Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαϊ-2018 08:52

  Έρμαιο της φημολογίας το ελληνικό Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έρμαιο της φημολογίας το ελληνικό Χρηματιστήριο

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Με το ελληνικό χρηματιστήριο να αποτελεί το τελευταίο πενθήμερο φτερό στον άνεμο σε κάθε είδους φημολογία, απαιτήθηκε ένας εκτεταμένος συντονισμός των μηχανισμών αυτοπροστασίας της αγοράς προκειμένου να ανακοπεί (προσωρινά;) το κύμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας που επικίνδυνα πλέον είχε αρχίσει να σαρώνει τις μετοχές στο ταμπλό του Χ.Α.

  Όσα συνέβησαν χθες στο χρηματιστήριο έφεραν όλα τα χαρακτηριστικά μιας τέλειας καταιγίδας για τη Λεωφόρο Αθηνών. Με την αγορά να αναμένει εάν θα υπήρχε αντίδραση ή όχι στη μετοχή της Folli-Follie έπειτα από δύο συνεχόμενα limit down και τις πρώτες εντολές να δίνονται επίσης στο -30%, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε γρήγορα σε σειρά άλλων τίτλων που δέχονταν επίσης άκρως επιθετικές πωλήσεις. Intralot, Intracom, Intrakat, ΜIG, ΔΕΗ, Cenergy, Σελόντα, Κέκροψ ήταν ορισμένες από αυτές στις οποίες επικεντρώθηκαν οι πωλήσεις.

  Αιτία, η φημολογία ότι το Quintessential Capital Management (QCM) είναι έτοιμο να δημοσιοποιήσει και άλλα reports για ελληνικές μετοχές. Η φημολογία υπήρχε από το περασμένο Σαββατοκύριακο για τη Jumbo, χωρίς αποτέλεσμα, για να εστιάσει χθες κυρίως στην Intralot και τις υπόλοιπες μετοχές του ομίλου Κόκκαλη. Συγχρόνως, επεκτάθηκε με ταχύτητα φωτός η καταστροφολογία – επί δικαίων ή αδίκων - για επίθεση funds σε όποια εταιρεία έχει υψηλό δανεισμό, αδύναμες ελεύθερες ταμειακές ροές, σαν να μην υπάρχουν διαφορετικά εταιρικά μέτρα και σταθμά στο Χ.Α. Καθώς έκλεισαν θέσεις κωδικών με μόχλευση, οι ανοικτές πωλήσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό επέτειναν την κατάσταση.

  Ωστόσο, σε αντίθεση με την FF Group, η αντίδραση της εισηγμένης ήταν άμεση. Πέραν των φίλιων δυνάμεων που ενεργοποιήθηκαν, η εταιρεία κατήγγειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη φημολογία που είχε στόχο να πλήξει τη μετοχής της και έδωσε διαβεβαιώσεις για την αξιοπιστία των στοιχείων που παραθέτει. Περαιτέρω, γνωστοποιήθηκε ότι ο CEO του ομίλου Αντώνης Κεραστάρης, προχώρησε σε αγορά 30 χιλιάδων τίτλων της εταιρείας. Αντίστοιχα, η Intracom ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών, προχωρώντας στην απόκτηση χθες 50.000 ιδίων μετοχών.

  Σε συνδυασμό με την δήλωση του QCM ότι δεν ασχολείται με άλλη ελληνική εισηγμένη και το rebound που πέτυχε η FF Group στο ταμπλό (+13,70%) και την άνοδο των τραπεζικών τίτλων, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος και η ένταση αποκλιμακώθηκε, ενδεχομένως προσωρινά.

  Χωρίς δίχτυ προστασίας

  Η αγορά βίωσε μια σοβαρή κρίση αξιοπιστίας χωρίς να αντεπεξέλθει της πρόκλησης, είναι η μόνιμη επωδός πολλών στελεχών της αγοράς, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι το Χ.Α. κινείται χωρίς "δίχτυ προστασίας". Στο επίκεντρο της κριτικής, υπερβολικής ή μη, παραμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι χειρισμοί τις τελευταίες ημέρες, ανεξαρτήτως εάν από την Κολοκοτρώνη υποστηρίζουν πως "δεν υπάρχει νομική κάλυψη για αυτεπάγγελτη αναστολή μετοχής", ανεξαρτήτως εάν η εποπτική αρχή διαθέτει πλέον πολύ περισσότερες εξουσίες από ότι στο παρελθόν, λόγω MIFID.

  Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια; Με απόλυτη ασφάλεια μπορεί να ειπωθεί ότι η σεναριολογία και η μεταβλητότητα θα κυριαρχήσουν, με την αγορά να αποτελεί πλέον παιχνίδι για λίγους και τολμηρούς. Ή εντελώς μακροπρόθεσμους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν,  το χθεσινό ξεπούλημα αποτελεί μήνυμα του τι θα συμβεί εάν βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς γραμμή στήριξης.

  Εξίσου βέβαιο είναι ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο η διαμάχη της Quintessential Capital Management με την FF Group, τόσο επί των οικονομικών της στοιχείων, όσο και για το θέμα των σημείων πώλησης της Folli Follie. Με νέο report, σε απάντηση της λίστας των POS που δημοσιοποίησε ο ελληνικός όμιλος, το fund αναφέρει ότι η λίστα της FF δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση σημαντικών πληροφοριών, καθώς λείπουν σημαντικά στοιχεία. Το fund ουσιαστικά έχει την απαίτηση πλήρους καταγραφής των σημείων πώλησης του brand, κάτι για το οποίο κύκλοι της εταιρείας εξ αρχής ήταν επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι αφορά σε εταιρικά στοιχεία εμπιστευτικότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων