Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2018 13:54

  HSBC: Τι "αποκάλυψαν" οι συναντήσεις με Τσακαλώτο, ΤτΕ, ΔΝΤ, Κομισιόν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  HSBC: Τι "αποκάλυψαν" οι συναντήσεις με Τσακαλώτο, ΤτΕ, ΔΝΤ, Κομισιόν

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Ελλάδα φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για μια "καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα υπογράφοντας την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως σημειώνει η HSBC σε νέο της report. Αν και η ανάπτυξη έχει επιστρέψει όπως σημειώνει, αλλά για να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, όπως προειδοποιεί.

  Η διάθεση της Αθήνας και των Θεσμών

  Όπως σημειώνει η HSBC μετά από συναντήσεις που είχε με τους πελάτες της, με Έλληνες αξιωματούχους αλλά και με εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος, το κλίμα που επικρατεί είναι θετικό. Συγκεκριμένα, είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, την ΤτΕ και άλλους δημόσιους οργανισμούς και εμπορικές τράπεζες. Υπήρξε γενική αισιοδοξία γύρω από την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, αν και μπορεί να υπάρξει κάποια καθυστέρηση. Όλα τα θεσμικά όργανα ήταν αρκετά αισιόδοξα για την αξιολόγηση που ξεκινά, με στόχο το staff level agreement (SLA) στο Eurogroup στις 24 Μαΐου και μία συνολική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση στις 21 Ιουνίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν προς το καλοκαίρι, αλλά η πιθανή επέκταση του μνημονίου το οποίο λήγει στα τέλη Αυγούστου, δεν υπάρχει στο τραπέζι  των διαπραγματεύσεων.

  Η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ και η Κομισιόν φαίνονται να είναι πιο κοντά σε ορισμένες από τις παραδοχές για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) και είναι αισιόδοξοι ότι οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, θα επιλυθούν χάρη στην ελάφρυνση του χρέους που θα συνδέεται με το ΑΕΠ ("γαλλικός μηχανισμός").

  Ο χρόνος είναι ίσως περιορισμένος για το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο (σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα), αλλά ακόμη και αν το ΔΝΤ υπογράψει το DSA θα μπορούσε ακόμα να δώσει ώθηση στην αξιολόγηση της Ελλάδας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μερικές αβεβαιότητες σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και με το πόσο αυτόματος θα είναι ο "γαλλικός μηχανισμός".  Η ΕΚΤ ήταν επίσης ανένδοτη ότι θα υπάρξει αυστηρότητα υπό όρους ως μέρος της "ενισχυμένης εποπτείας μετά το πρόγραμμα" που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, για να απαντήσει στις ανησυχίες της Γερμανίας.

  Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων είναι ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος, χάρη στις εξαγωγές και τις  επενδύσεις, όπως επισημαίνει η HSBC. Η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη, λόγω των υψηλών φόρων, και οι επενδύσεις είναι μόλις το ένα τρίτο του επιπέδου πριν από την κρίση. Ο δημόσιος τομέας έχει υπεραποδώσει σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους πέρυσι, αφήνοντας κάποιο δημοσιονομικό χώρο στο μέλλον. Πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια αβεβαιότητα, αλλά δεν φαίνεται να αποτελούν επικείμενο κίνδυνο, σύμφωνα με την άποψη της τράπεζας.

  Έρχονται νέες ομολογιακές εκδόσεις

  Ο ΟΔΔΗΧ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να εκδώσει περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα φέτος, αλλά μπορεί να περιμένει περισσότερες καλές ειδήσεις. Πιθανές αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν την όρεξη των επενδυτών για τα ομόλογα και να διευρύνουν τη βάση των επενδυτών. Αυτό καθιστά απίθανο, κατά την άποψη της HSBC, να υπάρξει μία νέα έκδοση πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, ή τουλάχιστον πριν από την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων