Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Μαϊ-2018 13:24

  Βροχή οι ερωτήσεις των funds για τράπεζες και μετά-μνημονιακή περίοδο, στο roadshow της Morgan Stanley

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βροχή οι ερωτήσεις των funds για τράπεζες και μετά-μνημονιακή περίοδο, στο roadshow της Morgan Stanley

  Το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν οι Έλληνες τραπεζίτες με funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές.

  Στελέχη των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν στο συνέδριο της Morgan Stanley, ΕΕΜΕΑ Conference, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, και είχαν one-to-one meetings με επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, σε μία περίοδο όπου τα assets της περιοχής έχουν δεχθεί σημαντικούς κραδασμούς, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και των αποδόσεων του 10ετούς των ΗΠΑ, ενώ και η Ελλάδα –η οποία για τα ξένα χαρτοφυλάκια αποτελεί "αναδυόμενη αγορά", σημειώνει έντονες διακυμάνσεις λόγω της εσωτερικής αβεβαιότητας αλλά και των διεθνών πιέσεων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και την "επόμενη" μέρα της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο. Με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει την "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα, και με την πλειοψηφία των δανειστών  -ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- να φαίνεται να προκρίνουν την προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή, δείχνει ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πιέσεις το επόμενο διάστημα για να επανεξετάσει τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό ενισχύει την αβεβαιότητα των ξένων επενδυτών γύρω από την Ελλάδα, αφού βλέπουν πως μόλις τρεις μήνες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα για το θέμα, αν και αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας, κάτι που δεν υιοθετήθηκε για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα με clean exit.

  Το επόμενο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους επενδυτές είναι οι προοπτικές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs). Με τα stress tests να αποτελούν πλέον παρελθόν, οι επενδυτές στρέφονται έντονα πλέον στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι τράπεζες και θέτουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο είναι πράγματι εφικτή η επίτευξη των στόχων για τα NPEs έως το 2019.

  Την ίδια στιγμή, τα θέματα της ρευστότητας των τραπεζών, της επιστροφής των καταθέσεων, της προόδου στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και της περαιτέρω μείωσης του ELA, επίσης απασχολούν τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, οι οποίοι να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα και λόγω των διεθνών πιέσεων, έχουν μειώσει το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους.

  Αξίζει να αναφέρουμε πως τον επόμενο μήνα αναμένονται αρκετά roadshows με ελληνικό ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων, το συνέδριο της HSBC στις 4 και 5 Ιουνίου, το roadshow της  Goldman Sachs στην Φρανκφούρτη στις 7 και 8 Ιουνίου, και το roadshow των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στις 19 και 20 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων