Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Απρ-2018 08:19

  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ο πετρελαϊκός κολοσσός γυρνά την πλάτη στον μαύρο χρυσό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ο πετρελαϊκός κολοσσός γυρνά την πλάτη στον μαύρο χρυσό

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚ, η παραγωγή πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν στα 2,874 εκ. βαρέλια την ημέρα, που σημαίνει ότι μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του οργανισμού, τα ΗΑΕ κατέχουν την 4η θέση πίσω από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Ιράν. Επιπλέον τα ΗΑΕ διαθέτουν τα 7α μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο (περίπου το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή αλλιώς 97,8 δισ. βαρέλια).

  Με απλά λόγια, τα Εμιράτα αποτελούν έναν από τους ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς του πετρελαίου, που όμως εμφανίζει μια σημαντική διαφορά με τις άλλες χώρες που είναι μεγάλοι παραγωγοί στον Κόλπο: η οικονομία της είναι η λιγότερο εξαρτημένη από τα έσοδα που συνδέονται με το πετρέλαιο και οδεύει ολοταχώς προς την πλήρη πετρελαϊκή απεξάρτηση.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία των ΗΑΕ, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια εξαρτιόταν σε ποσοστό 100% από το πετρέλαιο, σήμερα ο πετρελαϊκός τζίρος αντιπροσωπεύει μόλις το 31%. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος σύντομα τα έσοδα από το πετρέλαιο να αντιπροσωπεύουν το 20% ενώ μέχρι το 2050 να υπάρξει πλήρης απεξάρτηση.

  Εκείνη τη χρονιά, δηλαδή σε 32 χρόνια από σήμερα, θα σαλπάρει και το τελευταίο δεξαμενόπλοιο που θα μεταφέρει το τελευταίο φορτίο αργού πετρελαίου που θα εξαχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη διεθνή αγορά.

  Σήμερα μέσα από τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, που αξιοποίησαν τα κεφάλαια και τα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου, τα ΗΑΕ αποτελούν την πλέον διαφοροποιημένη οικονομία μεταξύ των 6 κρατών μελών της συνεργασίας του Κόλπου.

  Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία διεθνών οργανισμών που κατατάσσουν τα ΗΑΕ ως έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς και φιλικούς για επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες προορισμούς. Το 2017 η χώρα εμφάνισε βελτίωσε σε 11 δείκτες ανταγωνιστικότητας ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ως προς το φιλικό ανταγωνιστικό περιβάλλον για τον τουρισμό και το εμπόριο. Επίσης πολύ υψηλές αξιολογήσεις απολαμβάνει η χώρα σε σχέση με τη φορολογία, τη χαμηλή γραφειοκρατία για την έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και για την ευκολία πρόσβασης σε ενέργεια. Το φιλικό αυτό επενδυτικό περιβάλλον αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις που το 2017 ξεπέρασαν τα 270 δισ. δολάρια.

  Τα οικονομικά αυτά στοιχεία αλλά και την πρόοδο που συντελείται και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την ανεκτικότητα, την ισότητα των γυναικών, παρουσίασε προ ημερών ο νέος πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα Μοχάμεντ Μιρ Αλραΐσι σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε επ' ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του στην Αθήνα προ τετραμήνου. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για τα ΗΑΕ καθώς συμπληρώνονται  100 χρόνια από τη γέννηση του Σεΐχη Zayed, με το 2018 να έχει χαρακτηριστεί ως έτος του ιδρυτή και εμπνευστή της ένωσης των Εμιράτων που δημιούργησε πριν από 47 χρόνια τα ΗΑΕ.

  Ο κ.  Αλραΐσι, επ' ευκαιρία της εκδήλωσης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Ελλάδα, που εκτείνονται στον οικονομικό, τον πολιτικό, το στρατιωτικό τομέα αλλά και σε τομείς όπως η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο τομέας της ανθρωπιστικής βοήθειας.  Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός, καθώς διένειμε 5,265 δισ. δολάρια σε βοήθεια προς 147 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ μόνο στη Συρία έχει διανείμει βοήθεια από την έναρξη της κρίσης, ύψους 1,1 δισ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων