Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Μαϊ-2018 14:36

  ING: Το καθεστώς της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα ορίσει και την ημερομηνία των εκλογών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα σπεύδει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για να τελειώσει το πρόγραμμα του ESM, με κάποια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους να αναμένεται να δοθεί στο τέλος του, ωστόσο η χώρα μετά τον Αύγουστο θα συνεχίσει να υπόκειται σε αυστηρή επιτήρηση, όσο "καθαρή" και αν είναι η έξοδος αυτή, όπως σημειώνει η ING σε νέα της έκθεση.

  Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό, χάρη στην εγχώρια ζήτηση, ενώ η δημοσιονομική υπεραπόδοση αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό asset. Οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη το 2017 ήταν εξαιρετικά θετικές, με την Ελλάδα να ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% αποτελεί ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, όπως επισημαίνει η ING.

  Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι ελληνικές οικονομικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο, για την οποία προαπαιτούμενο είναι η τέταρτη και τελική αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν από τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Πάντως, όπως επισημαίνει η ING, το θετικό συμπέρασμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό "χαρτί" στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης

  Ελάφρυνση χρέους

  Μετά από τα παραπάνω, η εστίαση είναι πιθανό να μετατεθεί στην ελάφρυνση του χρέους και στο πλαίσιο μετά το πρόγραμμα. Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχει μέχρι στιγμής υποβιβαστεί σε τεχνικές συνομιλίες και δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Πιθανό είναι να υπάρξει μία πρόσθετη επιμήκυνση των δανείων του EFSF και η μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, ωστόσο ναμένονται άλλα μέτρα που διερευνώνται.

  Αυτά περιλαμβάνουν την πιθανή αγορά των υπολειπόμενων δανείων του ΔΝΤ από τον ESM με υπόλοιπα κεφάλαια που έχουν μείνει από το τρίτο πακέτο διάσωσης και, ίσως, κάποια δράση για τα GLF δάνεια και τα δάνεια του ESM. Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Mario Centeno, επικεφαλής του Eurogroup, ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος.

  Η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την αυστηρή εποπτεία μετά το πρόγραμμα

  Το άλλο βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το πλαίσιο μετά το πρόγραμμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμείνει υποστηρικτής μιας μακρόχρονης λύσης με το μικρότερο δυνατό επίπεδο ελέγχου μετά το πρόγραμμα, και οι δανειστές φαίνεται να επιθυμούν την επιλογή της "ενισχυμένης εποπτείας" που προτείνει η Κομισιόν. Όσον αφορά τους όρους, οι απόψεις φαίνεται να αποκλίνουν και μεταξύ των δανειστών. Πάντως, όπως τονίζει η ING, η καθαρή έξοδος θα είχε ένα σχετικό μειονέκτημα: ελλείψει προγράμματος, το waiver της ΕΚΤ δεν θα ισχύει πια.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αίτημα της Ελλάδας για μια προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει επανειλημμένα προκριθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η πιστωτική γραμμή ECCL, η οποία δίνει στο μέλος του ΕSM την ευελιξία να ζητήσει κεφάλαια ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου διαθεσιμότητας, θα μπορούσε να είναι ελκυστική, αλλά θα κόστιζε πολύ πολιτικά.

  Ο τρόπος της εξόδου θα επηρεάσει την ημερομηνία των εκλογών

  Η επιλογή του τρίτου της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα μπορούσε, σύμφωνα με την ING, τελικά να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, το οποίο αυτή τη στιγμή τις τοποθετεί το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019.

  Μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τον Αλέξη Τσίπρα κηρύξει  πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι. Ενώ μία "βρώμικη έξοδος", θα μπορούσε να τον οδηγήσει να περιμένει για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, επιδιώκοντας οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν παράλληλα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του επόμενου έτους. Μόνο ο χρόνος θα το δείξει, καταλήγει η ING.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων