Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαϊ-2018 17:37

  "Ταρακούνησε" και "προσγείωσε" το Χρηματιστήριο στις 823 μονάδες η Folli Follie

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
   
  Ισχυρές απώλειες προκάλεσε σήμερα το ζήτημα που προέκυψε με την Folli Follie, η οποία έκλεισε κλειδωμένη στο limit down, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες τόσο για την αξιοπιστία των μεγεθών των εισηγμένων, όσο και για τη χρηματιστηριακή δυναμική που είχε αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 823,89 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 842,52 μονάδων (+0,38%) και 820,90 μον. (-2,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 59,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,19%, στις 2.129,76 μονάδες, ενώ στο -2,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.274,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 961,19 μονάδες.

  Στο επίκεντρο της συνεδρίασης σήμερα βρέθηκε η μετοχή της Folli Follie, η οποία έκλεισε με απώλειες 29,99% στα 10,74 ευρώ, ενώ "έμειναν" ανεκτέλεστες πωλήσεις 1,12 εκατ. μετοχών. Αιτία ήταν η έκθεση της Quintessential Capital Management, που ανέφερε ότι η Folli Follie μπορεί να είναι η επόμενη "ελληνική Parmalat". Αφού εξέτασε τα μεγέθη της εταιρείας, το fund εκτιμά πως υπάρχουν ανησυχίες για την ικανότητα της Folli Follie να απεικονίσει τα ακριβή της στοιχεία. Μάλιστα, θεωρεί τη μετοχή υπερβολικά υπερτιμημένη. Σημειώνεται πάντως ότι το συγκεκριμένο fund είναι short στη μετοχή της Folli Follie. 

  Επίσης, σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και το ομόλογο της Folli Follie, ακολουθώντας την πορεία της μετοχής αλλά και του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης. Το ομόλογο έκανε πράξη στα 64,8 σεντς με την προηγούμενη τιμή να είναι στα 95,2. 

  Υπενθυμίζεται πως η Folli Follie είχε εκδώσει τον Οκτώβριο του 2017 ομόλογο σε ελβετικό φράγκο μέσω της θυγατρικής της FF Group Finance Luxembourg. Είχε αντλήσει 150 εκατ. ελβετικά φράγκα με κουπόνι 3,25% και ήταν τετραετούς διάρκειας.

  Στα υπόλοιπα της αγοράς, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της αυριανής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τεστ αντοχής από την EBA ο Μάιος αναμένεται να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι συζητήσεις την ολοκλήρωση του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος και το ελληνικό χρέος διαμορφώνουν ήδη μια πλούσια οικονομική ατζέντα η οποία έχει αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. 

  Επιπρόσθετα οι εισηγμένες θα ανακοινώσουν εκ νέου αποτελέσματα –προαιρετικά - για το πως κινείται το α’ τρίμηνο με βασική εστίαση στις τάσεις που διαμορφώνονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Η σημαντική υποχώρηση που καταγράφεται σε όλες τις σειρές χρέους (έντοκα και ομόλογα) αντανακλά την εκ νέου διάθεση ανάληψης ελληνικού ρίσκου και προσδοκία ολοκλήρωσης των βασικών διαδικασιών εντός του αναμενόμενου χρόνου.

  Υποστηρικτικά ήταν τα αποτελέσματα του 2017 στο σύνολο τους για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών. Αν και η αγορά έχει μέσα της προσδοκία (το μέσο PE βρίσκεται στις 17 φορές για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες) υπήρξαν πολλές θετικές αναγνώσεις, οι περισσότερες ίσως από το 2009 και μετά: α) Αυξημένος τζίρος, λειτουργικά και καθαρά κέρδη χωρίς την συνδρομή σημαντικών εκτάκτων β) αυξημένα μερίσματα που διαμορφώνουν μέση μερισματική απόδοση 2,5% γ) βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια σε προ κρίσης επίπεδα δ) αυξημένη ταμειακή ρευστότητα ε) σχετικά σταθερό ύψος δανεισμού στ) πλειοψηφικό ρεύμα κερδοφόρων εταιριών (58:42). 

  Από τις πρώτες ανακοινώσεις και την εικόνα που επικοινώνησαν στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων οι εισηγμένες φαίνεται ότι οι θετικοί ρυθμοί αύξησης των μεγεθών συνεχίζονται και στο ξεκίνημα του 2018 βελτιώνοντας πολύ την οπτική των επενδυτών σε ότι αφορά το μίκρο επίπεδο.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να δυσκολεύεται να κατοχυρώσει την περιοχή των 850 μονάδων αφού η προσφορά που βγαίνει πάνω από το εν λόγω επίπεδο απαιτεί συναλλαγές αισθητά αυξημένες προκειμένου να υπάρξει εκ νέου ανοδική διαφυγή. Το σενάριο μιας πλάγιας κίνησης με χαρακτήρα συσσώρευσης επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι απότομες διακυμάνσεις βρίσκουν πολύ πρόθυμους πωλητές δεδομένης και της βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένης εικόνας που είχαν οι ταλαντωτές. 

  Η απότομη πτώση της Πέμπτης πέρα από την επιβεβαίωση των επιπέδων αντίστασης δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας καθώς τεχνικά οι βασικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι. Το σημείο καμπής για την μεσοπρόθεσμη τάση βρίσκεται στις 820 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την άμεση ζώνη στήριξης του Γενικού Δείκτη. Συμπερασματικά θα αναμέναμε σε δεύτερο χρόνο να επιχειρηθεί η υπέρβαση της εν λόγω αντίστασης πριν την κορύφωση της τάσης προς τις 880 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων