Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 08:17

  Οι ελληνικές εισηγμένες μοιράζουν... 1,37 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα ​

  Μπορεί να προηγήθηκε μια δεκαετία ισχυρών κλυδωνισμών στην ελληνική οικονομία, αλλά το 2017 θα μείνει ένα έτος-σταθμός για... 28 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, εκ των οποίων οι έξι ήταν εταιρείες του FTSE-25, αφού αποτέλεσε την καλύτερη χρήση όλων των εποχών. 

  Οι καλύτερες ποσοστιαίες επιδόσεις κερδοφορίας για το FY:17
  (Όπως ανακοινώθηκαν με ελάχιστο όριο τα 500 χιλ ευρώ)

  Πηγή: Beta ΑΧΕΠΕΥ

  Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στατιστικό που προκύπτει από τις επιδόσεις που ανακοίνωσαν οι ελληνικές εισηγμένες, προπομπός για πολλούς αναλυτές, ενός, αν όχι ευοίωνου, τουλάχιστον θετικού μέλλοντος. Διότι αυτές οι επιδόσεις υποστηρίχθηκαν από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιριών και τη δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. 

  Σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών 180 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών από τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, το 2017 η τελική γραμμή διαμορφώθηκε στα 2,87 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 152%. Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή διαμορφώνεται στα 2,43 δισ. ευρώ, 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016. Από τα 2,4 δισ. ευρώ οι εισηγμένες εταιρίες μοιράζουν 1,37 δισ. ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με την μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, κάτι παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου.

  Ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών στο σύνολο της χρήσης διαμορφώθηκε σε 66,4 δισ. ευρώ (+8,6%) με τον κλάδο διύλισης και τα πρατήρια να συνεχίζουν να έχουν δεσπόζουσα θέση πραγματοποιώντας το 27% του συνολικού τζίρου. 

  Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων οι εισηγμένες μετά από ένα άνευρο πρώτο εξάμηνο (1%), "πάτησαν γκάζι" αυξάνοντας σε επίπεδο χρήσης τα κέρδη τους κατά 7,7%. Συνολικά οι 180 εισηγμένες έσπασαν οριακά το φράγμα των 9 δισ. ευρώ, με τη διύλιση να έχει εδώ τον πρώτο λόγο καθώς συνεισφέρει το 16% του συνόλου. Χωρίς τη συνεισφορά των εταιρειών του κλάδου, η αύξηση στα λειτουργικά αποτελέσματα θα ήταν 8,6%, το οποίο δείχνει ότι οι εταιρείες ανέκαμψαν ισχυρότερα στο δεύτερο μισό της χρήσης υποστηρίζοντας μαζικότερα το τελικό αποτέλεσμα. 

  Το λειτουργικό περιθώριο μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο ικανοποιητικό 13,59%, ενώ εάν εξαιρεθεί από τα λειτουργικά αποτελέσματα ο κλάδος διύλισης, το περιθώριο αυξάνεται κατά 53 μονάδες βάσης στο 15,54%, έναντι του προσαρμοσμένου 15,01%, επίδοση που πηγαίνει τις εισηγμένες στα προ κρίσης λειτουργικά περιθώρια κέρδους. 

  Πρωταγωνιστές

  Ελαφρώς υψηλότερη ήταν η εμφάνιση "εκπλήξεων" σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο δημοσίευσης. Στους διακριθέντες εντοπίζονται οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor oil, Aegean, και Jumbo.

  Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρείες μεταφορών και Υγείας, καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας τους. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

  Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη, FFGroup και Καρέλιας. Σε μικρότερες εταιρίες οι συνήθεις ύποπτοι είχαν μια καλή χρήση: Πλαίσιο, Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Elinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas. Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, Ελβαλχαλκορ και Μοτοδυναμική.

  Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από MIG, ΑΒΑΞ, Forthnet και Τράπεζα Αττικής.

  Crisis exit;

  Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, οι εισηγμένες εταιρείες είδαν επιτέλους μια καλή χρήση χωρίς αστερίσκους από υπερβολικά έκτακτα ή διακυμάνσεις που θα δημιουργούσαν λανθασμένες εντυπώσεις. Εκτός από τις ποσοτικές αναγνώσεις που διαμορφώνουν τις τρέχουσες τιμές, υπάρχουν ποιοτικές αναγνώσεις ως προς την διατηρησιμότητα των μεγεθών. 

  Ο βαθμός για παράδειγμα των επισφαλειών, έχει περιοριστεί σημαντικά στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι διοικήσεις παρουσιάζονται πιο πρόθυμες να διανείμουν μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας τους στους μετόχους, το μοντέλο ανάπτυξης πολλών επιχειρήσεων έχει γίνει πιο εξωστρεφές και έχει λιγότερη εξάρτηση από εσωτερικές παραμέτρους ζήτησης. 

  Τα καλά νέα συνδέονται και με την διαφαινόμενη έξοδο της χώρας από τα προγράμματα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και την μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου, καθώς η κατάσταση οδεύει προς μια ενισχυμένη "κανονικότητα" στην οικονομία. 

  Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα περάσουν το σκόπελο της άσκησης του τεστ αντοχής και έχοντας υιοθετήσει την επίπτωση της εφαρμογής των ΔΠΧΠ 9, είναι σε θέση να απορροφήσουν τις νέες προβλέψεις χωρίς να δημιουργηθεί κεφαλαιακό κενό.

  Αν και η αγορά φαίνεται να εκφράζει την δυσπιστία της ως προς την ικανότητα να ανταπεξέλθουν σε ένα βαρύ πρόγραμμα δράσεων που ακουμπάει κάθε γραμμή του ισολογισμού η πραγματικότητα είναι αυτή:

  Οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν τον ELA συστηματικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης της εξάλειψης του τις αρχές του 2019, είναι συνεπείς στο πρόγραμμα μείωσης των NPEs, έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας τους και δεν έχουν εμφανίσει ζημιές τέτοιες που να ενεργοποιηθεί η έκδοση νέων μετοχών υπέρ του Δημοσίου (ρήτρα DTC). 

  Αυτό και μόνο τις βάζει σε μια λογική θετικότερης αναθεώρησης, καθώς η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βελτιώσει τον ορίζοντα πρόβλεψης και να αντιστρέψει την έως τώρα κατάσταση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή τις αξίες των ενυπόθηκων στοιχείων που αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα των τραπεζών.

  Ζητούμενο παραμένει ο βαθμός της βελτίωσης αλλά και το ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί ενδεχομένως επιταχύνοντας την υλοποίηση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων