Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Απρ-2018 17:48

  Χρηματιστήριο: Διόρθωση, αλλά με στήριξη από το εβδομαδιαίο τραπεζικό +11%

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες, αφού κατάφερε να διαφυλάξει τις 840 μονάδες, παρά τις πιέσεις του profit taking που δέχτηκε.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 844,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 835,53 μονάδων (-1,55%) και 847,32 μον. (-0,16%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 32,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 278 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,46%, στις 2.180,26 μονάδες, ενώ στο +0,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.307,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 972,46 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 4,16% (στο +5,28% από την αρχή του έτους), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 10,99%.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, με διάχυτη την αίσθηση ότι τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών θα ξεπεραστούν με επιτυχία η ελληνική αγορά αυτονομήθηκε θετικά, επιστρέφοντας με τζίρο και με συνεχή ανοδικά κλεισίματα προς την περιοχή των 850 μονάδων. Η κίνηση της αγοράς υποστηρίχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους οι οποίοι είδαν τις αποτιμήσεις τους να αυξάνονται κατά 14% (1,2 δισ. ευρώ) σε διάστημα μιας εβδομάδας. 

  Εκτός από τα γρήγορα κέρδη, που είθισται να προσελκύουν το βραχυπρόθεσμο κομμάτι των εμπλεκομένων στην ελληνική αγορά, η προσέγγιση ή και υπέρβαση των τιμών των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου από τις τρεις συστημικές τράπεζες απελευθέρωσε δυνάμεις οι οποίες ενίσχυσαν τον συναλλακτικό όγκο, προαπαιτούμενο για την συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων ήρθε σχετικά εύκολα δεδομένης της "ήρεμης" εικόνας που παρουσιάζουν οι διεθνείς αγορές και είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μια τόσο δυνατή αγοραστική συνέχεια μέσα στο 2018.  

  Η εξάλειψη του ρίσκου –για φέτος τουλάχιστον- των αναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών έδωσε το έναυσμα για να προσεγγίσουν οι τραπεζικές αποτιμήσεις τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους αποτίμησης σε σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση (Τ/BV 70%). Η ψαλίδα δεν θα κλείσει τελείως ωστόσο ο βαθμός πίεσης που είχε περιέλθει ο κλάδος δικαιολογεί ακόμα ένα ανοδικό περιθώριο της τάξης του 10% αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν ειδικά χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν σημαντικά από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κλάδο (Υψηλά NPEs περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, υψηλό DTA κλπ). 

  Κατά τα άλλα την εβδομάδα που πέρασε οι αποκρατικοποιήσεις έδωσαν με την σειρά τους περισσότερο ενδιαφέρον στις εμπλεκόμενες –έμμεσα ή άμεσα- εισηγμένες, διαχέοντας την άνοδο σε περισσότερους πρωταγωνιστές. Την ίδια στιγμή στην Washington φαίνεται να μπαίνουν οι βάσεις για την μεταμνημονιακή περίοδο ή τουλάχιστον για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας αποκλειστικά από τα μνημόνια. Τα μηνύματα ως τώρα είναι θετικά καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την φημολογία οριστικής λήξης  του προγράμματος τον Αύγουστο ενώ για το θέμα του χρέους φαίνεται ότι υπάρχει ένα αρχικό πλάνο που θα συνδέει την ελάφρυνση με τις επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας.   

  Τεχνικά, τα συνεχή ανοδικά κλεισίματα εκτός από την αντιστροφή της τάσης έχουν φέρει την αγορά αντιμέτωπη με το κυριότερο πεδίο αντίστασης που είναι οι 850 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης το έχει προσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να υπερβεί την εν λόγω ζώνη, ωστόσο αυτή την φορά φαίνεται να έχει περισσότερα καύσιμα για μια πειστική διάσπαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη κίνηση από τις 12 Απριλίου και τα χαμηλά των 795 μονάδων έχει πραγματοποιηθεί με διαδοχικά λευκά σώματα (κεριά) που υποδηλώνουν μοτίβο ανοδικής αγοράς, συνεδριάσεις δηλαδή όπου οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο έως την λήξη της συνεδρίασης. 

  Μετά την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών ακολούθησε και η διαδοχική κατάκτηση των αγοραστικών σημάτων των 30 και 50 ημερών φέρνοντας πλέον την αγορά πολύ κοντά στα υψηλά έτους. Σε αυτή την γρήγορη κίνηση οι ταλαντωτές έφθασαν στις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών γεγονός που έδωσε αφορμές για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών τεχνικού χαρακτήρα. Συμπερασματικά θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να υπερβεί τις 850 μονάδες είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο επιχειρώντας την εκ νέου προσέγγιση των φετινών υψηλών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ταμπλό τώρα, το -3,40% του Σαράντη, αλλά και το -2,66% του Μυτιληναίου και το -2,10% των Ελληνικών Πετρελαίων, ήταν οι βασικοί αρνητικοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης, ενώ άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΕΕΕ, Grivalia, Εθνική και ΟΠΑΠ. 

  Στον αντίποδα, κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΕΧΑΕ, Folli FOllie, Aegean και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Alpha Bank, Jumbo και Motor Oil, με τις δύο πρώτες μάλιστα να περνούν σε θετικά εδάφη στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων