Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 12:36

  Επιφυλακτικότητα και πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιφυλακτικότητα και πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ελληνική κυβέρνηση βγήκε χθες μέσω του Reuters και "αποκάλυψε" τα σχέδιά της για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Συγκεκριμένα, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Αθήνα θέλει να προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ως το τέλος του έτους, με τη μια μάλιστα να αφορά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από το 2008. Ωστόσο τόσο τα αποτελέσματα του EWG και οι εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όσο και η δήλωση των Ελλήνων αξιωματούχων ότι το timing της επόμενη έκδοσης είναι άγνωστο και θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η αβεβαιότητα όσο και το ρίσκο παραμένουν πάνω από την Ελλάδα και κατά συνέπεια στα ελληνικά ομόλογα.

  Τα ξένα χαρτοφυλάκια προτιμούν να απέχουν από την ελληνική αγορά, βλέποντας πως ακόμη δεν υπάρχει πλήρης ορατότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με την νέα αντιπαράθεση ΔΝΤ-Ευρώπης να δείχνει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος μέχρι την τελική απόφαση.

  Έτσι, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν μπορούν ούτε και σήμερα να αποφύγουν τις πιέσεις με το yield του 10ετούς να απομακρύνεται κι άλλο από το 4%. Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,054% με άνοδο 0,50% από χθες, η απόδοση στο 5ετές σημειώνει άνοδο 0,80% στο 3,099% και το yield στο 7ετές αυξάνεται ελαφρώς στο 3,75%.

  Όλα δείχνουν πως η επόμενη έξοδος στις αγορές θα πρέπει να είναι καλά "ζυγισμένη", με πρώτο και κύριο στοιχείο να είναι μία απόφαση η οποία θα οδηγείται από τις αγορές και όχι από την πολιτική. Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος τον Φεβρουάριο και το μαζικό sell-off των αγορών οδήγησε σε εκτόξευση της απόδοσης της έκδοσης του 7ετούς, γεγονός που δυσαρέστησε πολλούς επενδυτές, και αυτό υπάρχει ακόμα στο μυαλό των funds.  Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η έκδοση 10ετούς ομολόγου είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα και θα στείλει ηχηρό μήνυμα στις αγορές, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική στον σχεδιασμό της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων