Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Μαϊ-2018 13:50

  Η αγορά ομολόγων ανοίγει τον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η αγορά ομολόγων ανοίγει τον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξάνονται ελαφρώς, μετά τις πιέσεις που σημειώνονται στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης καθώς και το sell-off στους αμερικάνικους τίτλους χθες, ωστόσο κινούνται σε επίπεδα αρκετά κάτω του 4% και όχι μακριά από το χαμηλό 12ετίας που άγγιξαν τον Ιανουάριο. Αυτό, σε συνδυασμό με τον "ανεβασμένο" τζίρο στην ΗΔΑΤ αλλά και τη σημαντική βελτίωση στο 7ετές, διευκολύνει σημαντικά τον δρόμο για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ακόμα και αυτόν τον μήνα, μετά την ολοκλήρωση των stress tests, και με τη συμφωνία για την δ' αξιολόγηση – αν έλθει - να δίνει το απόλυτο σήμα για αυτό το βήμα.

  Τα περισσότερα 10ετή ομόλογα στην ευρωζώνη βλέπουν σήμερα τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ το yield στο γερμανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 0,58%. Οι traders έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα οικονομικά στοιχεία της οικονομίας της περιοχής, καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους, μετά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ α' τριμήνου το οποίο σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, μετά το +2,7% του προηγούμενου τριμήνου.

  Επιστρέφοντας στα του "οίκου" μας, η απόδοση στο ελληνικό 5ετές διατηρείται κάτω του 3%, ενώ η απόδοση στο 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται σήμερα στο 3,830% με άνοδο της τάξης του 0,80% από το προηγούμενο κλείσιμο, και συνεχίζει να διατηρείται σε επίπεδα κάτω του 4%, ένα "φράγμα" το οποίο έσπασε την περασμένη Τρίτη μετά από 2,5 περίπου μήνες. Παράλληλα, απέχει πολύ λίγο από τα χαμηλά 12ετίας και το 3,65% που άγγιξε στα τέλη του Ιανουαρίου, γεγονός το οποίο έβαλε στο τραπέζι την έκδοση του 7ετούς ομολόγου που ακολούθησε στις 8 Φεβρουαρίου, αν και το timing συνέπεσε με την παγκόσμια αναταραχή στις αγορές και με το μεγάλο sell-off στην Wall Street το οποίο επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα και την risk-off διάθεση.

  Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι ότι η απόδοση του 7ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον κάτω από την απόδοση της έκδοσής του τον Φεβρουάριο – που πέρασε από... 40 κύματα αφού εκτοξεύθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα πάνω από το 4,2%. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στο 3,4933% (έναντι 3,5%) γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη πολύ ισχυρό σήμα για τον ΟΔΔΗΧ, αφού θεωρητικά, οι επενδυτές που το επέλεξαν δεν είναι πλέον ζημιωμένοι.

  Σε ό,τι αφορά τον τζίρο στην ΗΔΑΤ, μετά από την "έκρηξη" του Μαρτίου όπου οι συνολικές συναλλαγές ξεπέρασαν τα 830 εκατ. ευρώ, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, αλλά και ολόκληρο τον τζίρο του 2017, ο Απρίλιος ήταν ένας επίσης πολύ καλός μήνας, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 390 εκατ. ευρώ.

  Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να παίξει τόσο η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS την Παρασκευή, όσο και τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώνονται το Σάββατο, ενώ στη συνέχεια, καθοριστικό ρόλο θα έχει μία πιθανή απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων