Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Απρ-2018 13:17

  Πιο επιφυλακτική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η HSBC

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πιο επιφυλακτική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η HSBC

  Το μακροοικονομικό περιβάλλον και η αισιοδοξία για τα stress tests έχουν ωθήσει υψηλότερα τις αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η HSBC σε νέο της report. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο υψηλότερος αντίκτυπος της επιβολής του IFRS9 και οι αυξημένες απαιτήσεις του SSM για τις προβλέψεις θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών.

  Έτσι, η HSBC τηρεί πλέον μία πιο επιφυλακτική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και  υποβαθμίζει τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς σε σύσταση "hold", αφήνοντας την Alpha Bnak το μοναδικό "Buy" λόγω της ανώτερης κεφαλαιακής της θέσης. Παράλληλα, για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,70 ευρώ, για την Eurobank αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,04 ευρώ από 1 ευρώ πριν, ενώ για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στα 0,32 ευρώ από 0,38 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 3,40 ευρώ, από 4 ευρώ πριν.

  Όπως σημειώνει η HSBC, τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου έφεραν μια αρνητική έκπληξη: έναν μεγαλύτερο αντίκτυπο από το IFRS9 ο οποίος δεν αντισταθμίστηκε από μια ουσιαστική μείωση του guidance των προβλέψεων. Οι μέτοχοι έχουν αισθανθεί τον "πόνο" της λογιστικής αξίας αλλά θα πρέπει να περιμένουν χρόνια μέχρι να δουν τα κέρδη των προβλέψεων. Δυστυχώς, όπως σημειώνει η HSBC, η ίδια συμφωνεί με το guidance. Οι ελληνικές τράπεζες πετυχαίνουν τους στόχους τους για τα NPEs και τα NPLs, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας να είναι ακόμα μπροστά, η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν μια φιλική προς τους μετόχους μείωση παραμένει πρωταρχικής σημασίας. Οι εκτιμώμενες προβλέψεις για την περίοδο 2018-2020 μειώνονται κατά 453 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά η HSBC. Αν όμως ληφθούν υπόψη τόσο η υψηλότερη επίδραση από το IFRS9 όσο και οι επιπλέον προβλέψεις κατά το 2017, δεδομένου ότι το σημείο εκκίνησης για τα NPEs είναι το ίδιο, το κόστος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά 14%. 

  Η πιο σημαντική ωστόσο εξέλιξη είναι η ανακοίνωση του SSM στο προσάρτημα για τα τα NPLs. Αυτό σε συνδυασμό με τον υψηλότερο αντίκτυπο από το IFRS9, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο από πριν για να κτίσουν επιπλέον κεφάλαια. Μπορεί το re-rating των μετοχών τους να δικαιολογείται από την αισιοδοξία γύρω από τα stress tests, ωστόσο έκανε τις αποτιμήσεις πολύ πιο απαιτητικές. 

  Η HSBC μειώνει τις εκτιμήσεις της για την πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά εκτιμά ότι τα κυβερνητικά ταμειακά αποθέματα θα βελτιώσουν τη ρευστότητα των τραπεζών. Τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους (NII) και οι υψηλότερες πιέσεις από τη μείωση των NPEs σημαίνει ότι τώρα η HSBC αναμένει από τις τράπεζες να εμφανίζουν 4 δισ. προ προβλέψεων έσοδα για κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μαζί με τις μειωμένες εκτιμήσεις για τις προβλέψεις, οι εκτιμήσεις για το συνολικό καθαρό κέρδος παραμένουν αμετάβλητες για το 2018 και κατά 11% και 8% χαμηλότερες για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. 

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων