρασύρεται για μία ακόμη φορά στις εξωτερικές πιέσεις και στην αναταραχή που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αποδεικνύοντας και σήμερα το πόσο ευάλωτο παραμένει στα εξωτερικά σοκ, για ό,τι και αν σημαίνει αυτό τρεις μήνες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα.

  Το ισχυρό sell-off στα ιταλικά ομόλογα και η σημαντική πτώση του ιταλικού χρηματιστηριακού δείκτη, διατηρεί την αρνητική εικόνα στο Χ.Α ενώ επιδεινώνει παράλληλα την εικόνα στα ελληνικά ομόλογα, των οποίων οι τιμές καταγράφουν νέα πτώση. Αρνητικοί πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης είναι οι τράπεζες και ειδικά η μετοχή της Πειραιώς, ενώ νέες ισχυρές πιέσεις σημειώνονται στη μετοχή της  Folli Follie. 

  Η επιφυλακτικότητα που έχει χτυπήσει την πόρτα της αγοράς από τις αρχές του μήνα, παρά τα όποια ανοδικά ξεσπάσματα, επιμένει βάζοντας φρένο στις όποιες ελπίδες έδωσε η χθεσινή ανάκαμψη και επιβεβαιώνει ότι το βραχυπρόθεσμο διάστημα θα είναι δύσκολο και χρειάζεται ένας πραγματικά ισχυρός καταλύτης για να δώσει νέα και διατηρήσιμη ανάσα στην αγορά, ο οποίος εντοπίζεται από την πλειοψηφία των αναλυτών στο μέτωπο της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

  Ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες 0,66% στις 792,39 μονάδες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,81% στις 2077,15 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί  κατά 1,39% στις 897,3 μονάδες. Το "καλό" νέο είναι ότι ο τζίρος κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και στα 17,6 εκατ. ευρώ.

  ...

  Τις μεγαλύτερες πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο συνεχίζουν να δέχονται η Πειραιώς και η Eurobank σημειώνοντας απώλειες 3,38% και 1,42% αντίστοιχα, και ακολουθούν η Εθνική στο -1,24% και η Alpha Bank με πτώση 1,10%.

  Από τα υπόλοιπα blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην Folli Follie η οποία υποχωρεί κατά 5,36%, η Τιτάν με απώλειες 1,84% και η Jumbo η οποία υποχωρεί 1,41%.

  Όπως σχολιάζει ο Νίκος Καφκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit, η χθεσινή εικόνα ήταν ένα καλό ξεκίνημα μιας ανοδικής αντίδρασης, της οποίας η συνέχεια θα κριθεί στην περιοχή των 810-815 μονάδων.  Οι αποφάσεις που θα παρθούν για τη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμούμε ότι είναι καθοριστικές για την οικονομία και την αγορά. Η Γερμανική Κεντρική τράπεζα ανέφερε συγκεκριμένα, ‘’όχι σε ρύθμιση χρέους και χωρίς πρόγραμμα’’.

  Σύμφωνα και με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μιας και για ένα τετράμηνο περίπου έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στο 770 και το 885 επίπεδο. Και τα δύο επίπεδα είναι σημαντικά μιας και κατοχύρωση μήνα του 767 μας δίνει πτωτική λύση ενώ αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 885 μπορεί να μας δώσει σε μεγάλη εικόνα συνέχιση της κίνησης.

  Μπροστά μας ψάχνουμε ένα σημαντικό γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει την ανοδική διάσπαση με το χρέος να είναι ένα από τα πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να λύσουν τον σχηματισμό. Η αγορά  ενώ φαίνεται να τελειώνει την αξιολόγηση κρατάει μικρό καλάθι στο θέμα χρέος με τη διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ να συνεχίζεται. Ο ρυθμός ανόδου της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια  είναι αργός και δημιουργεί βάσεις σε κάθε επίπεδο, γεγονός που βοηθάει να έχει σημαντικές ανοχές στην διορθώσεις.

  Συνήθως μία συσσώρευση κρατάει 4-5 μήνες πριν δώσει λύση οπότε είμαστε κοντά για την επόμενη κίνηση της αγοράς. Στην παρούσα φάση βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή στην  εικόνα του τραπεζικού δείκτη μιας και βλέπουμε ότι για πρώτη φορά είχε πολύ πιο αμυντική συμπεριφορά στη διόρθωση της αγοράς. Παρόλα αυτά συνεχίζει για τρίτο χρόνο να είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις 650 και τις 1100 μονάδες χωρίς να έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων