Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 22:15

Πάνω από τα $70 το αργό, την Τρίτη οι ανακοινώσεις Τραμπ για το Ιράν

Πάνω από τα $70 το αργό, την Τρίτη οι ανακοινώσεις Τραμπ για το Ιράν

Με ισχυρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το αργό, κλείνοντας τις συναλλαγές της Δευτέρας πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 70 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 1,01 δολ. ή περίπου 1,5% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 70,73 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επαναφέροντας τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, έχουν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές του αργού.

Ο Τραμπ γνωστοποίησε με μήνυμα του στο twitter ότι θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη την απόφαση του για το Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία την οποία έχει χαρακτηρίσει "τη χειρότερη συμφωνία στην ιστορία".

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης θα μειώσουν σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, μειώνοντας τα παγκόσμια αποθέματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση προειδοποίησε ότι "εάν ο στόχος των ΗΠΑ είναι η χώρα μας να μην έχει την ανεξαρτησία της και επιρροή στην περιοχή, ο λαός μας θα σταθεί απέναντι τους με αποφασιστικότητα όπως έχει κάνει τα τελευταία 30 χρόνια".

Η συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και άλλων πέντε παγκόσμιων δυνάμενων οδήγησε στην άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Σαουδική Αραβία έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική στη συμφωνία καθώς δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τις παρεμβάσεις στη Συρία και την Υεμένη.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σε άρθρο του για τον κίνδυνο μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών εάν η συμφωνία ακυρωθεί. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η ακύρωση της συμφωνίας "θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας".