Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2018 12:10

  Citi: Γιατί δηλώνει επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες-Οι νέες τιμές στόχοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διατηρεί την ουδέτερη στάση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Citigroup λόγω των αδύναμων εκτιμήσεων για την κερδοφορία, ωστόσο προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων για όλες πλην της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας πως η Alpha Bank παραμένει η κορυφαία προτίμησή της λόγω της ανώτερης ικανότητάς της να απορροφήσει τους κινδύνους, ενώ διατηρεί τον υψηλότερο κεφαλαιακό δείκτη CET1 και ανώτερη ποιότητα κεφαλαίων.

  Πιο αναλυτικά, η Citi διατηρεί τη σύσταση "buy" για την Alpha Bank αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 2,68 από 2,16 ευρώ πριν, διατηρεί τη στάση "neutral" για την Τράπεζα Πειραιώς με νέα τιμή-στόχο τα 3,99 ευρώ από 3,10 ευρώ πριν, διατηρεί επίσης τη σύσταση "neutral" για την Eurobank ανεβάζοντας την τιμή- στόχο στα 1,17 ευρώ από 0,80 ευρώ πριν, ενώ για την Εθνική Τράπεζα, αν και διατηρεί τη σύσταση "neutral" μειώνει ελαφρώς την τιμή-στόχο στα 0,32 ευρώ από 0,33 ευρώ πριν. Όπως εξηγεί η αξιολόγηση της Εθνικής παραμένει σχεδόν αμετάβλητη καθώς συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερη επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9 σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

  ωω

  Όπως επισημαίνει η Citi, τα αποτελέσματα των stress tests για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4-5 Μαΐου και σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, και οι τέσσερις παίκτες έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και στο αρνητικό σενάριο. Η Citi έχει και αυτή μία εποικοδομητική άποψη σχετικά με το αποτέλεσμα της άσκησης δεδομένης της ενισχυμένης κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, τη βελτιωμένη κάλυψη των προβλέψεων μετά το IFSR 9 και τις πιο ήπιες μακροοικονομικές παραδοχές σε σύγκριση με τα stress tests του 2015. Όπως τονίζει, σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" στο βασικό και το δυσμενές σενάριο, η Alpha Bank έχει τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Σε ό,τι αφορά τη μείωση των NPEs, η Citi τονίζει ότι υπάρχει πρόοδος, ωστόσο  οι στόχοι ενέχουν μεγάλες προκλήσεις. Πέρυσι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες πέτυχαν μείωση κατά € 8,6 δισ. των NPEs υπεραποδίδοντας των στόχων κατά 0,1-0,8 δισ. ευρώ. Το 2018-19 ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να πετύχουν μείωση κατά € 12,9 δισ. και € 16,4 δισ. αντίστοιχα. Οι  βασικοί οδηγοί της μείωσης των ΝPEs, όπως επισημαίνει, είναι οι εξής:

  - Υψηλότερες νέες εισροές: Οι εισροές νέων ΝΡΕs για την περίοδο από το β΄ εξάμηνο του 2017 έως το 2019 αυξάνονται κατά 1,2 δισ., ενώ η εξυγίανση των δανείων είναι χαμηλότερη κατά 2,5 δισ. Οι τράπεζες έχουν ενσωματώσει στα μοντέλα τους χειρότερες μακροοικονομικές παραδοχές σε σύγκριση με τις προηγούμενες (αύξηση του ΑΕΠ, διαθέσιμο εισόδημα) που επηρέασαν τα ποσοστά αναχρηματοδότησης και τις καθαρές εισροές ΝΡΕs.

  - Ταχείες πωλήσεις, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο: oι τράπεζες στοχεύουν τώρα σε πρόσθετες πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ από το β' εξάμηνο έως το 2019 (11,6 δισ. συνολικά).

  - Υψηλότερες διαγραφές: οι τράπεζες αυξάνουν το ποσό των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής.

  Οι εντατικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης και η συνεχιζόμενη απομόχλευση αναμένεται να ασκήσουν πίεση στα επιτοκιακά έσοδα, γεγονός που ωθεί την Citi να αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις για το NII κατά 9% φέτος και 8% το 2019.

  Ο συνδυασμός αυξημένου κόστους κινδύνου που σημειώθηκε το  2017, ο κίνδυνος εκτέλεσης που σχετίζεται με τους πιο δύσκολους στόχους μείωσης των NPEs το 2018-19 και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι αναγκάζουν την αμερικάνικη τράπεζα να είναι πιο επιφυλακτική  σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των προβλέψεων των τραπεζών. Έτσι, μειώνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών κατά 47% φέτος και κατά  29% το επόμενο έτος.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων