Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 17:34

  Χρηματιστήριο: Ισχυρή διόρθωση κάτω και από τις 840 μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ενθυλακώνει σημαντικό μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, πληρώνοντας το "τίμημα" της εκ νέου απώλειας των 850 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 839,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 854,87 μονάδων (-0,37%) και 839,34 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 44 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,96 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,33%, στις 2.155,35 μονάδες, ενώ στο -1,86% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.303,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,45% στις 971,00 μονάδες.

  Ο γενικός δείκτης βρέθηκε χαμηλότερα από τη ζώνη στήριξης των 846-850 μονάδων, με το επόμενο "οχυρό" να είναι στις 831 μονάδες. Εάν οι ρευστοποιήσεις λάβουν διαστάσεις, τότε εκεί που πραγματικά θα δοκιμαστεί η αγορά είναι στις 797-800 μονάδες, όπου και η συμπεριφορά των long θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο έχουν βελτιώσει τη ρευστότητά τους από την πρόσφατη αναπήδηση.

  Ο κλάδος που θα κρίνει τη συμπεριφορά της αγοράς βραχυπρόθεσμα δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό, με τον κλαδικό όμως να χάνει σήμερα τις 1.000 μονάδες, μόλις μία συνεδρίαση πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test. Μάλιστα, όπως σχολίασε ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, δύο χρόνια φαγούρα στις τράπεζες μιας και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν επίπεδο, κινούμενες μέσα στα όρια των 650-1100 μονάδων.

  Και στα περσινά stress tests τις είδαμε να κάνουν μία τρίμηνη ανοδική κίνηση μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου λίγο πριν και μετά τα τεστ. Είναι ο κλάδος που όλοι τον θυμούνται όταν τρέχει και περιμένουν να μηδενίσει όταν πέφτει. Τουλάχιστον έτσι μας συνήθισε τα τελευταία χρόνια.

  Στα λίγα  θετικά, τα funds που έχουν σορτάρει μιας και είναι αυτά που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε περίπτωση που έρθουν θετικά νέα όχι τόσο σε σχέση με τα τεστ όσο σε σχέση με την οικονομία της χώρας και πρωτίστως σε σχέση με το χρέος. Εύκολα τα ίδια θα βγουν αναγκαστικά να καλύψουν τυχόν ΑΜΚ, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

  Εντούτοις, οι μεθαυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ (SSM) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό όχι μόνο λόγω των υποσημειώσεων του επόπτη για τις επιδόσεις της κάθε τράπεζας, αλλά και διότι αναμένονται γενικές συστάσεις για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν εφεξής οι ελληνικές τράπεζες.

  Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Εποπτεία της ΕΚΤ θα συστήσει στις τράπεζες επιτάχυνση των προσπαθειών για τη δραστική μείωση των "κόκκινων" δανείων, τονίζοντας παράλληλα την έμφαση που θα πρέπει να δώσουν εφεξής οι τράπεζες στο πώς θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, πολύ δύσκολη άσκηση εφεξής για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η ενίσχυση των εσόδων τους, καθώς η αγορά παραμένει ακόμη προβληματική και ο τραπεζικός τομέας δεν έχει επιστρέψει στον παραδοσιακό διαμεσολαβητικό του ρόλο για την άντληση καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων.

  Στο μεταξύ, αρνητικά λειτούργησε στην αγορά η δυσμενέστερη και από αυτή του ΟΟΣΑ εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, όπως παρουσιάστηκε σήμερα στις Εαρινές της εκτιμήσεις. Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,9% (σε σχέση με 2,5% που εκτιμούσε πριν), έναντι 2% εκτίμησης του ΟΟΣΑ και 2,3% πρόβλεψης στην οποία βασιζόταν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για το νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό που συντάσσει (και προφανώς πλέον πρέπει να προσαρμοσθεί). Για το 2019 υπολογίζει την ανάπτυξη στο 2,3%.

  Παρ όλα αυτά, η Επιτροπή βλέπει επίτευξη πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2019 αν εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί  στο μνημόνιο (και το πακέτο του 2019-2021). Η Επιτροπή σημειώνει πάντως ότι  η πρόβλεψη για επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου δεν λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επαναλαμβανόμενη υπερσυγκράτηση δαπανών, γεγονός που δημιουργεί σημαντικό παράγοντα νέας υπεραπόδοσης.

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία ήταν η μόνη στον FTSE 25 που έκλεισε σε θετικά εδάφη, στο +0,57%, το αρνητικό πρόσημο ήταν σχεδόν καθολικό. Η Alpha Bank και η Τιτάν έκλεισαν με απώλειες 4,11% και 4,65% αντίστοιχα, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική και Βιοχαλκο. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

  Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Folli Follie, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Aegean, Λάμδα, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Grivalia και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων