Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2018 17:35

  Τρίτη ημέρα ήπιας διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
   
  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων προσπάθησε να κινηθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις απώλειες του, με τη βοήθεια της ανόδου επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 837,53 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 833,20 μονάδων (-0,65%) και 842,97 μον. (+0,52%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 35,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,08%, στις 2.161,02 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.312,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,53% στις 950,09 μονάδες.

  Στο επίκεντρο των πωλητών σήμερα βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη Citigroup να διατηρεί την ουδέτερη στάση της  στον κλάδο, λόγω των αδύναμων εκτιμήσεων για την κερδοφορία. Επίσης, οι εντατικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης και η συνεχιζόμενη απομόχλευση αναμένεται να ασκήσουν πίεση στα επιτοκιακά έσοδα, γεγονός που ωθεί την Citi να αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις για το NII κατά 9% φέτος και 8% το 2019.

  Ο συνδυασμός αυξημένου κόστους κινδύνου που σημειώθηκε το  2017, ο κίνδυνος εκτέλεσης που σχετίζεται με τους πιο δύσκολους στόχους μείωσης των NPEs το 2018-19 και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι αναγκάζουν την αμερικάνικη τράπεζα να είναι πιο επιφυλακτική  σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των προβλέψεων των τραπεζών. Έτσι, μειώνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών κατά 47% φέτος και κατά  29% το επόμενο έτος.

  Έτσι η αγορά βρήκε αφορμή για να συνεχίζει τη διαδικασία ήπιας διόρθωσης στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες  και η οποία αν και της στερεί τη διάσπαση των 850 μονάδων, εντούτοις σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δεν έχει αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα. Άλλωστε η απουσία σημαντικών ειδήσεων είναι εμφανής στις κινήσεις, οι οποίες έχουν λάβει τον χαρακτήρα περισσότερο της ενθυλάκωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών, παρά υποκρύπτουν κάποια στρατηγική.

  Σκεπτικισμό προκάλεσε επίσης σήμερα το ενδεχόμενο που αναφέρει το Capital.gr για μία νέα δοκιμαστική ελληνική έξοδο στις αγορές. Το εν λόγω σενάριο προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι γνωρίζουν το σύνθετο και ασαφές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τις διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο συμφωνίας που αφορά την μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος περίοδο. 

  Σύμφωνα με το Capital.gr, η εκτίμηση που κυριαρχεί μέχρι στιγμής, ότι δηλαδή οι σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές Μαΐου από τον SSM για τα stress tests θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για το τραπεζικό σύστημα μιας και όπως αναμένεται καμία τράπεζα δεν θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη μια νέας κεφαλαιοποίησης, θα διευκολύνουν το περιβάλλον και για το κρατικό χρέος. Οι προσδοκίες αυτές έχουν αποκτήσει διαφορετική διάσταση, ειδικά μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ έχει αποσύρει την μέχρι πρόσφατα απαίτησή του για την διακράτηση 10 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. για να βρίσκονται στην διάθεση μιας πιθανής νέας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. 

  Το είδος της έκδοσης που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, ενδέχεται να μην έχει τη μορφή ενός νέου ομολόγου, τριετούς ή μεγαλύτερης (δεκαετούς) διάρκειας. Μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι και το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί μία διαφορετικής τεχνικής κίνηση δανεισμού, που να παρακάμπτει την επίμονη, μέχρι στιγμής, παραμονή των αποδόσεων στην περιοχή του 4%.

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Eurobank ήταν από την έναρξη της συνεδρίασης αδύναμη, με αποτέλεσμα να κλείσει στο -2,92%, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Folli Follie οδήγησαν τη μετοχή στο -2,71%. Απώλειες 2,32% για την Πειραιώς, ενώ Εθνική και Τιτάν έκλεισαν με πτώση 1,06% και 1,38% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα. 

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκλεισε με άλμα 4,64%, με τις Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Grivalia και ΓΕΚ Τέρνα να σημειώνουν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Aegean, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων