Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαϊ-2018 17:38

  Εγκλωβισμένο στο "κόκκινο" για μία ακόμη εβδομάδα το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ούτε και σήμερα κατάφερε να αποτρέψει το αρνητικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας ακόμη χαμηλότερα, αφού έχασε την ανοδική δυναμική που ανέπτυξε ενδοσυνεδριακά υποκύπτοντας στους πωλητές.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 782,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 782,80 μονάδων (-0,43%) και 796,56 μον. (+1,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 36,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,64%, στις 2.050,54 μονάδες, ενώ στο -0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.232,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,48% στις 888,54 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 4,8%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 10,6%.

  Με την ελληνική αγορά να δέχεται τις επιδράσεις της αύξησης των επιτοκίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας μια ακόμη πτωτική εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο ΧΑ, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Αυτή την φορά δεν ήταν η Folli – Follie που έφερε το νέο κύμα επιφυλακτικότητας στο ΧΑ αλλά η Ιταλία.

  Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν οσμή Ελλάδας από το 2015 βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού στους επενδυτές ως προς τις προθέσεις του διαφαινόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (1,67 τρισ. ευρώ) της ευρωζώνης αλλά και ως προς το κρατικό χρέος (2,14 τρισ. ευρώ) και οι όποιες αντανακλάσεις δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρωπαϊκή περιφέρεια.

  Η αύξηση των ελληνικών αποδόσεων στο 10ετές ομόλογο ήρθε κατά κύριο λόγο από αυτή την αιτία και εκτός από την αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας οδήγησαν και στην ματαίωση της δημόσιας προσφοράς του διεθνούς ομολόγου της Πανγαίας, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

  Είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας από διαφορετικές αφορμές οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν πολύ αρνητικά για την αγορά. Προς το παρόν η κατάσταση στην Ιταλία έχει υποβαθμιστεί με καθησυχαστικές δηλώσεις –χωρίς όμως να αλλάξουν το κλίμα θετικά- ενώ το σήριαλ του Folli – Follie δεν έχει δείξει κάποια στοιχεία εκτόνωσης που θα έβαζαν την υπόθεση σε ένα διαφορετικό επίπεδο ρίσκου.

  Επιπλέον απουσιάζει το αντίπαλο δέος, μια είδηση και ένα γεγονός προσμονής που θα δημιουργούσε νέες προσδοκίες και περισσότερο ενδιαφέρον στο ΧΑ. Αντ’ αυτού η παράταση στην συγκέντρωση ενδιαφέροντος στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και οι εκροές από τους δείκτες της Morgan Stanley έβαλαν εκ νέου μια υποσημείωση επιφυλακτικότητας στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό προσκήνιο.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε πτωτική τάση μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών και την παραμονή κάτω από την στήριξη των 800 μονάδων για τρεις συνεδριάσεις. Ο Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις να βγάλει μια πειστική αντίδραση δύο συνεχόμενων συνεδριάσεων και τα έντονα ημερήσια ξεκινήματα ή οι ενδοσυνεδριακές αναλαμπές δεν έχουν ανάλογη συνέχεια με αποτέλεσμα τα κλεισίματα να βρίσκουν εκτεθειμένους συνεχώς τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές.

  Παρά την πτώση κάτω από τις 800 μονάδες οι τζίροι δεν έχουν σβήσει ώστε να υπάρξει κάποια ένδειξη αντιστροφής, ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών.

  Συμπερασματικά, η διαγραμματική εικόνα έχει επιβαρυνθεί, οι δείκτες είναι φορτισμένοι αρνητικά και η πορεία προς το χαμηλό έτους (767 μονάδες) δύσκολα μπορεί να ανακοπεί αφού δεν μεσολαβεί κάποια ουσιαστική στήριξη τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι 800 μονάδες εκτός από την ιδιότητα της βασικής αντίστασης τιμών έχουν πλέον και το ρόλο του κομβικού σημείου αναφοράς για την αντιστροφή της τάσης και μόνο ένα κλείσιμο πάνω από την περιοχή αυτή μπορεί να επαναφέρει κάποιου είδους αισιοδοξία.

  Στο ταμπλό τώρα, ΕΧΑΕ και Alpha Bank ήταν οι βασικές αρνητικές πρωταγωνίστριες σήμερα, με τους δύο τίτλους να χάνουν 2,70% και 2,15% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΟΤΕ, Jumbo, Πειραιώς, Grivalia και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Motor Oil, ΕΕΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.

  Στον αντίποδα, η Folli Follie, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έκλεισε στο +8,03%, με τη Βιοχαλκο να ακολουθεί με το δικό της +2,84%. Άνω του 1% τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων