Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2018 11:36

  Goldman Sachs: Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ευρωζώνη - οι μεγαλύτερες απειλές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ευρωζώνη - οι μεγαλύτερες απειλές

  Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018 προχωρά η Goldman Sachs, λόγω των ασθενέστερων, από τα αναμενόμενα, στοιχείων του πρώτου τριμήνου. Πιο αναλυτικά, το αδύναμο ξεκίνημα του έτους οδηγεί την αμερικάνικη τράπεζα να αναθεωρήσει πτωτικά και κατά 0,3% τους στόχους της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος στο 2,3% (από 2,6% πριν).  

  Όπως τονίζει η Goldman Sachs ενώ μέρος των ασθενέστερων στοιχείων στο πρώτο τρίμηνο σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και με την πτώση των αποθεμάτων, δεν προβλέπει ότι το β' τρίμηνο θα καταφέρει να καλυφθεί αυτό το "κενό". Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν αμετάβλητες, επομένως, συνεχίζει να αναμένει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αν και από ένα χαμηλότερο σημείο εκκίνησης από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως. Για το 2019 η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2%.

  Η Goldman Sachs συνεχίζει να αναμένει ότι η αύξηση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή προς τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%) θα γίνει πάρα πολύ αργά και ο πληθωρισμός θα παραμένει επίμονα αδύναμος. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα βρεθεί στο 1,3% φέτος, στο 1,1% το 2019, στο 1,5% το 2020 και στο 1,6% το 2021. Σε ό,τι αφορά τα φετινά στοιχεία, η ασθενέστερη ανάπτυξη στα α' τρίμηνο θα παίξει σημαντικό ρόλο.

  Δεδομένης της εκτίμησης για παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, η G.S αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει μια διευκολυντική στάση νομισματικής πολιτικής. Η ρητορική της ΕΚΤ θα παραμείνει ελαφρώς πιο ήπια από ό,τι αποτιμά η αγορά. Όπως υπογράμμισε πρόσφατα, πρέπει να υπάρξει μια "σταθερή ανοδική πορεία" στην τάση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα" προκειμένου να σταματήσουν οι αγορές στοιχείων assets. Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι το QE θα σταματήσει στο τέλος του 2018 και το forward guidance της ΕΚΤ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της άμεσης σύνδεσης της μελλοντικής πορείας των επιτοκίων με την πορεία του πληθωρισμού. Προβλέπει ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα είναι της τάξης των 20μ.β. και θα έλθει το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

  Όπως τονίζει η G.S. οι κίνδυνοι γύρω από την ανάπτυξη τόσο στην ευρωζώνη όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι αρκετοί, με τους μεγαλύτερους να προέρχονται από:  

  (α) την ενίσχυση του προστατευτισμού παγκοσμίως (μαζί με την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ, αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τις εμπορικές ροές και την εξωτερική ζήτηση) και

  (β) την επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών, γεγονός που θα μπορούσε να εντείνει την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων